2015. szeptember 1. kedd, Egyed, Egon napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Orvosi szótár
Továbbküldés
Tartalom címe: Orvosi szótár

Orvosi szótár találatok

Orvosi szótár
V 1. Visus; volt; 1, 2, 3, stb. alsó index kíséretében az elektrokardiogram unipoláris elvezetéseit jelöli. 2. Vanádium; valin; térfogat (volumen), gyakran a helyet, kémiai fajtát és /vagy az állapotokat jelölő indexeléssel.
V 1. Gáz áramlás, gyakran a helyre és a kémiai fajtára utaló indexekkel látják el. Ld flow (3). 2. Légcsere (3), gyakran index kíséretében. Ld ventilatio (3) címszó alattiakat. (volumen + felette lévő pont az idő deriváltját jelenti)
v 1. Volt; kezdősebesség; sebesség; vel (L. előtt, mielőtt). 2. Indexként használva a vénás vérre vonatkozik.
v Indexként használva a kevert vénás (arteria pulmonalis) vérre vonatkozik.
V vanádium, Fémes elem, atomszáma 23, atomsúlya 50.9415; a bioelem, hiányában rendellenes csontnövekedés, valamint a koleszterin és triglicerid szintek emelkedése következik be. (Vanadis, skandináv istennő)
Találatok Magyarázat
V csoport Kémiai és metallurgiai tulajdonságaikban a vanádiumhoz hasonló elemek; közéjük tartozik a niobium és a tantál.
V-A Ventriculoatrialis.
VA Alveolaris ventilatio.
Vmax Maximális sebesség (velocity).
Va/Q Ventilláció/perfúzió arány.
vaccina Oltóanyag, vakcina. Bármilyen, aktív immunológiai profilaxis céljára szánt készítmény; pl. virulens törzsek elölt mikróbáiból vagy attenuált (variáns vagy mutáns) törzsek élő mikróbáiból előállított készítmények, továbbá mikróba-, gomba-, növényi, protozoon- vagy metazoon-származékok, illetve készítmények. (L. vaccinus, tehénre vonatkozó)
Találatok Magyarázat
autogen vaccina A beteg saját baktériumainak tenyészetéből készített vaccina.
diphtheria toxoid, tetanus toxoid és pertussis vaccina Diphtheria, tetanus és szamárköhögés elleni aktív immunizációra használatos három formában elérhető oltóanyag: 1) diphtheria és tetanus toxoidok, valamint pertussis vaccina (DTP); 2) tetanus és diphtheria toxoidok, felnőtt típus (td); és 3) tetanus toxoid (T);.
élő vaccina Élő, attenuált organizmusokból készített oltóanyag.
Haemophilus influenzae B típusú vaccina A B típusú H. influenzae tokantigénjéből származó oligoszacharid diphtheria CRM-proteinhez konjugálva.
humán diploid sejt vaccina Jódozott vírus vaccina, melyet a rabies vaccina elleni védelemre használnak, és általában a WI-38 humán diploid sejtvonalban állítanak elő.
inaktivált poliovírus vaccina Ld poliovírus vaccina (1).
multivalens vaccina Syn polivalens vaccina.
orális poliovírus vaccina Ld poliovírus vaccina. (2).
poliovírus vaccina (1) Inaktivált poliovírus vaccina (IPV), inaktivált poliomyelitis vírustörzsek (1, 2 és 3 típus) vizes szuszpenziója, melyet injekció formájában használnak; ezt nagyrészt már felváltotta az orális vaccina: (2) Orális poliovírus vaccina (OPV), élő, attenuált poliomyelitis törzsek (1, 2 és 3 típus) vizes szuszpenziója, melyet szájon keresztül adnak poliomyelitis elleni aktív immunizáció céljából.
polivalens vaccina Ugyanazon mikroorganizmus faj két vagy több törzsének tenyészetéből készített vaccina. Syn multivalens vaccina.
tenyésztett vaccina Az autogén vaccinaval ellentétben tenyésztett mikrobás törzsből készített vaccina.
alegység vaccina Olyan oltóanyag, mely kémiai extrakció révén nem tartalmaz virális nukleinsavat és egy adott vírusnak csak specifikus fehérjealegységeit hordozza; ezek a vakcinák viszonylag mentesek az olyan mellékhatásoktól (pl. influenza vírus), melyek az egész viriont tartalmazó vakcinákkal kapcsolatosak
vaccinalis Oltási-, oltóanyag-. Vakcinára vagy vakcinációra vonatkozik.
vaccinatio Oltás, vakcináció. Oltás beadása.
vacuola 1. Parányi rés bármilyen szövetben. 2. Áttetsző terület a sejt anyagában, esetenként degeneratív jellegű, néha egy idegentestet vesz körül, és átmeneti sejt-gyomorként szolgál az idegen rész megemésztésére. (modern L. vacuolum, a L. vacuum, üres tér kicsinyítőképzős alakja)
vacuolaris Vacuolához hasonló vagy arra vonatkozó.
vacuolás Vacuolákkal rendelkező.
vacuolatio 1. Vacuolák kialakulása. 2. Vacuolás állapot. Syn vacuolisatio.
vacuolisatio Syn vacuolatio.
vacutóm Olyan elektrodermatóm, mely szívást fejt ki a bőrre, megemelve azt az előrehaladó penge előtt, általában félvastag bőrtranszplantátum vételére használják. (vacuum + G. tom(, vágás)
vacuum Vákuum. Légüres tér, melyből a levegő vagy gáz gyakorlatilag ki van ürítve. (L. a vacuus, üres semlegesnemű alakja)
vacuum phenomenon a porckorongon belül gázok szabadulnak fel. Ez a porckorong nyomásos, túlterheléses eredetű károsodására utal.
vagalis Vagus-. A nervus vagusra vonatkozó.
vagi A vagus többes száma.
vagin- Ld vagino-.
vagina, A női nemi csatorna, mely a méhtől a külső nemi szervekig tart. (L. hüvely, tok, a hüvely)
Találatok Magyarázat
vagina, carotica Syn carotid hüvely.
vaginalis A vaginára vagy bármilyen hüvelyre vonatkozó. (modern L. vaginalis)
vaginalis c. A hasüreg megynyitása a hüvelyen keresztül.
vaginatio Hüvellyel körülvenni, hüvellyel körülvett. 1. Hüvelybe zárni; hüvelybe tenni. 2. Hüvelybe zárt, hüvellyel ellátott.
vaginectomia A hüvely egészének vagy részének kimetszése. Syn colpectomia. (vagina + G. ektom(, kimetszés)
vaginismus A vagina fájdalmas, közösülést megakadályozó kontrakciója. (vagina + L. -ismus, tevékenység, állapot)
vaginitis A hüvely gyulladása. (vagina + G. -itis, gyulladás)
Találatok Magyarázat
adhesiv vaginitis A hüvely gyulladása a hüvelyfalak egymáshoz tapadásával.
atrophiás vaginitis A vagina epitheliumának elvékonyodása és atrophiája, általában csökkent ösztrogén-stimulus következtében; gyakran fordul elő postmenopausában lévő nőknél.
senilis vaginitis Atrophiás vaginitis, mely a nyálkahártya ösztrogén-stimulusának megvonása következtében alakul ki, és gyakran adhesiv vaginitis formájában jelenik meg.
trichomonas vaginitis vaginitis vaginalis fertőzés okozta heveny hüvelygyulladás, mely nem hatol be a szövetekbe, de a vaginában, a cervixben és esetenként az urethrában intenzív lokális gyulladásos reakciót eredményez; a fertőzés szexuális úton terjed; tünetei között szerepel a habos, zöld vagy barna folyás, a vulva irritációja és viszketése, valamint a dysuria.
vagino-, vagin- Vagina-. Ld colpo-. (L. vagina, hüvely)
vaginocele Hüvelysérv. Syn colpocele (1).
vaginodynia Hüvelyi fájdalom. Syn colpodynia.
vaginofixatio Az ellazult és prolabált vagina rögzítése a hasfalhoz. Syn colpopexia, vaginopexia.
vaginomycosis Hüvelygombásodás. Gomba eredetű hüvelyi fertőzés.
vaginopathia A hüvely bármely kóros állapota. (vagino- + G. pathos, szenvedés)
vaginoperineoplasztika A gát plasztikai műtéte, mely a hüvelyt is érinti. Syn colpoperineoplatsztika. (vagino- + perineum + G. plastos, formált)
vaginoperineorrhaphia A lacerált vagina és perineum helyreállítása. Syn colpoperineorrhaphia. (vagino- + perineum + G. rhaph(, varrat)
vaginoperineotomia A hüvely hátsó falának és a mellette fekvő gátrésznek az átmetszése a szülés megkönnyebbítésére. (vagino- + perineum + G. tom(, bemetszés)
vaginopexia Colpopexia, hüvelyrögzítés. Syn vaginofixatio.
vaginoplasztika A hüvely plasztikai műtéte. Syn colpoplasztika. (vagino- + G. plastos, formált)
vaginosis A hüvely betegsége.
Találatok Magyarázat
bakteriális vaginosis A hüvely Gardnerella vaginalis és más anaerob baktériumok által okozott fertőzése. Jellemzője a bőséges, esetenként rossz szagú folyás.
vaginoszkópia A vagina megtekintése, általában műszer segítségével.
vaginotomia A hüvely bemetszésével járó műtét. Syn colpotomia.
vagitus uterinus A még az uterusban lévő magzat sírása, mely akkor lehetséges, ha burokrepedés után levegő kerül az uterus üregébe. (L. vagio, sikítani, visítani; L. uterus, anyaméh)
vago- A nervus vagussal (bolygóideg) kapcsolatos. (L. vagus)
vagolysis A nervus vagus sebészi kiirtása. (vago- + G. lysis, (fel)lazítás)
vagolyticus 1. Vagolysisre vonatkozó vagy vagolysist okozó. 2. Gyógyszer vagy kémiai anyag, mely gátló hatást fejt ki a bolygóidegre. 3. Ilyen hatással rendelkező anyagot jelöl.
vagomimeticus A nervus vagus efferens rostjainak hatását utánozó.
vagotomia A nervus vagus átvágása. (vago- + G. tom(, bemetszés)
vagotrop A nervus vagushoz vonzódó, ily módon arra ható. (vago- + G. tropos, fordulás)
vagovagalis Olyan folyamatra utal, melyben a nervus vagus afferens és efferens rostjai is részt vesznek.
vagus Syn vagus ideg. (L. vándorló, bolyongó, elnevezését az ideg kiterjedtsége miatt kapta)
Val Valin és gyökei.
valencia Vegyérték. Egy elem egy atomjának (vagy egy gyöknek) vegyületképzési képessége, melynek összehasonlítási alapja a hidrogénatom és meghatározója az atom külső héján lévő elektronok száma (vegyértékelektronok); pl. a HCl-ban a klór monovalens; a H2O-ban az oxigén bivalens; az NH3-ban a nitrogén trivalens vegyértékű. (L. valentia, erő)
valgus A végtagok bármely páros ízületében jelenlévő statikus szögletdeformitás jellemzésére használatos, amikor az ízülettől distalisan lévő csont a proximalis csont hossztengelyétől és az anatómiai testhelyzetben lévő alany testének középvonalától lateral felé tér el. A valgus jelzőt esetenként az ízület nevéhez (cubitus valgus), illetve az ízülettől distalisan fekvő testrész nevéhez (hallux valgus) kapcsolják. A jelző neme megegyezik annak a latin főnévnek a nemével, amihez hozzáillesztik, így: cubitus, hallux, metatarsus, pes, talipes valgus; coxa, manus, talipomanus valga; genu valgum. (modern L. kifelé forduló, L. eredetű: karikalábú)
Találatok Magyarázat
pes calcaneovagalis A calcaneus kifordulása a tibiához képest.
valin (Val, V) 2-amino-3-metilbutirát; L-izomerje a legtöbb fehérje komponense; a táplálék esszenciális aminosavja.
vallatus Csésze alakú. Kiemelkedéssel körülvett, csészeszerű struktúra, különösképpen bizonyos nyelven található papillákat jelöl. Ld circumvallatus. (L. vallo, múlt idejű melléknévi igenév -atus, körbevenni valamivel, eredete: vallum, sánc, bástyafal)
vallecula Rés vagy besüppedés bármilyen felszínen. (L. a vallis, völgy kicsinyítőképzős változata)
valva Billentyű. 1. Egy járat vagy más üreges szerv belső membránjának redője, mely folyadék visszafolyásának csökkentésére vagy megakadályozására szolgál. 2. Bármilyen szövetkettőződés vagy lebenyszerű struktúra, mely billentyűre hasonlít. Ld valvula, plica. (L. valva, dupla ajtó egyik szárnya)
Találatok Magyarázat
aorta valva A bal kamra és az aorta ascendens között elhelyezkedő billentyű, mely három fibrosus, félhold alakú billentyűből (valvula) áll. Elnevezésüket embrionális eredetük szerint kapták: az anterior elhelyezkedésű billentyűt jobb oldalinak (mely felett az arteria coronaria dextra ered), a bal posterior elhelyezkedésűt bal oldalinak (mely felett az arteria coronaria sinistra ered), míg a jobb posterior elhelyezkedésűt posterior billentyűnek nevezik.
atrioventricularis valva Ld tricuspidalis valva, mitralis valva.
bicuspidalis valva Syn mitralis valva.
congenitalis valva Egy járatot elzáró rendellenes redő.
ejtőernyős mitralis valva A mitralis valva congenitalis deformitása, melyre egyetlen papillaris izom megléte jellemző, melyből mindkét vitorla ínhúrjai erednek; ez az állapot az ínhúroknak a vitorlákra kifejtett állandó húzása és a vitorlák közötti rés következményes beszűkülése révén gyakran okoz stenosist.
golyó valva A szájadékhoz erősített tartókeretben lévő golyóból álló művalva-félék bármelyike; megfelelő méretben a mitralis vagy a tricuspidalis valva helyén használják.
