Mindenki ezt nézi most!

Vigyázat! Koleszterincsökkentők mellékhatásai

Néhány sztatin előre nem látható hatással rendelkezik. A British Medical Journal internetes oldalon olvasható tanulmány szerint a szívbetegségek kezelésére adott sztatinok rendszeres szedése esetén monitorozni kell az esetleges mellékhatásokat.

A Notthinghami Egyetem kutatói megállapították, hogy néhány sztatin növeli a májkárosodás kialakulásának, a veseleállás, az izombetegségek és a szürkehályog kialakulásának esélyét. A sztatin-típusú gyógyszereket koleszterincsökkentésre alkalmazzák, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek veszélyét.

Vigyázat! Koleszterincsökkentők mellékhatásai

Julia Hippisley-Cox professzor és Carol Coupland egyetemi docens munkájuk során a sztatinok mellékhatásait vizsgálták, valamint azt, hogy a kialakulás hogyan függ a gyógyszer típusától, a dózistól, illetve az alkalmazás időtartamától. Egy adatbázisból 368 ellátási egységben több, mint kétmillió, 30 és 84 év közötti beteget elemeztek, akik közül 225 922 részesült sztatinkezelésben 2002 január és 2008 június között.

Megállapították, hogy nem volt statisztikailag jelentős összefüggés a sztatin-használat, valamint a Parkinson-kór, a reumatoid artritisz, a vénás vérrögképződés (trombózis), a demencia, a csontritkulás, illetve számos daganattípus (gyomor-, vastagbél-, tüdő-, vese-, emlő- és prosztatarák) kialakulása között, ugyanakkor a nyelőcsőrák veszélye csökkent. Ezzel szemben dózisfüggő kockázatnövekedés volt tapasztalható a gyógyszerszedés és a májbetegség, a vesebetegség, az izomdegeneráció és a szürkehályog között.

A májfunkció kivételével ezek a hatások nem mutattak a sztatin típusával összefüggő különbséget, a leginkább májkárosítónak a fluvasztatin bizonyult. A megnövekedett kocázat a teljes kezelési időszakban tapasztalható volt, főképp az első évben.

Összességében minden 10 ezer sztatinnal kezelt nőből 271 esettel kevesebb szív- és érrendszeri betegség, 8-cal kevesebb nyelőcsőrák alakult ki, ezzel szemben 74-gyel több esetben alakult ki májfunkciós zavar, 23-mal több veseelégtelenség, 307-tel több szürkehályog, 39-cel több izomdegeneráció.

Mindezek miatt szerzők a szorosabb orvos-beteg kapcsolatot ajánlják. A sztatinok – mint a gyógyszerek többsége – nem mentesek mellékhatásoktól, azonban az alkalmazási előírásokat követve a kockázat minimálisra csökkenthető, ebből következően jobban ki lehet aknázni a használat előnyeit.

Forrás: Medipress