A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Az ózon világnapja - húsz millió bőrrákot sikerült megelőzni

#bőrrák #Daganatos betegségek
2009.09.18. Módosítva: 2015.11.04.

Becslések szerint mintegy 20 millió bőrrákos megbetegedést és 130 millió szürkehályog-esetet sikerült megelőzni azzal, hogy az ózonkárosító anyagok mintegy 97 százalékát kiváltották már világszerte - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi minisztérium szerdán, az ózon világnapján.

Hirdetés

Az ózonréteg vékonyodása nem csak a bőrrák és a szürke hályog kockázatát növeli, hanem csökkenti az immunrendszer védekezőképességét is. A mezőgazdaságban terméscsökkenéssel kell számolni, és a tengeri ökoszisztémák is veszélybe kerülhetnek - hívja fel a figyelmet az MTI-hez eljuttatott minisztériumi közlemény, amely hangsúlyozza, hogy Magyarország is "jelentősen kivette részét" az ózonkárosító anyagok kiváltásából.

Szeptember 16-át az ózon világnapjaként tartják számon, ugyanis 1987-ben ezen a napon írta alá 46 ország az ózonréteg védelmét szolgáló montreali jegyzőkönyvet. Az egyezményhez csatlakozó országok vállalták, hogy megszüntetik a magaslégköri ózont lebontó vegyületek gyártását, kereskedelmét és használatát. A jegyzőkönyvet Magyarország 1989-ben írt alá, azt mára a világ valamennyi országa ratifikálta.

Az ózonkárosító anyagok jelentős üvegházhatással is rendelkeznek, ezért mellőzésük az éghajlat melegedés elleni küzdelemben is nagy jelentőségű. Jelenleg az ózonrétegre már nem káros, de magas üvegházhatású fluorozott szénhidrogének (HFC-k) csökkentése került előtérbe - közli a KKVM közleménye.

Forrás: MTI
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.