Heyer-Pudenz valva A hydrocephalus söntölésénél használt katéter-valva rendszerből álló valva, melyben a ventricularis katéter a cerebrospinalis folyadékot az egy irányba terelő pumpához vezeti, ahonnan az egy distalis katéteren át a szív jobb pitvarába kerül.
ileocoecalis valva A terminalis ileum bilabialis bedomborodása a vastagbélbe a coecocolonalis junctionál, ahogyan az cadaverekben látható; élő egyénben csonka kúp alakú, csillag formájú nyílással. Syn ileocolicus valva.
ileocolicus valva Valvula ileocoecalis, Syn ileocoecalis valva.
mitralis valva A szív bal pitvara és bal kamrája közötti nyílást záró valva; két vitorláját anterior és posterior elnevezéssel illetik. Syn bicuspidalis valva.
pulmonalis valva Valva trunci pulmonalis. A jobb kamra truncus pulmonalisba nyílásánál elhelyezkedő valva; félhold alakú valvakből (valvulák) áll, melyek felnőttben általában jobb anterior, bal anterior és posterior pozíciókban helyezkednek el; ennek ellenére elnevezésüket az embrionális eredetükkel összhangban kapták; így a posterior elhelyezkedésű valvat bal oldalinak, a jobb anterior elhelyezkedésűt jobb oldalinak és a bal anterior elhelyezkedésűt anterior valvanek nevezzük.
semilunaris valva Félhold alakú valva. Három félhold alakú valva (valvula) együtteséből álló szívvalva; mind az aorta, mind a pulmonalis valva semilunaris.
tricuspidalis valva A szív jobb pitvara és jobb kamrája közötti nyílást záró valva; három vitorláját anterior, posterior és septalis elnevezéssel illetik.
urethralis valva Az urethra nyálkahártyájának redői.
valva sinus coronarius Az endocardium vékony redője a sinus coronarius jobb pitvarba való beszájadzásánál.
vesicoureteralis valva Az ureterfal intravesicalis részének zárómechanizmusa, mely normálisan megakadályozza a vizelet visszaáramlását.
valvált Billentyűs. Billentyűre vonatkozó vagy billentyűvel rendelkező. Syn valvularis.
valvoplasztika Billentyűplasztika. A deformált szívbillentyűk műtéti rekonstrukciója a stenosis vagy insuffitientia enyhítésére. Syn valvuloplasztika. (valva + G. plastos, formált)
valvotomia 1. Stenosisos szívbillentyű bemetszése az obstrukció megoldására. Syn valvulotomia. 2. Billentyűszerű struktúra incisiója. (valva + G. tom(, bemetszés)
valvula Billentyű, különösen a kis méretű billentyűkre vonatkozik. (modern L. a valva kicsinyítőképzős változata)
valvularis Syn valvált.
valvulitis Billentyű gyulladása, különösen szívbillentyűé. (modern L. valvula, billentyű(cske), + G. -itis, gyulladás)
valvuloplasztika Syn valvoplasztika.
valvulotomia Syn valvotomia (1).
vanádium csoport Ld a vanádium címszó alatt.
vándorhere a here könnyen feljuthat a herezacskó felső részébe, vagy akár a lágyékcsatornába
vándorlép túlzott mértékű elmozdulása miatt tapintható lép a laza, vagy hosszabb kocsánya miatt, és nem a lépmegnagyobbodás miatt Szin.: lien mobile
vándorszív Szin.: cor mobile
vándorvese lazán rögzített vesék süllyedése Szin.: ren migrans
vanilismus 1. A bőr, az orrnyálkahártya és a conjunctiva irritációjának tünetei, melyektől a vaníliával dolgozó munkások időnként szenvednek. 2. A bőr parazitás fertőzése a vaníliahüvelyben található atkák által.
vanillinmandulasav (VMA) Az adrenális és szimpatikus katekolaminok vizeletben található fő metabolitja; szintje a phaeochromocytomás betegek legtöbbjében emelkedett.
vápa Másnéven: ízületi vápa. Az ízületi fejet befogadó képződmény, belső felszínét csúszós kenőanyag, az ún. synovialis folyadék borítja. Az ízületi vápa olyan alakú, hogy az ízületi fej mozgása akadálytalan lehessen.
vapor Gőz. 1. Gázzal érintkező szilárd vagy folyékony anyagok gáz fázisban lévő molekulái. 2. Folyadék részecskéinek látható kiáramlása. 3. Gyógyszerkészítmény, melyet inhaláció útján adagolnak. (L. gőz)
vaporizáció Elpárolgás. 1. Szilárd vagy folyékony anyag gőzzé válása. 2. Gőz terápiás alkalmazása.
vaporizálás Elpárologtatás. 1. Szilárd vagy folyékony anyag gőzzé változtatása. 2. Gőzt terápiás céllal felhasználni.
vaporizátor Párologtató, gőzölő eszköz. 1. Gyógyhatású folyadékok inhalációjára vagy elérhető nyálkahártyák kezelésére alkalmas, gőzzé változtatására szolgáló berendezés. Ld. nebulizer, atomizer. 2. Folyékony anaestheticumok elpárologtatására szolgáló eszköz.
variabilis Változó. 1. Nem állandó, mely megváltozhat és megváltozik, szemben az állandóval. 2. A típusostól szerkezetében, formájában, fiziológiájában vagy viselkedésében eltérő. (L. vario, változni, megváltozni, különbözni)
variáció Változat. Szerkezetbeli, alakbeli, élettani vagy viselkedésbeli eltérés a típustól, különösen a szülői típustól. (L. variatio, a vario, változni, megváltozni szóból)
variancia Különbség, eltérés. 1. A változóság, különbözőség, eltérőség, deviancia állapota; a deviáció egy foka. 2. Megfigyelések sorozata által kimutatott variancia mértéke, melyet úgy definiálunk, mint az átlagtól való eltérések négyzetének összege osztva a megfigyelés sorozat szabadsági fokainak számával.
variáns Eltérő, változékony. 1. Valami vagy valaki, aki változó. 2. Hajlam a változásra, változatosság vagy diverzitás megnyilvánulására, a típushoz való hasonulás helyett az attól való különbözésre.
varicatio Visszérképződés. Varixok jelenléte vagy képződése.
varicella Bárányhimlő. Heveny, fertőző megbetegedés, mely általában gyermekeknél fordul elő, okozója a varicella-zoster vírus, jellemzője papulák szórványos megjelenése, melyek hólyagokká, majd pustulákká válnak, általában enyhe általános tünetek kíséretében; inkubációs ideje körülbelül 14-17 nap. (modern L. a variola kicsinyítőképzős formája)
varicelliform Bárányhimlőszerű. Bárányhimlőhöz hasonló.
varices A varix többesszáma.
variciform Varixszerű. Visszérhez hasonló.
varico- Varix, varixos, varicositas. (L. varix, kitágult véna)
varicoblepharon A szemhéj varicositasa. (varico- + G. blepharon, szemhéj)
varicocele Az ondóvezeték vénáinak rendellenes dilatációjában megnyilvánuló állapot, melyet a vena spermatica interna billentyűjének elégtelensége okoz, álló helyzetben lévő betegen az ondóvezeték vénáinak elégtelen elfolyását eredményezve. (varico- + G. k(l(, daganat, sérv)
varicocelectomia A varicocele korrekciójára végzett műtét a dilatált vénák lekötésével és kimetszésével. (varicocele + G. ektom(, kimetszés)
varicográfia A varicosus vénákba adott kontrasztnyag segítségével végzett röntgenvizsgálat. (varico- + G. graph(, írni)
varicomphalus Varicosus vénák által okozott kidomborodás a köldöknél. (varico- + G. omphalos, köldök)
varicophlebitis Visszértágulatok gyulladása. (varico- + G. phleps, véna, + -itis, gyulladás)
varicosis Véna vagy vénák tágulata vagy varixos állapota. (varico- + G. -osis, állapot)
varicositas Varix vagy varicosus állapot.
varicosus Visszértágulatra vagy visszértágulatokra vonatkozó, azok által érintett vagy jellemzett.
varicosus vénák A vénák állandó tágulata és kanyargóssága, mely leggyakrabban a lábakon észlelhető, valószínűleg veleszületetten elégtelen billentyűk következtében; varicosistasra hosszantartó állással járó foglalkozást űző emberek és terhes asszonyok hajlamosak.
varicotomia Varicosus vénák műtéte subcutan incisioval. (varico- + G. tom(, vágás)
varicula 1. A conjunctiva vénáinak varicosus állapota. Syn conjunctiva varix. 2. Kis varicosus véna, melyet általában a bőrben láthatunk; kapcsolatban állhat csillagvénákkal, vénás tócsákkal vagy nagyobb varicosus vénákkal. (L. varicula, a varix kicsinyítőképzős változata)
variola Himlő. (középkori L., a L. varius, foltos szó kicsinyítőképzős változata)
variolál Himlővírussal olt.
variolált Himlőszerű. Himlőhelyszerűen heges vagy gödrös.
variolás Himlős, himlőre vonatkozó. Syn variolosus.
varioliform Variolaszerű. Syn varioloid. (variola + L. forma, forma, alak)
varioloid Variolaszerű. Himlőhöz hasonló. Syn varioliform. (variola + G. eidos, hasonlóság)
variolosus Variolás, himlős. Syn variolaris.
varix 1. Kitágult véna. 2. Megnagyobbodott és kanyargós véna, artéria vagy nyirokér. (L. varix (varic-), kitágult véna)
Találatok Magyarázat
aneurysmás varix Egy véna kitágulása és kanyarulatossága a mellette fekvő artériával való kommunikáció léttrejötte miatt.
conjunctivalis varix Syn varicula.
oesophagealis varix Portalis hypertensio következtében a nyelőcső alsó végénél létrejövő hosszanti vénás varixok; felszínes elhelyezkedésűek, ezért hajlamosak a kifekélyesedésre és az erőteljes vérzésre.
varnish (dentalis) Lakk (fogászati). Természetes gyanták és ragasztóanyagok megfelelő oldószerben, melyből egy vékony réteget kennek az előkészített üreg felszínére a tömés behelyezése előtt, a fog tömőanyag alkotórészei elleni védelmének céljából. Syn vernix.
varus A végtagok bármely páros ízületében jelenlévő statikus szögletdeformitás jellemzésére használatos kifejezés, amikor az ízülettől distalisan lévő csont a proximalis csont hosszirányú tengelyétől medial felé, és az anatómiai helyzetben lévő alany testének középvonala felé deviál. A varus jelzőt időnként az ízület nevéhez (cubitus varus), esetenként az ízülettől éppen distalisan lévő testrész nevéhez (hallux varus) kapcsolják. A jelző neme megegyezik annak a latin főnévnek a nemével, amihez kapcsolják: így: cubitus, hallux, metatarsus, pes, talipes varus; coxa, manus, talipomanus vara; genu varum. Vö. valgus. (modern L. befelé görbülő, eredete L. x-lábú)
Találatok Magyarázat
pes varus congenitus A calcaneus inversioja a tibiához képest.
vas- Ér, véredény. Ld vasculo-, vaso-. (L. vas)
vas/vasa Járat vagy csatorna, ami bármilyen folyadékot szállít, mint például vér, nyirok, chylus, vagy ondó. (L. edény, véredény)
Találatok Magyarázat
vas/vasa afferens Syn afferens glomerularis arteriola.
vas/vasa deferens Syn ductus deferens.
vas/vasa efferens (1) Egy szervtől vért elszállító véna; (2) Syn efferens glomerularis arteriola. (3) Syn ductuli efferentes testis, a ductula címszó alatt.
vas/vasa lymphatica Syn nyirok erek, az erek címszó alatt.
vas/vasa previa A magzati koponya előtt fevő umbilicalis erek, általában keresztülfutnak a burkokon és keresztezik a belső méhszájat.
vas/vasa recta (1) Egyenes lefutású erek, melyekre a juxtamedullaris glomerulusok efferens arteriolája szétoszlik; ezek hármas fonatot alkotnak, melyek a pyramisok alapjánál eredve keresztülfutnak a vesevelőn minden egyes pyramis csúcsához, majd egy hajtűkanyarral irányt váltva visszafutnak a pyramisok alapjához mint venae rectae; (2) Syn tubuli seminiferi recti.
vas/vasa vasorum Kisebb artériák, melyek a nagyobb artériák és vénáik középső és külső borításához futnak.
vasa A vas (L. járat, csatorna, edény) többesszáma.
vasalis Érre vagy erekre vonatkozó.
vascularis Erekre vonatkozó vagy ereket tartalmazó. (L. vasculum, kis edény, a vas kicsinyítőképzős változata)
vascularisatio Új erek képződése egy testrészben.
vascularitas Az erezettség állapota.
vascularizált Új erek képződése révén vascularissá vált.
vasculatura Érrendszer. Egy szerv érrendszere.
vasculitis Syn angiitis.
