A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

G-pont, mese vagy valóság?

#egészség
2014.01.03. Módosítva: 2015.11.04.

A női ejakuláció azok közé a sokat vitatott kérdések közé tartozik, ami még ma is megosztja a véleményeket. Az eltérő női orgazmus a temperamentum vagy az anatómia függvénye?

Hirdetés

Létezik-e a G-pont, van-e női ejakuláció?

A női orgazmusért felelős piciny terület Ernest Grafenbergről kapta nevét és 1950 óta hívjuk G-pontnak. Azonban számos más, főleg anatómiával foglalkozó szakember megkérdőjelezi a G-pont meglétét, mondván, hogy az nem látható és nem tapintható sem élő, sem felboncolt testnél nem található ilyen terület.

Mások azzal érvelnek, hogy nyugalmi állapotban valóban nem észlelhető, azonban nemi izgalom hatására ez a hüvely belső, felső részén levő borsónyi terület megduzzad és érzékennyé válik. A G-pont helyén találhatóak a férfiak dülmirigyének megfelelő, nedvesítő funkciót ellátó Skene-mirigyek is. A Skene-mirigyek működése a G-pont ingerlésével indul be, majd a keletkező váladék az orgazmus pillanatában kilövell vagy csepeg.

1998-ban egy ausztrál kutatónő Helen O’Conell felfedezte - amit mi már rég tudtunk -, hogy a csikló sokkal nagyobb, mint ami a felszínen látható és tapintható és egészen benyúlik a Skene-mirigyeket körülvevő szövetekig a hüvelyben. A klitorisz két részből áll, a fejből és a testből, az idegvégződések nagy száma miatt ez a legérzékenyebb része a női nemi szerveknek. Izgalom hatására a klitorisz test részében lévő barlangos testek megtelnek vérrel, megnőnek és megmerevednek. A fej izgatásával kiváltott izgalom - végighaladva a klitorisz teljes hosszán egészen a hüvely belsejében lévő G-pontig - elnyújtott, felerősített, mélyebb, hosszabban tartó orgazmust okoz.

Ki élvez jobban, a férfi vagy a nő?

A női ejakuláció kérdése már az ókori férfiakat is foglalkoztatta. Arisztotelész a De generatione animalium című művében fejti ki erről elméletét. Szerinte nemi izgalom hatására csak a férfiak nedve tartalmaz "magot", a női testnedv teljesen más, vagyis ezzel azt mondja, hogy a nemzésben csak a férfi veszt részt, a nő mintegy "keltető edény" szerepel az utódok létrehozásában. A női orgazmust szerinte az erős fizikai ingerek okozzák, amely váladékképződéssel jár, de ennek a testnedvnek csupán az a feladata, hogy megkönnyítse a férfi magjának útját a méh felé. Az orgazmus pedig azért szükséges, mert ezáltal kinyílik a méhszáj, és ez szintén megkönnyíti a fogamzást.

Hippokratész szerint viszont a nők és férfiak egyformán veszik ki részüket a nemzésben, mindkettőjük rendelkezik maggal (nőknél ez a petesejt). Azt mondja, hogy a magkiválasztás mindkét félnél az orgazmuskor történik, vagyis szerinte a sikeres fogamzás feltétele a női orgazmus megléte. Ezt ma már tudjuk, hogy nem így van, viszont egy férfiközpontú társadalomban figyelemreméltó, hogy a nők és férfiak élvezetét egyformán fontosnak tartotta. Azt azért megjegyezte, hogy a nők sokkal gyengébben "élveznek."

A filozófus Galénosz is megemlíti a női "dülmirigyet", a nők ejakulációját aqualusionak nevezte az aqua (víz) és a conclusio (vég) szavak párosításából.

1880-ban aztán Dr. Skene amerikai nőgyógyász számolt be először a húgycsövet övező mirigyekről, melyek váladékának összetétele nagyon hasonlít a prosztata által termelt váladékhoz.

Az első részletes beszámoló R. De Graftól származik, aki a felfokozott izgalmi állapotban a hüvelyből ürülő testnedvet a ma G-pontnak nevezett területtel kapcsolta össze.

A titok nyitja az anatómia?

Ma már tudjuk, hogy a gyermeknemzéshez nem szükséges a női kielégülés, viszont ettől függetlenül nagyon is fontos. Eddig úgy tudtuk, hogy az eltérő minőségű és mennyiségű női orgazmus a női temperamentum és a lelki ráhangoltság függvénye, most viszont úgy tűnik, hogy mindez csupán anatómia? A gond csak az, hogy általában a bizonytalan férfiak azok, akik hajlamosak saját kudarcuk helyett a hölgyeket hibáztatni a nem megfelelő együttlét miatt.

A női orgazmus elmaradásáért nem tehető kizárólagosan felelőssé a tudományos cikkekben szereplő, hol megerősítést nyert hol gyengülni látszó anatómiai elmélet. Ezek az elméletek egyesek szerint csak erősítik a női frigiditást és nem vezetnek sehova. A legjobb, ha mindent megteszünk annak érdekében, hogy a szex szórakoztató és élvezetes legyen függetlenül a legújabb orvosi felfedezésektől, és ideológiai elméletektől.

Forrás: www.holmi.org, http://en.wikipedia.org/wiki/Clitoris

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.