Ezeket látta már?

Kimaradt a menstruációja, de nem várandós? Ez állhat a háttérben

menstruáció, kimaradás

A fogamzóképes nők számára a havonta jelentkező menstruáció általában azt jelzi, hogy minden rendben van a szervezetükkel. De ha kimarad a menstruáció, és terhesek sem vagyunk, milyen okok állhatnak a háttérben?

A menstruáció kimaradása (a menstruáció hiánya, vagyis az amenorrhea) a fogamzóképes nőket érintheti, és egy vagy több hónapig egyaránt tarthat. A szakemberek megkülönböztetnek elsődleges és másodlagos amenorrheát.

Menstruáció

Az elsődleges amenorrhea esetében a a menstruáció tulajdonképpen nem is indul el (ez általában 16 éves korig megtörténik), és a hátterében általában valamilyen fejlődési rendellenesség áll. A másodlagos amenorrhea pedig azoknál jelentkezik, akik korábban már menstruáltak. Akkor beszélhetünk erről, ha a normális menstruációs ciklussal rendelkezőknél legalább három hónapig kimarad a menstruáció, vagy ha szabálytalan menstruációs ciklusú nőknél legalább kilenc hónapig kimarad a menstruáció.

A menstruáció kimaradásának leggyakoribb oka a terhesség: vagyis, ha a petesejt megtermékenyül, a méh megvastagodott nyálkahártyája nem válik le és ürül ki, hanem biztosítja, hogy a petesejt megfelelően beágyazódhasson és fejlődésnek indulhasson. Szintén kimaradhat a menstruáció a szoptatás hónapjai alatt. Előfordulhat, hogy annak is kimarad a menstruációja (vagy csak nagyon gyenge lesz), aki fogamzásgátló tablettát szed.

Az egészséges menstruációhoz egyrészt a hormonális rendszer egyensúlya, megfelelő működése, másrészt a nemi szervek megfelelő működése szükséges. Ha ezek közül egynél, vagy akár többnél is valamilyen zavar jelentkezik, annak eredménye a kimaradó menstruáció lehet.

Menstruáció: hormonális problémák

A hormonrendszert érintő betegségek nagyon gyakran okoznak kimaradó menstruációt. Előfordulhat, hogy valamely hormonból (például az ösztrogénből) túl kevés termelődik a szervezetben, vagy egy másiknak (például a prolaktinnak) túl magas a szintje. Megfelelő orvosi vizsgálatok segítségével általában kideríthető, hogy milyen hormonális probléma áll a kimaradó menstruáció hátterében. Igen ritkán előfordulhat az is, hogy a hormonokat termelő mirigyeket érintő daganatok miatt borul fel a szervezet hormonegyensúlya.

A kimaradó, illetve rendszertelenül jelentkező menstruáció egyik leggyakoribb oka az úgynevezett policisztás ovárium szindróma, a PCOS, melyre többek között a férfi hormonok túl magas szintje lehet a jellemző. PCOS esetében elmaradhat az ovuláció is, illetve a petefészkekben apró ciszták alakulhatnak ki. A PCOS igen összetett betegség, így a megfelelő terápiát nagyon körültekintően kell megválasztani.

Ez a különbség a petefészekciszta és a petefészekrák között

Az életmód is okozhatja a menstruáció kimaradását

Időnként külső okokban kell keresni a menstruáció kimaradásának okát. Például kimaradhat a menstruáció (ez általában a peteérés hiányával is együtt jár, így a várandósság esélye is lecsökken), ha komoly fizikai vagy érzelmi stressznek van valaki kitéve, ha az érintett súlyosan alultáplált, vagy ha valamilyen súlyos, krónikus betegség legyengíti a szervezetet. A túlzásba vitt sportolás vagy a nagyon szigorú fogyókúrák következménye is lehet a kimaradó menstruáció, például az anorexia nervosa egyik gyakori kísérőtünete a kimaradó menstruáció.

Forrás: EgészségKalauz