Találatok Magyarázat
cutan vasculitis A vasculitis akut formája, mely megbetegítheti kizárólag a bőrt, de érinthet más szerveket is, polymorphonuclearis infiltrációval a kis (bőr) erek falában és környezetükben. A nuclearis fragmentumok a neutrophilek karyorrhexise útján keletkeznek. Ld leukocytoclasticus v.
leukocytoclasticus vasculitis Akut cutan vasculitis, melynek jellemzője klinikailag a tapintható purpurák jelenléte, különösképpen a lábon, szövettanilag a dermalis venulák körül neutrophilek és esetenként fibrin extravasatiojával, magtörmelékkel és a vörösvértestek extarvasatiojával; korlátozódhat a bőrre vagy érinthet más szöveteket is, mint a Schönlein-Henoch purpuránál. Ld cutan v. (G. leukos, fehér, + kytos, sejt, + klastos, törött, klao, törni)
vasculo- Véredény. Ld vas-, vaso-. (L. vasculum, kis ér, a vas kicsinyítőképzős változata)
vasculomyelinopathia Kis agyi erek vasculopathiaja, perivascularis demyelinisatióval, feltehetőleg keringő immunkomplexek következtében.
vasectomia A vas deferens egy részének kimetszése, melyet prostatectomia során vagy sterilizálás céljából végeznek. Syn deferentectomia, gonangiectomia. (vas- + G. ektom(, kimetszés)
vasifactio Érképződés. Syn angiopoiesis.
vasifactiv Érképző. Syn angiopoieticus.
vasiform Éralakú. Ér vagy csöves struktúra formájához hasonló.
vasitis Deferentitis.
vaso- Ér, véredény. Ld vas-, vasculo-. (L. vas, edény)
vasoactiv Az erek tónusát és kaliberét befolyásoló.
vasoconstrictio Az erek összehúzódása.
vasoconstrictiv 1. Az erek összeszűkülését okozó. 2. Syn vasoconstrictor (1).
vasoconstrictor 1. Az erek összeszűkülését okozó anyag. Syn vasoconstrictiv (2). 2. Olyan ideg, melynek ingerlése vasoconstrictiot okoz.
vasodepressio Az erek tónusának csökkenése vasodilatatioval, mely csökkent vérnyomást eredményez.
vasodepressor 1. Vasodepressiot előidéző. 2. Vasodepressiot okozó anyag.
vasodilatatio Syn vasodilatio.
vasodilatator 1. Az erek kitágulását okozó anyag. Syn vasodilativ (2). 2. Olyan ideg, melynek ingerlése az erek kitágulását eredményezi.
vasodilatio Az erek lumenének kiszélesedése. Syn vasodilatatio.
vasodilativ 1. Az erek dilatatióját okozó. 2. Syn vasodilatator (1).
vasoepididymostomia Anastomosis létrehozása a vas deferensek és az epididymis között, az epididymis középső vagy distalis részén vagy a vas deferens proximalis részén lévő elzáródás megkerülésére. (vaso- + epididymis + G. stoma, száj)
vasoformatio Érképződés. Syn angiopoiesis.
vasoformativ Syn angiopoieticus.
vasoganglion Erek sokasága.
vasográfia A vas deferens röntgenvizsgálata az átjárhatóság megítélésére, kontrasztanyag transurethralis vagy nyitott vasotomia révén történő bejuttatása után. (vas + G. graph(, írni)
vasohypertonicus Emelkedett arteriolás tenzióra vagy vasoconstrictiora vonatkozó. (vaso- + G. hyper, túl-, + tonos, tónus)
vasohypotonicus Csökkent arteriolás nyomásra vagy vasodilatatiora vonatkozó. (vaso- + G. hypo, alul-, + tonos, tónus)
vasoinhibitor A vasomotor idegek működését megszüntető vagy csökkentő anyag.
vasoinhibitoros A vasomotor tevékenységet gátló.
vasoligatio A vas deferens lekötése, általában az oszlása után.
vasomotio Érmozgás. Ér kaliberének megváltozása. Syn angiokinesis.
vasomotor 1. Az erek dilatatioját vagy constrictióját okozó. 2. Ilyen működésű idegeket jelöl. Syn angiokineticus.
vasoneuropathia Bármilyen, ereket és idegeket érintő betegség. (vaso- + G. neuron, ideg, + pathos, szenvedés)
vasoorchidostomia A spermatovábbító csatornák folytonosságának helyreállítása a mellékhere vagy a rete testis csatornácskáinak és a vas deferens végének egyesítésével. (vaso- + G. orchis, here, + stoma, száj)
vasoparalysis Az erek paralysise, atoniája vagy hypotoniája.
vasoparesis Enyhe fokú vasoparalysis. Syn vasomotor paralysis. (vaso- + G. paresis, gyengeség)
vasopressin Kilenc aminosavból álló neurohypophysis-hormon, mely rokonságban áll az oxitocinnal és a vasotocinnal; Szintetikus úton készítik, illetve egészséges háziállatok hypophysisének hátsó lebenyéből állítják elő. Farmakológiai dózisban a vasopressin az összes simaizomzat összehúzódását okozza, így az összes ér simaizomzatának kontrakcióját is; nagy dózisok agyi artéria vagy arteria coronaria spasmust okozhatnak. Syn antidiureticus hormon. (vaso- + L. premo, múlt idejű melléknévi igenév pressum, lenyomni, + -in)
Találatok Magyarázat
arginin vasopressin (AVP) (8-arginin)vasopressin; (Arg8)vasopressin; a 8-as pozícióban arginil gyököt tartalmazó vasopressin (mint amilyen a csirkékben és a legtöbb emlősben, köztük az emberben is található); a sertés vasopressin a 8-as pozícióban lizil gyököt tartalmaz. Mindegyikőjük vasopresszor hatású.
vasopressor 1. Vasoconstrictiót és a szisztémás artériás nyomás emelkedését okozó. 2. Ilyen hatással bíró anyag.
vasopunctio Ér megszúrása tűvel.
vasoreflex Olyan reflex, mely az erek kaliberét befolyásolja.
vasorelaxatio Az érfal feszülésének csökkenése.
vasosectio Syn vasotomia.
vasosensoros 1. Az erekben való érzékelésre vonatkozik. 2. Ereket innerváló sensoros idegrostokat jelöl.
vasospasmus Az erek izomrétegének kontrakciója vagy hypertoniája. Syn angiospasmus.
vasospasticus Vasospasmusra vonatkozó vagy vasospasmussal jellemezhető. Syn angiospasticus.
vasostimuláns 1. Vasomotor tevékenységet kiváltó. 2. Olyan anyag, mely a vasomotor idegeket stimulálja. 3. Syn vasotonicus (2).
vasostomia Mesterséges nyílás létrehozása a ductus deferensen. (vaso- + G. stoma, száj)
vasotomia A vas deferens bemetszése vagy kettéosztása. (vaso- + G. tom(, bemetszés)
vasotonus Az erek tónusa, különösképpen az arterioláké. Syn angiotonia. (vaso- + G. tonos, tónus)
vasotonusos 1. A vasotónusra vonatkozó. 2. A vascularis tenziót fokozó anyag. Syn vasostimuláns (3).
vasotrop Az erekre való hatás kifejtésére hajlamos. (vaso- + G. trop(, fordulás)
vasotroph A vér- vagy a nyirokerek táplálására vonatkozó. (vaso- + G. troph(, táplálás)
vasovagalis A nervus vagus erekre kifejtett hatására vonatkozó.
vasovasostomia A vasa deferens sebészi anastomosisa, a fertilitás helyreállítására az előzőleg sterilizált férfin. (vaso- + vaso- + G. stoma, száj)
vasovesiculectomia Az ondóvezeték és az ondóhólyag eltávolítása. (vaso- + L. vesicula, hólyag, + G. ektom(, kimetszés)
VC Vitálkapacitás
VCO2 Szén-dioxid termelés.
VDRL A nemi betegségek kutatásával foglalkozó laboratórium (Veneral Disease Research Laboratories) rövidítése. Ld VDRL teszt.
vegan Szigorú szabályokat betartó vegetáriánus; olyan egyén, aki semmi féle állati vagy tejterméket nem fogyaszt. Vö. vegetariánus.
vegetáció Növedék. 1. A növények növekedése. 2. Tétlenség állapota, mely a növényi lét inaktivitásához hasonló. 3. Bármilyen növedék vagy kinövés. 4. Specifikusan egy vérrög, mely főként összetapadt vérlemezkékből, fibrinből és esetenként mikroorganizmusokból áll, mely egy kóros szívbillentyűhöz vagy szívben lévő nyíláshoz tapad, és képződését gyakorta az érintett struktúrák infekciója váltja ki (modern L. vegetatio, növekedés)
vegetariánus Olyan egyén, akinek étrendje növényi eredetű ételekre korlátozik, elsősorban az állati húsfélék kizárásával. Vö. vegan.
vegetatív 1. Akaratlanul vagy tudattalanul növekvő vagy működő, mint amilyennek a növényi életmódot gondoljuk; különösképpen a nagymértékben károsodott tudatállapotra utal, mint például súlyos koponyasérülés vagy agyi kórkép esetén, amikor az egyén képtelen az akaratlagos vagy céltudatos tevékenységre, és csupán reflexes reakciókkal válaszol a fájdalomingerekre. 2. Pihenő; nem aktív; egy sejt vagy magjának olyan állapotát jelöli, amikor a sejtosztódás folyamata nyugalomban van. (Ld vegetáció)
vehiculum Vivőanyag. 1. Kötőanyag vagy oldószer; általában terápiás hatás nélküli anyag, melyet az adagolás megkönnyítése céljából a gyógyszer tömegének növelésére használnak 2. Olyan élettelen anyag (pl. étel, tej, por, ruházat, eszköz), mellyel vagy melyen egy fertőző anyag a fertőzött egyedből a fogékony gazdaszervezetbe kerül át. (L. vehiculum, átvitel, eredete veho, vinni)
vektor Fertőzés-átvivő. 1. Fertőző ágens gerincesek közötti átvitelére alkalmas gerinctelen állat. 2. Bármi, aminek nagysága, iránya és jelentése van; megfelelő hosszúságú és irányú vonallal ábrázolható. 3. A szív elektromos tengelye (nyíllal ábrázolják), melynek hossza arányos az elektromos erő nagyságával, iránya megadja az erő irányát, és hegye az erő pozitív pólusát reprezentálja. 4. DNS, mint például egy kromoszóma vagy egy plazmid, mely autonóm módon replikálódik egy sejtben, amibe más DNS szegmentum inzertálódhat és az is replikálódhat, mint a klónozás esetében. 5. Syn recombináns v. (L. vector, hordozó)
Találatok Magyarázat
biológiai vektor Pl. malariában az Anopheles szúnyog, illetve az afrikai álomkór esetében a cecelégy, melyekben a fertőző ágens szaporodik, mielőtt másik gazdaszervezetbe kerül át.
