A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Hormonmentes fogamzásgátlás: a rézgyöngy ereje

#egészség
2018.05.10. Módosítva: 2018.05.10.
Hirdetés

Hormonmentes fogamzásgátlás a rézgyönggyel – már Magyarországon is kapható az új, innovatív hormonmentes fogamzásgátló eszköz, a rézgyöngy. Miben különbözik a rézgyöngy a többi fogamzásgátlótól?

Hirdetés

A hosszútávon is biztonságos és hatékony hormonmentes fogamzásgátlók választéka a réztartalmú spirál (közismertebb nevén hurok) után egy újabb lehetőséggel bővült hazánkban: több nyugat-európai ország után Magyarországon is forgalomba került a "rézgyöngy". A különlegessége: a forma-emlékező fém, a nitinol, ami az eddig használt spirálokhoz képest egy egészen új formát tesz lehetővé, csökkentve ezáltal a hagyományos spirálokkal tapasztalt kellemetlen mellékhatásokat.

Mi az a IUB™ rézgyöngy?

A rézgyöngy egy a spirálhoz hasonló fogamzásgátló eszköz. A méh üregébe helyezve hormonmentesen véd a nem kívánt terhességtől teljes öt éven keresztül.

Az eszköz fejlesztése a klinikai vizsgálatokkal együtt 8 éven át tartott. " Az volt a célom, hogy egy hormonmentes és humánus fogamzásgátló alternatívát fejlesszük, amit bármilyen életkorú hölgy tud használni. Hiszen a jelenleg használatos spirálokkal a használók mintegy 15%-ának vannak problémái, aminek legfőbb oka az, hogy ezek az eszközök gyakran túlságosan nagyok a méh üregéhez képest, ráadásul a formájuk sem optimális" nyilatkozta dr. Ilan Baram, a termék feltalálója.

Az rézgyöngyegy speciális forma-emlékezettel rendelkező fémből, a nitinolból készül, amit már régebben használnak az orvostudományban implantátumok készítésére. A speciális fém, amire 17 rézgyöngy van felfűzve, egy fehér polimer réteggel van bevonva az esetleges allergiás reakciók elkerülésére. Így a rézgyöngy gömb alakban helyezkedik el a méh üregében, nincsenek éles végei vagy szögletei, mint a hagyományos T alakú spiráloknak.

Így működik a rézgyöngy

A felhelyezés után a rézgyöngy 5 évig ad le nagyon kis mennyiségű rezet a méh üregébe. Ezek a felszabaduló rézionok csökkentik a hím ivarsejtek mozgékonyságát a méh üregében, ezáltal valószínűtlenné téve a megtermékenyülést.

Hogyan helyezik fel a rézgyöngyöt?

A hormonmentes rézgyöngyöt nőgyógyász szakorvos helyezi fel a méhbe. Erre a legjobb időszak a menstruáció utolsó napjaiban, illetve szülés után 6 héttel van, mert ilyenkor a méhszáj nyitottabb. Még nem szült nőknél a méhnyak tágítására is szükség lehet. Felhelyezés előtt el kell végeztetni a nőgyógyász által javasolt vizsgálatokat. Ezután az eszköz egy felvezető cső segítségével a méhbe felhelyezhető, ahol azonnal elkezdi kifejteni a hatását.

Arról, hogy pontosan hogyan is helyezkedik el a rézgyöngy a méhben, megtekinthető a video itt.

8-12 héttel a felhelyezés után ultrahangos ellenőrző vizsgálat következik, amivel kiderül, hogy a rézgyöngy a megfelelő helyen van-e. Ezek után elegendő évi egy ellenőrzés a nőgyógyásznál.

Kinek ajánlott a rézgyöngy?

Alapvetően a hormonmentes fogamzásgátlás bárki számára megfelelő lehet. Egyénre szabott tanácsért érdemes nőgyógyászhoz fordulni.

Azok számára, akik az egyébként nagyon ritka réz allergiában, vagy a réz anyagcsere zavarában u.n. Wilson kórban szenvednek, a rézgyöngy nem javasolt.Nem használhatják azok sem, akiknek kismedencei fertőzésük, tisztázatlan eredetű vérzészavaruk, méhnyaki fertőzésük, méhnyak vagy méhrákjuk van. Mindezekről, illetve az esetlegesen felmerülő egyéb problémákról érdemes nőgyógyásszal konzultálni.

Mibe kerül a rézgyöngy?

A terméket nőgyógyásza javaslatára megvásárolva, bontatlan steril csomagolásban kell az orvoshoz eljuttatni a felhelyezés céljából. A rézgyöngy árán kívül lehetnek még a termék felhelyezésével kapcsolatos egyéb költségek is, amennyiben ezt magán orvosi ellátás keretében végzik.

Milyen mellékhatásai lehetnek a "rézgyöngynek"?

A felhelyezés utáni első napokban előfordulhat enyhe vérzés. Ezenkívül felléphetnek görcsök és fájdalom is. Néhány nap után ezek a tünetek általában elmúlnak, és a beáll a szokásos menstruációs ciklus.

Milyen fogamzásgátló módszert alkalmazzak? Kattintson tovább!

6 ok, amiért érdemes a "rézgyöngyöt" választani:

  • hormonmentes védekezés
  • 5 évig hatékony
  • felhelyezés után azonnal működik
  • hatékonysága megegyezik a tablettáéval
  • jól tolerálható
  • a termékenység az eltávolítás után azonnal helyreáll

forrás: rézgyöngy

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.