A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

A cukorbetegség gyakran tünetmentes: ezekre a jelekre kell figyelni! (X)

#Cukorbetegség #tünet
2018.09.27. Módosítva: 2018.10.01.

Szponzorált tartalomKorunk népbetegsége a diabétesz. Milyen típusai és tünetei vannak, milyen szövődményei lehetnek, hogyan kezelhetjük és mire kell figyelnünk cukorbetegként? Most kiderül!

Hirdetés

A zsibbadó végtag is utalhat a cukorbetegségre... Ha segítségre van szüksége, az Alma Diabétesz Pontok személyes tanácsadással állnak a rendelkezésére /Illusztráció: Shutterstock

Kétféle típusát különböztetjük meg a diabétesznek, így a kezelésük is más-más módszerekkel történik.

1-esés 2-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú diabétesz általában viharos gyorsasággal alakul kigyermek- vagy fiatalkorbanésnyilvánvaló tünetei vannak:fokozott étvágy, fogyás, szomjúságérzet, gyakori bő vizeletürítés, levertség, fáradtság, aceton szagú lehelet,továbbáa vizeletben cukor jelenik meg.Ebben az esetben létfontosságú az inzulinkezelés.

A 2-es típusú általában idősebb korban, lassan, többnyire lappangva, észrevétlenül, hosszú évek alatt alakul ki,amelynek sokáignincsenekisnyilvánvaló tünetei: gyakran társul elhízással, magas vérnyomással, zsíranyagcsere-zavarral.Ennek kezelési módjaaz állapotunktól isfügg:a szakorvos javasolhatdiétát,felírhatgyógyszert,akár inzulinos kezelés is szükségessé válhat.

Kerüljük el a szövődményeket!

Mindkét csoportnál elsődleges cél, hogy a vércukorszint minél jobban megközelítse az egészséges ember vércukorértékét. Rendszeres ellenőrzéssel megelőzhető vagy legalábbis lényegesen lassítható a cukorbetegség szövődményeinek, többek között azérelmeszesedésnek,aszemproblémáknak,avesebántalomnak,vagy a diabéteszes lábnak a kialakulása. Vegyünk részt rendszeresen szűrővizsgálatokon is!

Mozgás és táplálkozás

Amellett, hogy cukorbetegként fontos a rendszeres sport, a táplálkozásra is oda kell figyelnünk. Első lépésként tanuljuk meg az alapvető élelmiszerek szénhidráttartalmát, napi 3-6 alkalommal együnk,s mindig kis mennyiségű ételt fogyasszunk el. Továbbá vigyázzunkarra, hogy vérnyomásunkés koleszterinszintünkmindiga normál tartománybanmaradjon!

Hasznos tanácsok

Ha tablettát szedünk, ügyeljünk arra, hogy azokat mindiga megfelelő időben vegyükbe!Figyelem, soha ne duplázzukmeg a dózist, mert elfelejtettünkbevenni egyet! Ha az adagunkatmár több mint két órájanem vettük be,hagyjukki, és a következő adagot az eredeti terv szerint vegyükbe!Továbbá csak akkor hagyjukabba a tabletták szedését, haerre a szakorvos kért meg minket!

Ha inzulinra szorulunk, ügyeljünkaz inzulinbeadás helyes technikájára.Beadás utánszámoljunk el 10-ig, és addigtartsukbent a tűt,ahelyét ne masszírozzuk.Rendszeresen ellenőrizzük, és változtassukaz inzulin beadásának helyét, hogy elkerüljükaz inzulincsomó kialakulását!

Segítség a cukorbetegeknek!

Ha pedig még több információra lenne szükségünk, azAlma Diabétesz Programbanrésztvevő gyógyszertárak, azAlma Diabétesz Pontok személyes tanácsadással állnak a rendelkezésünkre. A betegségben érintettek az Alma Gyógyszertárakban egy egyszerű regisztrációt követően ingyenesen átvehetik azAlma Diaboxdiabétesz csomagot, mely hiteles, megbízható forrása a betegséggel kapcsolatos információknak, támogatást nyújt az érintetteknek, hiszen közérthető és hasznos anyagokkal segíti a cukorbetegség megismerését, az új rutinok kialakítását, valamint iránymutatást ad a kezeléssel kapcsolatban is.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.