expressziós vektor Olyan vektor (plazmid, gomba vagy állati vírus genom), melyet kísérletekben idegen genetikai anyag tenyészthető gazdasejtbe való bevitelére használnak, hogy az idegen DNS szekvenciákat rekombináns molekulaként replikálják és sokszorosítsák (rekombináns DNS szekvencia klónozás).
klón vektor Autonóm módon replikálódó plazmid vagy fág olyan régiókkal, melyek nem lényegesek a baktériumban való propagációhoz, és amelybe idegen DNS épülhet be; ez az idegen DNS replikálódhat és propagálódhat, mintha a vektor normális komponense lenne.
mechanikai vektor Olyan vektor, mely patogén elemeket visz át a fogékony egyedbe anélkül, hogy a patogén elemek lényeges biológiai változáson mennének át a vektorban, mint például a fertőző organizmusok átvitele a házilégy lábán vagy szájszervén.
rekombináns vektor Olyan vektor, melybe idegen DNS-t juttattak be. Syn vektor (5).
vektor- Bármilyen formában vektorra vonatkozó.
vektorkardiográfia 1. Az elektrokardiográfia egy változata, melynél a szív aktivációs áramait vektorhullámok ábrázolják. 2. A vektorkardiogramok tanulmányozása és értékelése.
vektorkardiogram A szív akciós áramainak nagyságát és irányát vektorhullámok formájában ábrázoló grafikus reprezentáció.
vela A velum többesszáma.
velais- Velum-. Bármilyen velumra vonatkozó, de különösen a velum palatinumra.
velamentosus Hártya- vagy fátyolszerűen kiterült.
velamentum pl. velamina Hártya. Syn velum (1). (L. fátyol)
vellus Pehelyszőr(zet). 1. Finom, nem pigmentált szőr, mely a test egészét borítja. 2. Bolyhos vagy puha és gyapjas kinézetű anyag. (L. gyapjú)
velocitas (v) Sebesség. A mozgás aránya és iránya; specifikusan az időegység alatt adott irányban megtett távolság vagy átalakított mennyiség. (L. velocitas, eredete velox (veloc-), gyors)
Találatok Magyarázat
maximum velocitas (v) (Vmax) (1) Egy enzim által katalizált reakció maximális sebessége, melyet egy adott enzim koncentrációnál a szubsztrát koncentrációjának fokozatos emelésével lehet elérni; a szubsztrát inhibíció esetén a Vmax egy ilyen gátlás hiányában kalkulált extrapolált érték; (2) Egy myocardialis rost megrövidülésének maximális kezdősebessége, melyet terhelés nélkül kapunk; a rost kontraktilitásának megítélésére használatos.
velopharyngealis A lágy szájpadra (velum palatinum) és a hátsó nasopharyngealis falra vonatkozó.
velum Vitorla; fátyol. (L. velum)
velum pl. vela 1. Bármilyen, fátyolhoz vagy függönyhöz hasonló struktúra. Syn velamen. 2. Syn omentum majus. 3. Bármilyen serosus hártya vagy membranosus burok vagy borítás. (L. fátyol, vitorla)
Találatok Magyarázat
velum medullare inferius Fehérállományból álló vékony hártya, melyet a cerebellum tonsillaja eltakar, és a flocculus pedunculusa mentén a vermis nodulusahoz kapcsolódik a középvonalnál vagy annak közelében; caudalisan a negyedik agykamra plexus choroideusaval és lamina epithelialisaval folytonos.
velum medullare superius Vékony fehérállomány-réteg, mely a két pedunculus cerebellaris superior között feszül ki, íly módon a negyedik agykamra felső szögletének tetejét alkotja.
velum palatinum Hivatalos alternatív kifejezés a lágy szájpad helyett.
vena colica media az artéria colica mediát kísérő, a haránt vastagbél vérét elszállító véna, a véna mesenterica superiorba áramlik
vena cordis media a szívcsúcstól (ahol a véna cordis magna-val képez anastomosist) a sulcus interventricularis posteriorban a sinus coronariusig felszálló véna
vena temporalis media a szem oldalsó szögleténél ered, és a temporalis superficialis vénával egyesülve a véna retromandibularist alkotja
vena thyroidea media a pajzsmirigyből vezeti el a vért az artéria carotis communist keresztezve az artéria thyroidea inferiorral együtt a véna jugularis internába
vena/venae Véna. A szív felé vért szállító ér; a tüdővénák kivételével mindegyik sötét, avagy szén-dioxidban gazdag vért szállít. (L. vena)
Találatok Magyarázat
vena/venae angularis Rövid vena/venae a medialis szemzugnál, mely a vena/venae supraorbitalisból, valamint a vena/venae supratrochlearisból jön létre, és vena/venae facialisként folytatódik.
vena/venae anonymae Syn vena/venae brachiocephalicae.
vena/venae antebrachii mediana A hüvelykujj dorsalis részének alapjánál kezdődik, a radialis oldal körül kanyarodik, felfelé halad az alkar közepén, és közvetlenül a könyökhajlat alatt vena/venae cephalica mediana-ra, valamint vena/venae basilica mediana-ra válik szét; néha alacsonyabban oszlik, egyik ága a vena/venae basilica-ba ömlik, a másik a vena/venae mediana cubitibe.
vena/venae appendicularis A vena/venae ileocolica mellékága, mely az a. appendicularist kíséri.
vena/venae aqueducti vestibuli A dustus endolymphaticust kísérő kis vena/venae; a labyrinthus vestibularis részének nagyobb területét látja el, és a sinus petrosus inferiorban végződik.
vena/venae arcuatae renis Az a. arcuatakkal párhuzamosan futó vena/venae, melyeknek vére az interlobularis vena/venaeból, valamint az egyenes venulákból származik, és az interlobaris vena/venaeban végződnek.
vena/venae articulationes temporomandibulares A temporomandibularis ízület vena/venae, a vena/venae. retromandibularis temporomandibularis ízületből származó számos kis mellékága.
vena/venae auditores internae Belsőfül vena/venaek. Syn vv. labyrinthi.
vena/venae axillaris A vena/venae basilica és a vena/venae brachialis folytatása, mely a musculus teres major alsó szélétől az első borda külső széléhez fut, ahol vena/venae subclaviavá válik.
vena/venae azygos A vena/venae lumbalis ascendens dextra és a vena/venae subcostalis dextra egyesüléséből származik, és gyakran kommunikál a vena/venae cava inferiorral; a rekeszizom hiatus aorticusan, vagy jobb oldali szárán át száll fel; a thoracalis csigolyák testének jobb oldalán halad a mediastinum hátsó részében, és a jobb tüdőgyökér felett átívelve a vena/venae cava superior hátsó falába lépve ér véget. Syn azygos (2).
vena/venae basalis communis A vena/venae pulmonalis inferior (jobb és bal oldali) mellékága, mely vérét a felső és alsó basalis vena/venaekból kapja.
vena/venae basalis inferior A vena/venae basalis communis mellékága, mindkét tüdőfél alsó lebenyének középső és hátsó részéből vezeti el a vért.
vena/venae basalis (Rosenthal) A temporalis lebenyből ágakat kapó, annak medialis felszínén caudalisan és dorsalisan haladó nagy vena/venae; a vena/venae cerebri magna (Galeni)-be ömlik lateral felől.
vena/venae basalis superior A vena/venae basalis communis mellékága, mely mindkét tüdőfél lateralis és elülső részét látja el.
vena/venae basilica A kéz dorsalis vena/venaes hálózatának ulnaris oldalából ered; az alkar medialis oldalán átfordul, a vena/venae cubitalis mediana révén kommunikál a vena/venae cephalicaval, és a kar medialis oldalán halad felfelé, hogy a vena/venae axillarishoz csatlakozzon.
vena/venae basilica mediana A vena/venae antebrachialis mediana medialis ága, mely a vena/venae basilicaval egyesül.
vena/venae basivertebralis A csigolyatest szivacsos állományának vena/venae közül az egyik, mely a plexus venosus vertebralis interna anteriorba ömlik.
vena/venae brachiales Az a. brachialis követő vénái, melyek a vena/venae axillarisba ömlenek.
vena/venae brachiocephalicae A vena/venae jugularis interna és a vena/venae subclavia egyesülésével alakulnak ki; a jobb oldali vena/venae brachiocephalica egyéb mellékágai a jobb oldali vena/venae thoracica interna és vena/venae vertebralis, valamint a jobb oldali ductus lymphaticus; a bal oldali vena/venae brachiocephalica egyéb mellékágai a bal oldali vena/venae vertebralis, vena/venae thoracica interna, vena/venae intercostalis superior, vena/venae thyroidea ima, és különböző anterior pericardialis, bronchialis, továbbá mediastinalis vena/venaek, valamint a ductus thoracicus. Syn vena/venae anonymae.
vena/venae bronchiales A bronchusok előtt és mögött futó, két fő törzsben egyesülő számos vena/venae, melyek a jobb oldalon a vena/venae azygosba, a bal oldalon a vena/venae hemiazygos accessoriusba, vagy a bal oldali vena/venae intercostalis superiorba ürülnek.
vena/venae bulbi penis A vena/venae pudenda interna mellékága, mely a bulbus penis vérét vezeti el.
vena/venae bulbi vestibuli A bulbus vestibuli vérét elvezető vena/venae; a vena/venae pudenda interna mellékága.
vena/venae canales pterygoideae A canalis pterygoideusba futó artériát és ideget kísérő vena/venae, mely a plexus venosus pharyngeusba ürül.
capillaris vena/venae (postcapillaris) Venula. Syn venula.
vena/venae cardinales A primitív gerincesek kifejlett egyedeinek és a magasabb rendű gerincesek embróinak fő szisztémás vena/venae; a vena/venae cardinales anteriores a test feji részének fő gyűjtőerei, vena/venae cardinales posteriores a caudalis rész gyűjtőerei; a vena/venae cardinales communes az anterior és a posterior cardinalis venák anastomosisából jönnek létre, és a szív fő visszatérő erei.
vena/venae cardinales anteriores Ld vena/venae cardinales.
vena/venae cava inferior Az alsó végtagokból és a kismedencei és hasi szervek nagyobb részéből kap vért; az ötödik lumbalis csigolya szintjében a jobb oldalon kezdődik a jobb és bal oldali vena/venae iliaca communis egyesülésével, a nyolcadik thoracalis csigolya magasságában átfúrja a rekeszizmot, majd a szív jobb pitvarának hátsó falába nyílik.
vena/venae cava superior A fej és a nyak, valamint a felső végtagok, továbbá a mellkas vérét juttatja vissza a jobb pitvarba; a mediastinum hátsó részén alakul ki a két vena/venae brachiocephalica egyesülésével.
vena/venae cavernoses penis A penis barlangos testének vénái, a penis erectilis szövetében elhelyezkedő cavernosus vena/venaes üregek.
vena/venae centralis glandulae suprarenalis A mellékvese központi vena/venaeja, a mellékvese vérét elvezető egyetlen vena/venae; számos medullaris vena/venaet fogad magába; a jobb oldalon egyenesen a vena/venae cava inferiorba ürül, a bal oldalon pedig a vena/venae renalis sinistra-ba.
vena/venae centrales hepatis A hepaticus vena/venae végágai, melyek centrálisan helyezkednek el a májlebenykékben, és vérüket a hepaticus sinusoidokból kapják.
vena/venae centralis retinae A retina vena/venae egyesülésével keletkezik, és a hasonló nevű artériát kíséri a nervus opticusban.
vena/venae cephalica A kéz dorsalis vena/venae hálózatának radialis szélén ered, felfelé halad a könyök előtt és a kar lateralis oldalán; a vena/venae axillaris felső részébe ürül.
vena/venae cephalica accessoria Járulékos vena/venae, mely az alkar radialis szélén fut, majd a könyök közelében a vena/venae cephalicahoz csatlakozik.
vena/venae cephalica mediana A vena/venae antebrachialis mediana lateralis ága, mely a vena/venae cephalicaval egyesül a könyök közelében.
vena/venae cerebralis anterior Az a. cerebralis anteriorral párhuzamosan futó kis vena/venae, mely a vena/venae basalisba ürül.
vena/venae cerebrales inferiores Számos agyi vena/venae, melyek a hemispheriumok alsó felszínét látják el, és a sinus transversusba, valamint a sinus cavernosusba ömlenek.
vena/venae cerebrales occipitales A felső cerebralis vena/venae, melyek az occipitalis cortexet látják el, és a sinus sagittalis superiorba, valamint a sinus transversusba ömlenek.
