Hirdetés

Ihatok grapefruitlevet, ha gyógyszert szedek?

A citruslevek, azon belül is a grapefruitlé páratlan előnyökkel bír magas C-vitamin tartalmának köszönhetően. Ugyanakkor sokan mégsem merik fogyasztani rendszeres gyógyszerszedés mellett. Utánajártunk, kell-e aggódnunk?

Az orvosi, gyógyszerészi szakma számára már ismert jelenség az ún. grapefruitlé-interakció. A gyógyszerleírásokban szerepel is a kölcsönhatások között, hogy mely gyógyszerek azok, amelyekkel együtt fogyasztva veszélyes interakciók fordulhatnak elő.

A hatás lényege, hogy a grapefruitlé növeli, gyorsítja a gyógyszerek felszívódását, ha az előírt dózisnál (és szérumszintnél) magasabb érték jön létre, hirtelen, ez nemvárt hatásokhoz, kellemetlen mellékhatásokhoz vezethet.

Ihatok grapefruitlevet ha koleszterincsökkentőt szedek?

Lássunk egy élő példát: koleszterincsökkentők (statinok) mellett fogyasztott grapefruitlé a statin hatás „felerősítése” révén hozzájárulhat a májkárosító, izomkárosító hatás kialakulásához.

Még a gyógyszerbevételtől távolabb eső (több órával korábban/későbben) grapefruitlé-fogyasztás is veszélyes lehet, tehát ahol a betegtájékoztató erre kitér, célszerű a grapefruit gyümölcs és a grapefruitlé fogyasztását mellőzni.


Mindenképpen kérdezzük meg kezelőorvosunkat, hogy fogyaszthatjuk-e kedvenc italunkat!

Lássuk, milyen gyógyszereknél, gyógyszercsoportoknál fordulhat ez elő:

  • Sztatin típusú koleszterincsökkentők
  • Egyes vérnyomáscsökkentők, pl. a nifedipin hatóanyagúak
  • Egyes szervátültetéskor alkalmazott szervkilökődés-gátlószerek (ciklosporin)
  • Szorongásoldók (buspiron)
  • Szívritmuszavarban alkalmazott szerek (amiodaron)
  • Antihisztaminok (fexofenadin)

Természetesen nem a teljes gyógyszercsoport érintett itt sem, hanem csak a megjelölt hatóanyagokat tartalmazó készítmények. Az orvossal, gyógyszerésszel ezt mindig meg kell beszélni!

Túl magas – vagy túl alacsony gyógyszerszintek?

Nézzünk a színfalak mögé… Sok gyógyszer az ún. CYP3A4-enzimrendszer segítségével kezdi meg bomlását a vékonybélben. Ez az enzimcsoport főként a májban fordul elő, de egyéb szervekben is megtalálható. A grapefruitlé egyes anyagai pont ezt a lebomlást gátolják, blokkolják az enzimrendszert. Ezért lesz magasabb a szokásosnál a gyógyszerek vérszintje, és ezért maradnak hosszabb ideig a szervezetben.

Ráadásul a CYP3A4 enzimek szintje emberenként változó, tehát még csak nem is egyformán hathat a grapefruitlé ilyen értelemben a gyógyszerszedés mellett …
Az újabb kutatások szerint meglepően, egyes gyógyszereknél paradox módon hat a grapefruitlé: felszívódást csökkenthet, lássunk erre is egy példát:

A grapefruitlé csökkenti az antiallergiás fexofenadine felszívódását, így hatása a vártnál, megszokottnál csekélyebb lesz.

Tudta, hogy a citrusfélék kölcsönhatása léphetnek a pajzsmirigy készítményekkel? 

Ezért az e hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek leírásában szerepel, hogy nem szabad mellette grapefruitlevet fogyasztani. Ennek ok viszont nem az előző, hanem sokkal inkább a gyógyszermolekulák szállításával kapcsolatos rendszer blokkolása – ha a gyógyszer nem jut el a hatás helyére, nem is tud hatni…

Mi a legfontosabb teendő?

Amikor a beteg elolvassa a gyógyszerek dobozában lévő tájékoztató szöveget, gondosan meg kell figyelni, hogy kitérnek-e a grapefruitlével kapcsolatos megjegyzésre. Ha igen, akkor a gyógyszerszedés idején e gyümölcs és gyümölcslé fogyasztása teljes mértékben kerülendő.

További tartalmak gyógyszer témában

További tartalmak terápia témában

További tartalmak májkárosodás témában

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>