A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Kérdések és válaszok a gyümölcsfogyasztásról

#diéta #életmód #terápia
2013.06.26. Módosítva: 2016.02.18.
Hirdetés

Egészségesek, frissek, ebben a szezonban könnyen beszerezhetőek és a nyári hőségben akár önálló étkezésként is szívesen választjuk a gyümölcsöket. Szakértő segítségével járjuk körbe a fogyasztásukkal kapcsolatban felmerülő gyakori kérdéseket.

Hirdetés

Naponta mennyi gyümölcs fogyasztása javasolt?

A legtöbb friss, hazai idénygyümölcs vitamin tartalma magas. Ezekből érdemes naponta több alkalommal is fogyasztani. A piros színű gyümölcsökben olyan antioxidánsok is vannak, amik különösen előnyösek a szervezet számára – magyarázza dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A sárga-narancssárga gyümölcsök-zöldségek nagyobb mennyiségű A-vitamint tartalmaznak.

Legkönnyebben emészthető gyümölcseink az eper - de fogyasztása az arra érzékenyeknél allergiát okozhat -, a cseresznye - mellékhatásként puffadás jelentkezhet – a meggy, a narancs, a citrom - savanyú, ezért refluxos betegeknek nem javasolt – a sárgabarack és szilva. Az alma és a körte főzve jobban emészthető. A kiegyensúlyozott táplálkozás elvét követve érdemes "színesen", azaz minden fajtából fogyasztanunk, szezonnak megfelelően. Fontos, hogy a gyümölcsöket mindig két étkezés között, vagy étkezés előtt fogyasszuk, ellenkező esetben a gyümölcsök nem hasznosulnak kellőképpen a szervezetben és kellemetlen erjedéses folyamatokat indíthatnak el.

Gyomorégést okozhatnak?

Az égető, maró, kellemetlen érzést a gyomorból a nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav okozza. Gyakran a túl gyorsan, vagy az egyszerre elfogyasztott túl nagy mennyiségű étel a gond, de a mozgáshiány, vagy a túlsúly is fokozhatja a tünetek erősségét, gyakoriságát. A reflux-betegek számára különös odafigyelést igényel a helyes táplálkozási szokások betartása. Gyakran, de keveset kell ennie, mert a túlterhelt gyomorból nagyobb a valószínűsége a visszacsorgás létrejöttének.

Várandósság idején is gyakori a reflux tünetek megjelenése. A terhesség elején ez hormonális hatásokra, később, a magzat fejlődésével pedig a hasban növekvő nyomás a gyomrot is nyomja, sokszor felfelé. Szülés után a panaszok rendszerint elmúlnak, így kezelésükre csak a várandósság időszaka alatt kell külön figyelmet fordítanunk. Gyomorégést a túl zsíros, fűszeres ételek fogyasztása mellett valóban gyakran okoznak gyümölcsök is, különösen a savas kategóriába tartozókat érdemes kerülni: a meggy, a narancs, a savanyúbb almafajták. Amennyiben nem szeretne lemondani az említett gyümölcsök fogyasztásáról, patikában vásárolható olyan, várandósok által is biztonsággal használható zselésedő anyag, mely étkezés után bevéve a reflux tüneteinek fellépését megakadályozza.

Érdemes gyümölcsnapot tartani?

A bizonyos időközönként – havi 1-2 alkalommal - beiktatott gyümölcsnapok segíthetnek a gyomor-és bélrendszer tehermentesítésében, a méregtelenítésben. A rostdús gyümölcsök tehát jótékony hatással vannak a szervezetre, a gyümölcsnapok azonban fogyókúraként, huzamosabb időn át nem alkalmazhatók. Gyümölcsnapot tartani gyermekeknél egyáltalán nem javasolt, bizonyos betegségek, tartós gyógyszerszedés esetén pedig csak orvosi javallatra végezzük. Ügyeljünk rá, hogy gyümölcsöket ne csak egy-egy kiemelt nap alkalmával, inkább rendszeresen fogyasszunk!

Kellemetlen mellékhatás: fruktóz felszívódási zavar

A gyümölcsök édes ízét a gyümölcscukor, más néven fruktóz adja. Egy fruktóz egy glukóz molekulával együtt a szacharóz nevű kettős cukrot alkotja, melynek lebontását a szervezetben a szacharáz nevű enzim végzi. Vannak, akiknél ez az enzim hiányzik, így náluk a szacharóz fruktózra és glukózra való lebontása nem mehet végbe. Emiatt fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követően hasfájás, haspuffadás és hasmenés jelentkezhet. A fruktózfelszívódási zavar általános tünete lehet még az étkezések utáni korai teltségérzés, fokozott bélmozgás, ehhez társuló hangjelenségek, bélgázosság, fáradtság, fejfájás, feszültség, frontérzékenység, a koncentrálási képesség csökkenése és izomgörcsök is. Magas fruktóztartalmú ételek: alma, birsalma, körte, füge, szőlő, kristálycukor, méz.

www.allergiakozpont.hu

Forrás: Sajtóközlemény
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.