vena/venae cerebrales profundae Az agyféltekék mélyebb struktúráinak vérét elvezető számos véna; a vena/venae cerebra magna mellékágaiba ömlenek.
vena/venae cerebri internae Páros vena/venae, mely caudalisan halad a középvonal mellett a harmadik agykamra tela choroideajaban, a vena/venae choroidea, a vena/venae thalamostriata és a septum pellucidum vena/venaejának egyesüléséből származik, és caudalisan egyesül, létrehozva a vena/venae cerebri magna-t.
vena/venae cerebri magna Galeni Nagy, páratlan vena/venae, mely a két vena/venae cerebralis interna egyesülésével jön létre a harmadik agykamra tela choroideajanak caudalis részében; caudalisan halad a splenium corporis callosi és a tobozmirigy között, majd dorsal felé kanyarodva a sinus sagittalis inferiorral egyesülve a sinus rectust alkotja.
vena/venae cerebri superiores A féltekék corticalis részének dorsalis konvexitását ellátó számos (8-10) vena/venae, melyek a sinus sagittalis superiorba ürülnek, a subduralis térben rostralisan kanyarodva, hogy előremutató hegyesszögben lépjenek be a sinusba.
vena/venae cervicalis profunda A musculus semispinalis capitis és semispinalis cervicis között, a hasonló nevű artériával együtt futó nagy vena/venae, mely a nyak hátsó részén lévő mély izmok vérét vezeti el, majd a vena/venae brachiocephalicaba vagy a vena/venae vertebralisba ürül.
vena/venae ciliares Számos apró elülső és hátsó vena/venae, mely a corpus ciliare felől jön, majd a vena/venae ophthalmica superiorba és inferiorba ömlik.
vena/venae cochlearis A cochlea, a sacculus és az utriculusok egy részének vérét vezeti el, a ductus perilymphaticust kíséri a canaliculus cochleaeben, majd a bulbus vena/venae jugularis superiorba nyílik.
vena/venae columnae vertebrae A gerincoszlop vena/venae, magában foglalják a belső és a külső vertebralis vena/venae plexusokat, a basivertebralis vena/venaekat, valamint a vena/venae spinalis anteriort és posteriort.
vena/venae comitantes Egy pár vena/venae, esetenként több, melyek szorosan kísérnek egy artériát úgy, hogy az artéria pulzációja elősegíti a vena/venaes visszafolyást.
vena/venae conjunctivales A kötőhártya vénái, melyek elsősorban az ophthalmicus vénákba ürülnek.
vena/venae cordis magna A szívcsúcson kezdődik (ahol a vena/venae cordis mediaval anastomosist hoz létre), először az arteria interventricularis anteriorral együtt halad az elülső interventricularis résben felfelé szállva, majd bal felé fordul, amint megközelíti vagy eléri a sulcus coronariust, hogy az arteria coronaria sinistra ramus circumflexusaval együtt fusson; a vena/venae obliqua atrii sinistrivel egyesülve létrehozza a sinus coronariust.
vena/venae cordis media A szívcsúcson ered (ahol anastomosist képez a v. cordis magnaval), majd a hátsó sulcus interventricularisban halad felfelé a sinus coronariushoz.
vena/venae cordis parva Nem állandó ér, az arteria coronaria dextrat kíséri a sulcus coronariusban, a jobb kamra jobb szélétől, és a sinus coronariusba vagy a vena/venae cordis mediaba ömlik.
vena/venae costoaxillaris Az 1-7. bordaközti rés vénáit a vena/venae thoracica lateralis-al vagy a vena/venae thoracoepigastricaval összekötő számos vena/venae egyike.
vena/venae cysticae Általában anterior és posterior elhelyezkedésű vénák, melyek az epehólyagnyak, valamint a ductus cysticus vérét szedik össze, és ami mellett haladva a vena/venae portae jobb oldali ágába ömlenek; kiterjedt összeköttetésben vannak a gyomor, a duodenum és a pancreas környező vénáival.
vena/venae diploica A koponyacsontok szivacsos állományában lévő erek egyike, melyek a vena/venae. emissariae révén kapcsolatban állnak a cerebralis sinusokkal; közülük a vena/venae diploica frontalis, vena/venaeanterior temporalis, vena/venae posterior temporalis és vena/venae occipitalis jelentősebb.
vena/venae directae laterales Subependymalisan, a thalamus felet a coronalis síkban futó egy vagy több vena/venae, melyek a vena/venae cerebri internaban végződnek. Syn vena/venae thalamicae superficiales.
vena/venae dorsalis profunda clitoridis A plexus venosus vesicalis mellékága; a clitoris dorsalis részén lévő fasciához fut.
vena/venae dorsalis profunda penis A penis dorsalis részén, mélyen a fascianál haladó véna; a plexus venosus prostaticus mellékága.
vena/venae dorsales superficiales penis A penis dorsalis oldalán, a fascia penis felett elhelyezkedő vena/venaepár, mindkét oldalon a vena/venae pudenda externa mellékágai.
vena/venae emissariae A dura mater vénás sinusai, valamint a diploe és a fejbőr vena/venae között fennálló kommunikáció egyik csatornája.
vena/venae epigastrica inferior A hasonló nevű artériának fele meg, és a vena/venae iliaca externaba ömlik a ligamentum inguinale mellett.
vena/venae epigastrica superficialis A hasfal alsóbb és medialis részeit látja el és a vena/venae saphena magnaba ürül.
vena/venae epigastricae superiores A hasonló nevű artériák követő vénái, a v. thoracica interna mellékágai.
vena/venae episclerales A sclera cornealis szélének közelében lévő kis venulák sorozata, melyek a vena/venae ciliares anterioresbe ömlenek.
vena/venae ethmoidales Az arteria ethmoidalis anteriort és posteriort követő vena/venae, melyek a vena/venae ophthalmica superiorba ömlenek és az ethmoidalis sinusok vérelvezetését biztosítják.
vena/venae facialis A vena/venae angularis folytatása a medialis szemzugban; átlósan lefelé és kifelé fut, az alsó állkapocs széle alatt egyesülve a vena/venae retromandibularis-al mielőtt a vena/venae jugularis internaba ömlik.
vena/venae facialis communis A vena/venae facialis és a vena/venae retromandibularis egyesülésével kialakuló rövid ér, mely a vena/venae jugularisba ömlik; É-Amerikában a vena/venae facialis folytatásának tekintik.
vena/venae facialis profunda A fossa infratemporalisban lévő plexus venosus pterygoidalis és a vena/venae facialis között kommunikáló vena/venae; mentes a billentyűktől.
vena/venae facialis transversa A vena/venae temporalis superficialis vagy a vena/venae retromandibularis mellékága, mely anastomizál a vena/venae facialis-al.
vena/venae femoralis A vena/venae poplitea folytatása; az arteria femoralist kíséri a canalis adductoriusban a trigonum femoraleba, ahol a lamina vastoadductorian belül fekszik; majd, amint a mélybe halad a ligamentum inguinalishoz vena/venae iliaca externavá válik.
vena/venae femoralis profunda Az a. femoralis profundat kísérő vena/venae, mely a comb lateralis és hátsó oldaláról kap perforáló vena/venaeat. A trigonum femoraleban a vena/venae femoralishoz csatlakozik, általában a vena/venae femoralis circumflexa medialis-al és lateralis-al együtt.
vena/venae fibulares Syn vena/venae peroneales.
vena/venae gastrica dextra A gyomor felső részének mindkét felszínéről kap ágakat, a curvatura minor mentén a jobb oldal felé halad, és a vena/venae portaeba ömlik. Syn vena/venae pylorica.
vena/venae gastrica sinistra A gyomor cardiajanak mindkét oldalán eredő vena/venae és az oesophagus cardialis részéről eredő oesophagealis mellékág egyesüléséből származik; a kiscsepleszben fut és a vena/venae portaeba ömlik. Ld vena/venae oesophagei.
vena/venae gastricae breves A gyomorfal bal oldali részét és a fundust ellátó kis erek, melyek a vena/venae lienalisba ürülnek.
vena/venae genus A térd vena/venaei, a térd artériáit kísérő vena/venae; a térd körüli struktúrák vérét szállítják el, és a vena/venae popliteaba ömlenek.
vena/venae hemiazygos A vena/venae lumbalis ascendens sinistra és a vena/venae subcostalis sinistra egyesülésével, vagy a vena/venae cava inferiorral való közlekedés révén jön létre, átfúrja a rekeszizom bal szárát, az alsó mellkasi csigolyák testének bal oldala mentén halad felfelé, a nyolcadik csigolyánál az aorta, a ductus thoracicus és az oesophagus mögött keresztezi a középvonalat, majd a vena/venae azygosba ömlik, néha a vena/venae hemiazygos accessorius-al közösen.
vena/venae hemiazygos accessoria A 4-7. bal hátsó bordaközti vénák egyesüléséből jön létre, az ötödik, hatodik, és hetedik thoracalis csigolya teste mellett halad el, majd az aorta, az oesophagus, valamint a ductus thoracicus mögött keresztezi a középvonalat és a vena/venae azygosba ömlik, néha a vena/venae hemiazygos-al együtt.
vena/venae hepaticae A máj vérét elvezető vena/venae; a centrális vena/venaeat gyűjtik össze, és három nagyméretű, a rekeszizom alatt a vena/venae cava inferiorba ömlő vena/venaeban, valamint számos kisebb, alacsonyabb szinten a vena/venae cava inferiorba ömlő vena/venaeban végződnek.
vena/venae ilei Ld vena/venae jejunalis és vena/venae ileales.
vena/venae ileocolica A vena/venae mesenterica superior nagy mellékága, mely az arteria ileocolicaval párhuzamosan fut és a terminalis ileum, appendix, cecum, továbbá a colon ascendens alsó részének vérelvezetését biztosítja
vena/venae iliaca interna Az incisura ischiadica major felső határától a medence pereméig fut, ahol csatlakozik a vena/venae iliaca externahoz és együtt alkotják a vena/venae iliaca communist; az a. iliaca interna által ellátott terület nagy részének vérét elvezeti.
vena/venae iliolumbalis A hasonló nevű artériát követve anastomosist képez a vena/venae lumbalis-al és a vena/venae iliaca circumflexaval, majd a vena/venae iliaca internaba ürül.
vena/venae intercapitulares A kéz dorsalis és palmaris, vagy a láb dorsalis és plantaris vénáit összekötő erek.
vena/venae intercostales anteriores Az intercostalis rések elülső részeitől a vena/venae thoracica internába vagy a vena/venae musculophrenicaba ömlő vena/venae.
vena/venae intercostales posteriores A bordaközti terek hátsó részét ellátó vénák; az első bordaköz erei a vena/venae brachiocephalicaba, a második bordaköz erei a jobb és bal oldali vena/venae intercostalis superiorba ömlenek; a negyediktől a tizenegyedik bordaköz erei a jobb oldalon a vena/venae azygos mellékágai, a bal oldalon vagy a vena/venae hemiazygosba vagy a vena/venae hemiazygos accessoriusba ürülnek.
vena/venae intercostalis superior A legfelső bordaközti vena/venae, az első intercostalis rés vérét a vena/venae vertebralisba vagy a vena/venae brachiocephalicaba vezető ér.
vena/venae interlobulares hepatis A vena/venae portae terminalis ágai, melyek a portalis csatornákban haladnak a májlebenykék között, és a máj sinusoidokba ürülnek.
vena/venae interlobulares renis Az interlobularis artériákkal párhuzamosan futnak, és a peritubularis capillaris plexusok vérét vezetik el, a vena/venae arcuataeba ürülve.
vena/venae interlobares testis A vese interlobaris artériáival párhuzamosan futó vénák, melyek vérüket a vena/venae arcuataeból kapják és a vena/venae renalisban végződnek.
vena/venae intervertebralis A spinalis idegeket a foramen intervertebralisokon át kísérő számos véna egyike, mely elszállítja a gerincvelő és a plexus venosus vertebralis vérét, és a nyakban a vena/venae vertebralisba, a mellkasban az intercostalis vena/venaeba, a lumbalis, valamint sacralis régiókban pedig a vena/venae lumbalisba és sacralisba ürül.
vena/venae jejuni et ilei A jejunumot és az ileumot ellátó vena/venae; a vena/venae mesenterica superiorban végződnek.
vena/venae labiales anteriores A mons pubis és a nagyajkak elülső részének vérét összegyűjtő vena/venae, a vena/venae pudenda externa vagy a vena/venae femoralis mellékágai.
vena/venae labiales posteriores A nagy- és kisajkaktól hátrafelé a vena/venae pudenda internakba ömlenek.
