A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Előzze meg a trombózist!

#kardiológia #trombózis #vérzékenység
2017.10.13. Módosítva: 2017.10.14.

Dohányzik? Esetleg túlsúlyos, nincs megelégedve táplálkozási szokásaival? Ezeknek az együttes hatója bizony megnöveli az esélyét a trombózis kialakulásának. Október 13-án, a Trombózis Világnapján erre is felhívták a figyelmet.

Hirdetés

Trombózis Világnapja

2014-ben a Nemzetközi Trombózis és Haemostasis Társaság megalapította a Trombózis Világnapját, amelyet azóta minden év október 13-án tartanak meg. Megdöbbentő a tény, de világszerte négyből egy ember haláláért trombózis által okozott probléma a felelős.

Pedig a vérrög kialakulása megelőzhető, az egészséges étrend, a napi 2-3 liternyi folyadékbevitel, a túlsúly leadása, a rendszeres mozgás és a dohányzás mellőzése mind ebben nyújtanak segítséget.

Milyen orvosi vizsgálatokra van szükség trombózis esetén?

Mélyvénás trombózist követően javasolt a laborvizsgálatok, vérvizsgálat elvégzése, mivel ilyenkor az orvosok felfedhetnek olyan állapotbeli vagy genetikai elváltozásokat, amelyek fokozott trombózishajlara utalnak.

Emellett szükséges lehet az ultrahangos vizsgálat is, amely segítségével a vénák és a keringés állapotát lehet felmérni. Mivel a trombóziskészséget a szív problémái - például a pitvarfibrilláció - is fokozhatják, lehet szó akár artériás vagy vénás trombózisról, érdemes kardiológiai vizsgálaton is átesni.

A kockázat a bélrendszer gyulladásos betegségei által is nő, ezért gasztroenterológiai vizsgálat elvégzése szintén ajánlott. A szakvizsgálatok közül a nőgyógyászati és az onkológiai szűrés is javasolt, hiszen a jóindulatú mióma és az egyéb daganatok előjele is lehet a mélyvénás trombózis.

A trombózis kivizsgálást orvosi kezelések követik

Trombózist követően a véralvadásgátló terápia gyakori megoldásnak bizonyul. Ma már rendelkezésre állnak olyan szájon át szedhető, antikoaguláns gyógyszerkészítmények, amelyek célja a vérrög újbóli kialakulásának megakadályozása.

Ilyen terápia során azonban fokozottan ügyelni kell arra, hogy egy esetleges műtéti beavatkozás során felléphet a vérzékenység veszélye, ezért az orvossal történő, műtét előtti konzultáció minden esetben elengedhetetlen.

Trombózis után mindenképp ajánlott valamilyen könnyű sport, például vizi torna végzése.

Trombózis utáni mozgás

A mozgás segíthet a vénák rugalmasságának visszanyerésében, a vérrögök megelőzésében. Trombózis után viszont nem mindegy, hogy milyen mozgásformát választ az érintett. Kifejezetten kerülendőek a sérülésveszélyes, nagy erőkifejtéssel járó sportok.

Először érdemes a vénás értornával kezdeni, majd emellett jótékony hatása lehet még a vízi tornának, a kerékpározásnak és a gyaloglásnak is.

Utazás trombózis után

A köztudatban elterjedt, hogy a repülőn való utazás növeli a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia kockázatát. Azonban egy hétköznapi, hosszabb autóút, buszozás is veszélyes lehet, hiszen ilyenkor az ember huzamosabb ideig mozdulatlanul ül, a lábak véráramlása lelassul, továbbá a megfelelő mértékű folyadékbevitel is nehézkesebb.

Hosszabb utazás során hasznos lehet a kompressziós harisnya viselése, az óránkénti pihenő beiktatása és a folyadékbevitelre való fokozott figyelem.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.