Hirdetés

Az elhízott szív szívinfarktusra hajlamosít

Régóta és általánosan ismert tény, hogy a sörhas, a zsíros pocak a szívroham egyik kockázati tényezője, de japán kutatók új vizsgálata szerint a szívet burkoló hártya elzsírosodása is az infarktus veszélyére utal. Ken Harada és munkatársainak tanulmányát az American Journal of Cardiology közölte.

Az elhízott szívA koszorúér-betegség, a szívinfarktus az elhalálozás leggyakoribb oka világszerte. Érthető, hogy a szívgyógyászok minden eszközt igyekeznek megtalálni, mellyel a szívroham megelőzhető, illetve veszélye korán jelezhető. Japán szakorvosok az egyik jelenlegi legkorszerűbb vizsgálati technikával igazolták, hogy a zsír felrakódása a szív felszínén lévő hártyában növeli a szívroham esélyét.

Ken Harada és munkacsoportja 64-szeletes, számítógépes tomográfiával vizsgálta szívinfarktus miatt sürgősséggel kórházukba fölvett betegek szívét. Az igen korszerű és drága módszerrel a szívről 64 síkban készül felvétel és ezeket a fotókat a számítógép bámulatos pontosságú térbeli képpé alakítja.

Ez a technika lehetővé tette, hogy megmérjék a szív felszínét borító finom hártyában fölhalmozódó zsírszövet mennyiségét. A kutatók szerint ebből a zsírszövetből olyan gyulladást elindító molekulák keletkeznek, amelyek fokozzák a koszorúerekben az érelmeszesedéses folyamat előrehaladását.

A munkacsoport 80 infarktus gyanúja miatt kórházba kerülő beteg vizsgálatát végezte el. Valamennyi páciensnél a koszorúerek röntgenvizsgálata is igazolta az elzáródást, az infarktust. Az eredményeket 90 olyan beteg adataihoz hasonlították, akiknél nem találtak koszorúér-szűkületet.

A mérések egyértelműen bizonyították, hogy az infarktust elszenvedő betegek szívének felszínét borító hártyában sokkal több a zsírszövet, mint a hasonló korú, de egészséges emberek szívét borító hártyában. A szakemberek kiszámolták, hogy ha ennek a zsírnak a mennyisége bizonyos értéket meghalad, háromszor nagyobb az infarktus esélye.

Azt is igazolták, hogy a szívet borító zsírban olyan gyulladásos sejtek találhatók, amelyek a páciens bőr alatti zsírszövetéből nem mutathatók ki. Hangsúlyozzák, hogy ennek pontosabb magyarázatához még további, több betegre vonatkozó vizsgálatokra van szükség.

További tartalmak diagnózis témában

További tartalmak szívinfarktus témában

További tartalmak szív- érrendszeri betegségek témában

Aktuális hírek

Ótvar, orbánc, tályog: tünetek és kezelésük

Hogyan ismerjük fel a baktériumok okozta bőr- és lágyrész fertőzéseket, annak érdekében, hogy megelőzzük a vérmérgezést vagy a további szövődményeket?

Így mérjük meg a pulzusunkat

A pulzus, mint fogalom mindenki számára ismert, az eltérései pedig egyre gyakrabban kerülnek a kardiológusok fókuszába. Most megtudhat többet az erős szívdobogás vélhető okairól és a pulzus...

Fájó, zsibbadó kéz: ez a neuropátia tünete

A neuropátia a perifériás idegrendszer idegeinek működési zavarát jelenti. A működési zavar jelentkezhet fájdalom, zsibbadás, érzéketlenség vagy görcsök formájában is. Milyen problémák, betegségek...

Ezeket az ételeket sose tegye a hűtőbe!

A hűtőszekrény rendkívül praktikus találmány, hiszen nemcsak hosszabb ideig fogyaszthatóvá teszi az ételeinket, de gyakran az élvezeti értéküket is növeli. Bizonyos élelmiszereknél azonban a hűtés...

Övsömör vagy ekcéma?

Az övsömör és az ekcéma egyaránt kellemetlenül viszkető bőrkiütésekkel járó betegségek, ám a kiváltó ok, és így a megfelelő kezelés is nagyon eltérő. Hogyan különböztetheti meg a két problémát a...

Magas a vérnyomása? Ezzel a 6 élelmiszerrel vigyázzon!

A magas vérnyomás megelőzésében jelentős szerepe van a táplálkozásnak, sőt, a már kialakult betegség kezelésében is döntő szerepű az életmód. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont...

további cikkek >>