vena/venae labialis inferior Az alsó ajkat ellátó vena/venae, a vena/venae facialis mellékága.
vena/venae labialis superior Vérét a felső ajakból kapja és a vena/venae facialisba vezeti.
vena/venae labyrinthi Az arteria labyrinthit kísérő egy vagy több vena/venae; a belsőfül vérét szállítják el, a meatus acusticus internuson keresztül lépnek ki, és a sinus transversusba vagy a sinus petrosus inferiorba ürülnek. Syn vena/venae auditoris internae.
vena/venae lacrimalis A könnymirigyet ellátó kis vena/venae, mely az orbita hátsó részén halad keresztül az arteria lacrimalis-al együtt és a vena/venae ophthalmica superiorba ömlik.
vena/venae lienalis Számos kis ér egyesülésével keletkezik a lép elülső felszínén, a hilusnál, a vena/venae gastricae breves és a vena/venae gastroepiploica sinistra csatlakozásával; hátrafelé fut a bal veséhez, majd a pancreas felső széle mögött halad a pancreas nyakához, ahol a vena/venae mesenterica superiorral együtt a vena/venae portaet alkotja.
vena/venae lingualis Vérét a nyelvből, a sublingualis és submandibularis mirigyekből, valamint a szájfenék izmaiból kapja; a vena/venae jugularis internaba vagy a vena/venae facialisba ürül.
vena/venae lingualis profunda A nyelv fő vena/venaeja, mely az arteria lingualis profundat kíséri, és a vena/venae lingualishoz csatlakozik. A nyelv testének és csúcsának vérét vezeti el, hátul, a középvonal közelében fut; gyakran látható a nyelv hátsó felszínén, a frenulum két oldalán, a nyálkahártya alatt.
vena/venae lumbales A lumbalis artériákat kísérő vena/venae, melyek elszállítják a hátsó testfal, valamint a lumbalis vena/venaes plexusok vérét és a következőképpen végződnek: az első és a második a vena/venae lumbalis ascendensben, a harmadik és a negyedik a vena/venae cava inferiorban, az ötödik pedig a vena/venae iliolumbalisban; a vena/venae lumbalis ascendens útján egymással is kapcsolatban állnak.
vena/venae lumbalis ascendens A hátsó hasfal függőleges lefutású páros vena/venaeja, a csigolyaoszlop mellett, azzal párhuzamosan helyezkedik el, a musculus psoas major eredése mögött; összeköti a vena/venae iliaca communist, a vena/venae iliolumbalist és a vena/venae lumbalist. A paravertebralis vonalban, a jobb oldali vena/venae a jobb subcostalis vena/venaeval együtt a vena/venae azygost alkotja, a bal oldali vena/venae a bal subcostalis vena/venaeval egyesülve vena/venae hemiazygosszá válik.
vena/venae maxillaris A plexus venosus pterygoideus folytatása hátrafelé; a vena/venae temporalis superficialishoz csatlakozva a vena/venae retromandibularist alkotja.
vena/venae mediana cubiti A vena/venae cephalicatól a vena/venae basilicahoz futó ér a könyök elülső oldalán, gyakorta ezt a vena/venaet a vena/venae cephalica mediana és a vena/venae basilica mediana helyettesíti. A vena/venae mediana cubiti a vena/venaepunctio gyakori helye.
vena/venae mediastinales A mediastinumból származó számos kis vena/venae, melyek a vena/venae brachiocephalicaba vagy a vena/venae cava superiorba ömlenek.
vena/venae meningeales A meningealis artériákat kísérő vena/venae; kapcsolatban állnak a vena/venaes sinusokkal, valamint a vena/venae diploicaeval, és a koponyatetőn kívül lévő regionális vena/venaeba ürülnek.
vena/venae meningeae mediae Az arteria meningealis media kísérő vena/venaei, melyek a plexus venosus pterygoideusba ürülnek.
vena/venae musculophrenicales Az a. musculophrenicat kísérő vena/venae, melyek vérüket a hasfal felső részéről, az alsó bordaközök elülső részéről, valamint a rekeszizomból kapják.
vena/venae nasales externales Az orr külső részének vérét elvezető számos ér, melyek a vena/venae angularisba vagy vena/venae facialisba ömlenek.
vena/venae nasofrontalis Az orbita anterior medialis részében lévő vena/venae, mely összeköti a vena/venae ophthalmica superiort és a vena/venae angularist.
vena/venae obliqua atrii sinistri A bal kamra hátsó falán lévő kis ér, mely a vena/venae cordis magnával egyesülve a sinus coronariust alkotja; a vena/venae cardinalis communis sinistraból fejlődik ki, és esetenkén vena/venae cava superior sinistraként perzisztál.
vena/venae obturatoria A csípőízületet és a comb obturator, valamint adductor izmainak vérelvezetését biztosító mellékágak egyesüléséből alakul ki; a canalis obturatoriusban lép be a medencébe mint az arteria obturatoria kísérő vena/venaeja, és a vena/venae iliaca internába ürül.
vena/venae occipitalis Az occipitalis régio vérelvezetését biztosítja, és a vena/venae jugularis internaba vagy a suboccipitalis plexusba ürül.
vena/venae oesophagei Az oesophagus submucosus plexusának vérét elszállító számos vena/venae alulról, a nyelőcső cervicalis részétől indulnak, aztán a vena/venae thyroidea inferiorba, vena/venae intercostales superioresbe, vena/venae azygosba, vena/venae hemiazygos accessoriusba és vena/venae hemiazygosba ömlenek, melyek mindegyike végül a vena/venae cava superior mellékágát képezi; a legalsó nyelőcső vena/venae a nyelőcső cardialis részéről a bal oldali v. gastrica oesophagealis ágai révén ürülnek, melyek a vena/venae portae mellékágai. Így az oesophagus alsó részének submucosus vena/venaei portocavalis anastomosist alkotnak, ezért portalis hypertensio esetén itt varicositas alakulhat ki.
vena/venae palatina A szájpad területét látja el és a vena/venae facialisba ürül.
vena/venae palpebrales A felső szemhéj vérét vezetik el hátrafelé, mint a vena/venae ophthalmica superior mellékágai.
vena/venae pancreaticae A pancreast látják el, a vena/venae lienalisba és a vena/venae mesenterica superiorba ürülnek
vena/venae pancreaticoduodenales Az arteria pancreaticoduodenale superiort és inferiort kísérő vénák, melyek a vena/venae mesenterica superiorba és a vena/venae portaeba ömlenek.
vena/venae paraumbilicales A köldök körüli bőrvena/venaeból származó számos kis vena/venae, melyek a ligamentum teres hepatis körül futnak, és vena/venae accessoricus portalesként végződnek a máj állományában; portocavalis anastomosist képeznek és hypertensio esetén e területen varicositas alakulhat ki; a "caput medusae"-t varicosus paraumbilicalis vena/venae alkotják.
vena/venae parotideae A parotis egy részét ellátó vena/venae, melyek a vena/venae retromandibularisba ürülnek.
vena/venae pectorales A pectoralis izmok vérét elvezető vena/venae, melyek közvetlenül a vena/venae subclaviaba ürülnek.
vena/venae perforantes Az arteria perforantest az arteria profunda femoristól kísérő vena/venae, melyek a musculus vastus lateralist és a musculus quadriceps femorist látják el és a vena/venae profunda femorisban végződnek.
vena/venae pericardiacophrenicae Az a. pericardiacophrenicat kísérő vena/venae, melyek a vena/venae brachoicephalicaba vagy a vena/venae cava superiorba ömlenek.
vena/venae pericardiae A pericardium számos kis vena/venaeja, melyek a vena/venae brachiocephalicaba vagy a vena/venae cava superiorba ömlenek.
vena/venae peroneae Az a. peronea követő vena/venae; a vena/venae tibialis posteriorokhoz csatlakozva a vena/venae popliteaba lépnek be. Syn vena/venae fibulae.
vena/venae pharyngeae A plexus venosus pharyngeusból származó számos vena/venae, melyek a vena/venae jugularis internába ürülnek.
vena/venae poplitea A m. popliteus alsó szélénél alakul ki a vena/venae tibialis anterior és posterior egyesülésével, majd a fossa poplitean keresztül halad felfelé, ahol magába fogadja a vena/venae saphena parvat, keresztülhalad a hiatus adductoriuson, majd, mint vena/venae femoralis belép a canalis adductoriusba.
vena/venae portae A pancreas nyaka mögött a vena/venae mesenterica superior és a vena/venae lienalis által alkotott vastag, rövid ér, mely a vena/venae cava inferior előtt halad felfelé, majd a májkapu jobb szélénél jobb és bal oldali ágra oszlik, később a májban tovább ágazódik. Syn vena/venae hepatica portae.
vena/venae portae hepatis Syn vena/venae portae.
vena/venae prepyloricae A vena/venae gastrica sinistra mellékága, mely a pylorus duodenumhoz való kapcsolódása előtt halad el.
vena/venae profunda penis A penis dorsalis oldalán lévő mély fascia közelében helyezkedik el. A plexus venosus prostaticushoz csatlakozik, miután átlép a ligamentum pubis arcuatum és a ligamentum perinei transversum közötti résen.
vena/venae profundae clitoridis A clitoris dorsalis oldaláról a plexus venosus vesicalishoz futó vena/venae.
vena/venae pudenda interna A vena/venae iliaca interna mellékága, mely az arteria pudenda internat kíséri egy vagy két ér formájában. A gát vérét vezeti el.
vena/venae pudendae externales Megfelelnek a hasonló nevű artériáknak; a vena/venae saphena magnaba vagy közvetlenül a vena/venae femoralisba ürülnek; hozzájuk csatlakozik a vena/venae dorsalis superficialis penis (vagy clitoridis), és a vena/venae scrotales (vagy labiales) anteriores.
vena/venae pulmonales Mindkét oldalon két véna, melyek oxigenizált vért szállítanak a tüdőből a szív bal pitvarába. A bal oldali tüdőfél, valamint a jobb tüdőfél alsó vénája lobaris vena/venae, melyek mindegyike egyetlen, azonos nevű lebenyt lát el; a vena/venae pulmonalis dextra superior a jobb tüdőfél felső és középső lebenyét is ellátja.
vena/venae pylorica Syn vena/venae gastrica dextra.
vena/venae radiales Az arteria radialis követő vena/venaei, az arcus palmaris profundus palmaris részén lévő kísérő vénák folytatása, melyek a fossa cubitiben az a. brachialis kísérő vena/venaeiba jutnak.
vena/venae renales A vesekapuban a megfelelő artériák előtt lévő szegmentális vena/venae egyesüléséből származó nagy vena/venae; a vena/venae cava inferiorba nyílnak a második lumbalis csigolya előtt. A bal oldali vena/venae renalis magába fogadja a bal oldali vena/venae suprarenalist és a bal oldali gonadalis vena/venaet, majd keresztülhalad az aorta abdominalis és az a. mesenterica superior közötti szögleten, ahol összenyomódhat.
vena/venae renis Vesevena/venae, a vena/venae renalis mellékágai, melyek a vese vérét vezetik el; a vese artériával párhuzamosan futnak, a vena/venae interlobulares, arcuatae és interlobares alkotják.
vena/venae retromandibularis A fül előtt egyesülő vena/venae maxillarisból és a vena/venae temporalis superficialisból származik; a mandibula ramusa mögött keresztül halad a parotison, majd a vena/venae auricularis posteriorral együtt a vena/venae jugularis externat alkotja; általában egy nagyobb ér révén kapcsolatban áll a vena/venae facialis-al.
vena/venae sacralis lateralis Számos véna, melyek a plexus venosus sacralisból és a sacralis intervertebralis vena/venaeból kapják a vért, majd a megfelelő artériát kísérve mindkét oldalon a vena/venae iliaca internába ömlenek.
vena/venae sacralis mediana A középső sacralis artériát kísérő páratlan vena/venae, mely vérét a sacralis vena/venaes plexusból kapja, és a vena/venae iliaca communis sinistrába ömlik.
vena/venae scapularis dorsalis Az arteria scapularis descendens követő vena/venaeja; a vena/venae subclavia vagy a vena/venae jugularis externa mellékága.
vena/venae sclerae A sclerat ellátó kis vena/venae; a vena/venae ciliaris anterior mellékágai.
vena/venae sigmoideae A vena/venae mesenterica inferior számos mellékága, melyek a sigmabél vérét vezetik el.
vena/venae spinales A gerincvelőt ellátó vena/venae; hálózatot alkotnak a gerincvelő felszínén, melyektől vena/venae haladnak a gerincvelői gyökök mentén a plexus venosus vertebralis internushoz.
vena/venae spiralis modioli A cochlea modiolusaban spirálisan futó vena/venae; mind a labyrinthus vena/venae, mind a canaliculus cochleae vena/venaejának mellékága.
vena/venae stellatae Syn venulae stellatae, a venula címszó alatt.
vena/venae sternocleidomastoidea A musculus sternocleidomastoideusból ered és az arteria occipitalis sternocleidomastoideus ágát kíséri; a vena/venae thyroidea superiorba vagy a vena/venae jugularis internaba ürül.
vena/venae striatae Syn vv. thalamostriatae inferiores.
vena/venae stylomastoidea A dobüreget látja el, a canalis facialisban halad, kilép a foramen stylomastoideumon és a vena/venae retromandibularisba ürül.
vena/venae subclavia A vena/venae axillaris közvetlen folytatása az első borda lateralis szélénél; medial felé halad, hogy csatlakozzon a vena/venae jugularis internaval, és mindkét oldalon vena/venae brachiocephalicavá alakuljon.
vena/venae subcutaneae abdominis A hasfal felületes vena/venaeinak hálózata, melyek a vena/venae thoracoepigastricaba, vena/venae epigastrica superficialisba vagy vena/venae epigastrica superiorba ömlenek, és portocavalis anastomosist képeznek a paraumbilicalis vena/venaekal való kapcsolatuk révén.
vena/venae sublingualis A szájfenéken az arteria sublingualist kísérő vena/venae, a n. hypoglossustól lateralisan helyezkedik el; csatlakozhat a vena/venae lingualis profundahoz és vena/venae lingualisként haladhat tovább, illetve egyesülhet a vena/venae comitans nervi hypoglossival.
vena/venae submentalis Az áll alatt elhelyezkedő vena/venae, mely anastomosist képez a vena/venae sublingualis-al, kapcsolatban áll a vena/venae jugularis anteriorral és a vena/venae facialisba ömlik.
vena/venae superficialis A subcutan szövetben található számos vena/venae egyike, melyek mély vena/venaeba ömlenek; a végtagokban prominens érhálózatokat alkotnak és artériák általában nem kísérik őket.
vena/venae supraorbitalis A fejbőr elülső részének vérét vezeti el, és a supratrochlearis vena/venaekal egyesülve a vena/venae angularist alkotja.
vena/venae suprascapularis Az arteria suprascapularist kísérő vena/venae, mely a vena/venae jugularis externaba ürül.
vena/venae supratrochleares A fejbőr elülső részét ellátó számos vena/venae, melyek a vena/venae supraorbitalis-al egyesülve a vena/venae angularist alkotják.
vena/venae temporalis media A lateralis szemzug közelében ered és a superficialis temporalis vena/venaehoz csatlakozva a vena/venae retromandibularist alkotja.
vena/venae thalamicae superficiales Felszíni thalamicus vena/venae. Syn vena/venae directae laterales, a vena/venae címszó alatt.
vena/venae thalamostriatae Ld vena/venae thalamotriatrae inferiores, vena/venae thalamostriatrae superiores.
vena/venae thalamostriatae inferiores A thalamus és a corpus striatum vérét elvezető vena/venae, melyek a substantia perforata anterioron lépnek ki, és a vena/venae basalisba ömlenek. Syn vena/venae striatae.
vena/venae thalamostriata superior A thalamus és a nucleus caudatus között lévő barázdában futó hosszú ér, melyet a lamina affixa fed, a lateralis oldalon a vena/venae caudatae transversaet fogadja magába, majd a foramen interventriculare caudalis falánál egyesülve a vena/venae choroideaval és a vena/venae septi pellucidivel a vena/venae cerebra internat alkotja.
vena/venae thoracoacromialis A hasonló nevű artériának felel meg, a vena/venae axillarisba ürül, néha a vena/venae cephalicaval közös törzzsel.
vena/venae thoracoepigastrica Két vena/venae közül az egyik, vagy esetenként egyetlen vena/venae, mely a vena/venae epigastrica superficialis régiójában ered, és a vena/venae axillarisba vagy a vena/venae thoracica lateralisba nyílik, így anastomosist, avagy collateralist képez a vena/venae cava superior és inferior mellékágai között.
vena/venae thymi A thymusból származó számos kis vena/venae, melyek a vena/venae brachiocephalica sinistraba ömlenek.
vena/venae tracheales Számos, a tracheaból származó kis vénás törzs, melyek a vena/venae brachiocephalicaba vagy a vena/venae cava superiorba ürülnek.
vena/venae transversae colli A hasonló nevű artériák kísérő vena/venae, melyek a vena/venae jugularis externaba, vagy esetenként a vena/venae subclaviaba ürülnek.
vena/venae tympanicae A dobüregből a fissura petrotympanican át a chorda tympanival kilépő vena/venae, melyek a vena/venae retromandibularisba ürülnek.
vena/venae umbilicalis Ld vena/venae umbilicalis dextra.
vena/venae umbilicalis sinistra A vért a placentatól a magzatig szállító ér; a köldökzsinórban haladva a köldökgyűrűn lép be a magzati testbe, majd a májba jut, ahol csatlakozik hozzá a vena/venae portae; vérét ezután a ductus venosus és a vena/venae cava inferior szállítja a jobb pitvarba.
vena/venae ulnares Az arteria ulnaris kísérő vena/venaei, az arcus palmaris superficialis kísérő vena/venaeinak folytatásai, melyek az arteria radialis vena/venae. comitansaba nyílnak és így a könyökhajlatban létrehozzák a brachialis vena/venaeat.
vena/venae uterinae Egy-egy vena/venae mindkét oldalon, melyek a plexus venosus uterinusból származnak, keresztülhaladnak a ligamentum latum egy részén, továbbá egy peritonealis redőn és a vena/venae iliaca internaba ömlenek.
vena/venae ventriculi sinistri posterior A szívcsúcs közelében a szív diaphragmaticus felszínén ered, balra és a hátsó sulcus interventricularis-al párhuzamosan halad és a sinus coronariusba ömlik.
vena/venae vermis superior A kisagy felső részének egy szegmentumát látja el, a vermis felső felszínén fut és a vena/venae cerebra internaban végződik.
vena/venae vertebralis Az első hat nyakcsigolya harántnyúlványának nyílásán keresztül futó, és az arteria vertebralis körül hálózatot képező mellékágakból (vena/venae comitantes) származó vena/venae; egyetlen törzzsel a vena/venae brachiocephalicaeba ürül.
vena/venae vertebralis accessoria A vena/venae vertebralist kísérő véna, ami azonban átbújik a hetes nyakcsigolya harántnyúlványának nyílásán és önállóan nyílik a vena/venae brachiocephalicaba.
vena/venae vertebralis anterior Az a kis vena/venae, mely a felszálló nyaki artériát kíséri; alul a vena/venae vertebralisba ömlik.
vena/venae vesicales A plexus venosus vesicalis vérét elszállító vena/venae, a vena/venae iliaca internához csatlakoznak.
vena/venae vestibulares A sacculust és az utriculust ellátó vena/venae; mind a labyrinthus vena/venaeinak, mind az aqueductus vestibularis vena/venaejának a mellékágai.
vena/venae vorticosae Számos (általában négy) ér, a vena/venaeból álló tunica vasculosaból, melyek az arteria ciliaris posteriorokat és a corpus ciliaret kísérik, majd a v. ophthalmica superiorba vagy inferiorba vezetnek.
venae hepaticae mediae a máj középső részének vérét elvezető véna (a jobb lebeny felső elülső szegmentuma (VIII), az alsó elülső szegmentum bal oldali része (V), és a bal lebeny medialis szegmentuma (IV)), ami az esetek 90 százalékában a véna cava ineriorba történő belépés előtt közös törzset alkotva egyesül a bal oldali májvénákkal
venae meningeae mediae az artéria meningea mediát kísérő véna, ami a plexus pterygoideusba vezeti el a vért.
venae rectales mediae végbél körüli vénás fonat, mely kapcsolatban áll a végbél felső vénákkal, a vér a véna iliaca internan keresztül a véna cava inferiorba jut. Mivel a felső végbél vénákból a vér a véna portaeba jut, a középső végbél vénák a portocavalis anastomosisok közé tartoznak, így portalis hypertensio esetén varicositasok jelenik meg ezen a területen
vene- 1. A vénák, vénás. Ld veno- (L. vena, véna) 2. Méreg. (L. venenum, méreg)
venectasia Syn phlebectasia.
venectomia Syn phlebectomia.
veneer Borítólemez. 1. Közönséges anyagból készült alapra felvitt vékony felszíni réteg. 2. FOGÁSZAT A foggal megegyező színű réteg, általában porcelán, vagy akrilgyanta, mely fémkorona vagy természetes fogszerkezet felszínét borítja. (Fr. fournir, felszerel)
venenatio Mérgezés. Csípésből vagy marásból származó mérgezés. (L. veneno, múlt idejű melléknévi igenév -atus, mérgezni, eredete venenum, méreg)
venenosus Mérgező. Syn poisonous. (L. venenosus)s
venereal Nemi. Közösülésre vonatkozó vagy annak következménye. (L. Venus (vener-), a szerelem istennője)
venesectio Érvágás. Syn phlebotomia. (L. vena, véna, + sectio, vágás)
veni- Ld veno-.
venipunctio Vénapunctio, általában vérvétel céljából vagy valamilyen oldat bejuttatására.
veno-, veni- A vénák. Ld vene- (1). (L. vena)
venocavográfia A vena cava angiográfiás vizsgálata.Syn cavográfia.
venográfia Egy véna ábrázolása röntgenvizsgálat során, kontrasztanyag beadása után. Syn phlebográfia (2). (veno- + G. graph(, írni)
venogram 1. Átlátszatlanná tett vénák röntgenvizsgálata. 2. Syn phlebogram. (veno- + G. gramma, írás)
venom (állati) Méreg. Kígyók, pókok, skorpiók és más hidegvérű állat által kiválasztott mérgező folyadék. (középkori angol és ófrancia venim, eredete L. venenum, méreg)
venomotor Véna kaliberének megváltozását okozó. (veno- + L. motor, mozgás)
venosclerosis Syn phlebosclerosis.
venositas Vénás pangás. 1. Olyan ún. vénás állapot, melyben a vér nagy része a vénákban tartózkodik az artériák rovására. 2. A vénás vér oxigenizálatlansága.
venostasis Syn phlebostasis. (veno- + G. stasis, állás)
venostomia Syn phlebostomia.
venosus Vénás. Egy vénára vagy a vénákra vonatkozó. (L. venosus)
venotomia Syn phlebotomia.
venous return (ang.) Vénás visszafolyás. A szívbe a nagy vénákon és a sinus coronariuson át visszatérő vér
venovenostomia Anastomosis kialakítása két véna között. Syn phlebophlebostomia. (veno- + veno- + G. stoma, száj)
vent Lyuk, nyílás. Üreg vagy járat nyílása, különösen olyan nyílás, melyen át az ilyen üreg tartalma kiürülhet, mint például az anus. (ófrancia fente, rés, repedés)
venter Has, hasüreg; anyaméh. 1. Syn abdomen. 2. A testüregek egyike. 3. Az uterus. (L. venter (ventr-), has)
ventilatio 1. Egy adott térben lévő gáz vagy levegő cseréje friss levegőre vagy gázra. 2. Gáz(ok) ki- és beáramlása a tüdőbe. Syn respiratio (2). 3. (V). A fiziológiában a légzés során fellépő légcsere a tüdő és az atmoszféra között. Ld respiratio (Ld ventillál)
Találatok Magyarázat
alveolaris ventilatio (VA) Az alveolusokból a külvilágba percenként kilélegzett gáz; kiszámolható a légzésfrekvencia (f) valamint a légzési volumen és a holttér térfogat közötti különbség (VT-VD) szorzatából; egysége: ml/perc BTPS.
arteficialis ventilatio Mesterséges lélegeztetés, mechanikusan vagy manuálisan keltett, általában pozitív nyomás alkalmazása a légutakban vagy azok körül lévő levegőre, hogy íly módon gázcserét hozzanak létre a tüdő és a környező atmoszféra között. Syn arteficialis respiratio.
asszisztált ventilatio Mechanikus vagy manuális úton létrehozott pozitív nyomás alkalmazása a légutakban vagy azok körül lévő gáz(ok)ra a légzés során, a tüdő gázcseréjének megnövelésére. Syn asszisztált respiratio.
asszisztált-kontrollált ventilatio Mesterséges lélegeztetés, melynek során a belégzés automatikusan kiváltódik egy adott időtartam után, ha a beteg még nem kezdett el önállóan belélegezni. Vö. asszisztált ventilatio, kontrollált ventilatio.
állandó pozitív nyomású ventilatio Syn kontrollált mechanikus ventilatio.
intermittáló mandatoros ventilatio (IMV) Időszakosan felerősített lélegeztetés, pozitív nyomás mechanikus alkalmazása a légutakra, előre meghatározott gyakorisággal, a légzési térfogat megnövelésére.
intermittáló pozitív nyomású ventilatio (IPPV) Váltakozó pozitív nyomású lélegeztetés, Syn kontrollált mechanikus ventilatio.
kontrollált ventilatio Mechanikus vagy manuális úton létrehozott pozitív nyomás váltakozó alkalmazása a légutakban vagy azok körül lévő gáz(ok)ra, abból a célból, hogy gázok kerüljenek a tüdőbe spontán ventilatio hiányában. Syn kontrollált respiratio.
kontrollált mechanikus ventilatio (CMV) Olyan mesterséges lélegeztetés, melynél minden belégzést a légútra gyakorolt pozitív nyomás biztosít. Syn állandó pozitív nyomású v., intermittáló pozitív nyomású v., intermittáló pozitív nyomású lélegeztetés.
manuális ventilatio Gázzal telt zsák ritmikus kézi összenyomása, azzal a céllal hogy a beteg tüdejét gázzal töltsék meg, és így fenntartsák az oxigenizációt, valamint apnoe vagy hypoventilatio során a szén-dioxid kiürítését.
maximális akaratlagos ventilatio (MVV) Az a levegő térfogat, melyet egy egyén adott idő alatt leggyorsabban és legmélyebben ventillálva belélegez. Syn maximális légzési kapacitás.
mechanikus ventilatio Automatikusan ciklusos eszközök használata légúti nyomás létrehozására; asszisztált vagy kontrollált lélegeztetésnél használatos.
nagy frekvenciájú ventilatio (HFV) A pozitív nyomású lélegeztetés egy formája, melynél a lélegeztetés a normálisnál szaporább és a lélegeztetési térfogat a normálisnál kisebb; három alapvető módja létezik: (1) nagy frekvenciájú pozitív nyomású lélegeztetés (high frequency positive pressure v., HFPPV), melynél a légzésfrekvencia 60-100/perc; (2) nagy frekvenciájú belövelléses lélegeztetés (high frequency jet v., HFJV), melynél a frekvencia 100-400-600/perc; (3) nagy frekvenciájú oszcillációs lélegeztetés (high frequency oscillation v., HFOV), melynek frekvenciája ezres nagyságrendű.
negatív nyomású ventilatio A légzéstámogatás egy módja, mely negatív extrathoracalis nyomást, és így negatívabb pleuralis nyomást hoz létre, minek eredményeképpen megemelkedik a transpulmonalis nyomás.
nyomást támogató ventilatio (PSV) A mechanikus lélegeztetés egy formája, mely adott mértékű pozitív légúti nyomást biztosít; a belégzési időt, a csúcs belégzési áramlást, a térfogatot és a frekvenciát a beteg ventillációs igényei határozzák meg.
pozitív nyomású ventilatio (PPV) A légzéstámogatás egy módja, melynél pozitív nyomás alatt komprimált gázt juttatnak a beteg tüdejébe (általában egy mechanikus lélegeztetőgép segítségével).
pulmonalis ventilatio Respiratios percvolumen, a percenként belégzett (VI) vagy kilégzett (VE) gáz térfogata, liter per percben kifejezve; az alveolaris ventilatiotól annyiban különbözik, hogy tartalmazza a holttér gázcseréjét.
spontán intermittáló mandatoros ventilatio (SIMV) Időszakosan felerősített lélegeztetés, melyet a beteg spontán kezdeményez a légzési volumen megnövelésére, a beteg respiratios ciklusának megfelelően. Syn szinkronizált intermittáló mandatoros v.
szinkronizált intermittáló mandatoros ventilatio (SIMV) Syn spontán intermittáló mandatoros ventilatio
ventillál Levegőztet, oxigenál. A tüdőcapillarisokban lévő vért levegőztetni, oxigenizálni. (L. ventilo, múlt idejű melléknévi igenév -atus, legyezni, eredete ventus, a szél)
ventillátor Lélegeztetőgép. Mechanikus lélegeztetést biztosító berendezés, különösen hosszabb időszakokra, paralysis vagy elégtelen spontán légzés esetén.
Találatok Magyarázat
nyomásbeállításos ventillátor Olyan gép, mely gázt juttat a tüdőbe, amíg egy előre beállított nyomást el nem ér.
volumenbeállítású ventillátor Olyan gép, mely egy előre beállított térfogatú gázt juttat a tüdőbe; meghatározott értékhatárok között a térfogat független a bejuttatásához szükséges nyomás mértékétől.
ventrad Ventralis irányú. A ventralis oldal felé irányuló; a dorsalissal ellentétes. (L. venter, has, + ad, -hoz, -hez, -höz)
ventralis 1. A hasra vonatkozó. 2. Syn anterior (1). 3. ÁLLATORVOSI ANATÓMIA Egy állat alsó felszíne; gyakran használatos az egyik struktúra másikhoz való viszonyának kifejezésére, azaz a test alsó felszínéhez közelebb eső. (L. ventralis)
ventricularis Bármilyen értelemben ventriculusra vonatkozó.
ventriculitis Az agykamrák gyulladása. (ventriculo- + G. -itis, gyulladás)
ventriculo- Kamra-. (L. ventriculus)
ventriculo-subarachnoidalis A cerebrospinalis folyadék által elfoglalt térre vonatkozó. (ventriculo- + subarachnoid)
ventriculoatrialis (V-A) Mind a pitvarokra, mind a kamrákra vonatkozó, különösen a kamrából pitvarba retrográd módon terjedő ingervezetésre vonatkozik.
ventriculocisternostomia Mesterséges nyílás az agykamrák és a cisterna magna között. Ld shunt (2). (ventriculo- + L. cisterna, ciszterna, + G. stoma, száj)
ventriculográfia 1. Az agykamrák radiográfiás ábrázolása levegő vagy kontrasztanyag direkt beadása révén. 2. A szívkamrák kontraktilitásának demonstrációja az intravénásan beadott izotóp, vagy intrakardiális katéteren át beadott röntgen kontrasztanyag eloszlásának folyamatos regisztrálása révén. 3. Szívkamra röntgenográfiás vizualizálása röntgensugarat át nem eresztő kontraszanyag beadásával. (ventriculo- + G. graph(, írás)
ventriculomastoidostomia Kapcsolat létrehozása az oldalkamra és az antrum mastoideum között műanyag cső segítségével, hydrocephalus enyhítésére. Ld shunt (2). (ventriculo- + mastoid, + G. stoma, száj)
ventriculonector Syn atrioventricularis köteg. (ventriculo- + L. necto, csatlakozni, egyesülni)
ventriculoplasztika Bármilyen, a szívkamrák defektusának helyreállítását célzó műtéti eljárás. (ventriculo- + G. plastos, formált)
ventriculopunctio Kamrapunctio. Tű beszúrása egy kamrába.
ventriculostomia Nyílás létrehozása egy kamrában, általában a harmadik agykamra és a subarachnoidealis rés között, hydrocephalus enyhítésére. Ld shunt (2). (ventriculo- + G. stoma, száj)
Találatok Magyarázat
ventriculostomia tercia A harmadik agykamra ventriculostomiaja, melynek célja a harmadik agykamra és a prechiasmalis, valamint az interpeduncularis cisternak közötti közlekedés létrehozása (Stookey-Scarff műtét), illetve a harmadik agykamra és az interpeduncularis cisterna közötti nyílás létrehozása (Dandy műtét).
ventriculoszkópia Kamra közvetlen megtekintése endoszkóp segítségével. (ventriculo- + G. skope(, megnézni)
ventriculotomia Kamra bemetszése; pl. a harmadik agykamra incisiója hydrocephalus enyhítésére vagy szívkamra incisiója rendellenesség korrigálására. (ventriculo- + G. tom(, bemetszés)
ventriculus/ventriculi Kamra. Normálisan létező üreg, mint az agy kamrái vagy a szív üregei. 1.(É-Am.) Hivatalos alternatív kifejezés a gyomorra. 2 (É-Am.) Hivatalos alternatív kifejezés a kamrára. (L. ventricuuls, a venter, has kicsinyítőképzős változata)
Találatok Magyarázat
ventriculus/ventriculi dexter Jobb kamra. A szív jobb oldalán az alsó üreg, mely vénás vért kap a jobb pitvarból, és falának kontrakciója révén az arteria pulmonalisba juttatja azt.
ventriculus/ventriculi lateralis Oldalkamra. A félteke általános alakjához hasonulva patkó alakú üreg; mindkét oldalkamra a foramen interventriculare Monroe által közlekedik a harmadik agykamrával, és onnan előre a frontalis lebenybe mint elülső szarv, ugyanakkor caudalisan a thalamus felett mint a kamra centrális része vagy cella media, mely a thalamus mögött ventralis és lateralis irányba görbül, majd előre a temporalis lebenybe mint alsó szarv terjed ki; a görbe csúcsáról változó méretű hátsó szarv nyúlik vissza az occipitalis lebeny fehérállományába. Az oldalkamra terjedelmes plexus choroideusa medial felől benyomul a cella mediaba és a cornu inferiusba (de az elülső és hátsó szarvba nem).
ventriculus/ventriculi quartus Negyedik agykamra. Szabálytalan alakú üreg, mely az obextől az aqueductus cerebri-ig nyúlik rostralisan, dorsalisan a kisagy, ventralisan a tegmentum mesencephali közé zárva. Rombusz alakú alapja (fossa rhomboidea) és sátorszerű teteje van, melyet caudalisan a tela chorioidea és a velum medullare posterius alkot, középső részén a cerebellum fehérállománya, míg elkeskenyedő rostralis részén (recessus superior) a velum medullare anterius. A negyedik agykamra legnagyobb szélességét a híd-nyúltvelő átmenetnél éri el, ahol lateralisan a cerebellaris pedunculusok mögé nyúlik be a csőrszerű recessus lateralisban végződve, legnagyobb magasságát pedig a fastigiumnál, mely a kisagyi fehérállományig terjed fel. Az agy kamrarendszerének közvetlen kapcsolata a subarachnoidealis térrel a negyedik agykamra szintjén valósul meg, a tela choroidean lévő középső nyílás, az apertura mediana Magendie révén, mely a cisterna cerebellomedullarisba nyílik, valamint mindkét oldalon az apertura lateralis Luschka révén, melyek a recessus lateralisokat a interpenduncularis cisternákkal kötik össze.
ventriculus/ventriculi sinister Bal kamra. A szív bal oldalán az alsó üreg, mely artériás vért kap a bal pitvarból, és falának összehúzódása révén az aortaba juttatja azt.
ventriculus/ventriculi tertius Harmadik agykamra, keskeny, vertikális elhelyezkedésű, szabálytalan négy oldalú üreg a középső síkban, mely a lamina terminalistól az aqueductus mesencephalicus részéig terjed. Ez a kamra a rostrodorsalis sarkainál a jobb és bal foramen interventricularen keresztül mindkét oldalkamrával közlekedik. Keskeny tetejét a tela choroidea alkotja, mely mindkét oldalon a tenia thalamihoz kapcsolódik; lateralis falát a thalamus medialis felszíne, a sulcus hypothalamicus alatt pedig a hypothalamus adja, mely a kamra alját is alkotja. Oldalról nézve a harmadik agykamra számos szöglettel bír: alsó falában előről hátrafelé 1) a recessus opticus a lamina terminalis alapja és a chiasma opticum dorsalis része közötti hegyesszögben, 2) a recessus infundibuli, mely ventralisan az infundibulumba terjed, de a hypophysis nyélbe nem, 3) a recessus mamillaris vagy inframamillaris, melyet a corpus mamillarek kamrába való beboltosulása okoz. Dorsocaudalis sarkából nyúlik ki caudalisan a tobozmirigy nyelébe a recessus pinealis.
ventriductio A has vagy a hasfal irányában való húzás.
ventro- Ventralis. (L. venter, has)
ventroszkópia Laparoszkópia. Syn peritoneoszkópia. (ventro- + G. skope(, megnézni)
ventrotomia Laparotomia. Syn celiotomia. (ventro- + G. tom(, bemetszés)
venula/venulae Kapillárisban folytatódó vénás gyök. (L. a vena, véna kicsinyítő képzős alakja)
Találatok Magyarázat
magas endotheliummal rendelkező postcapillaris venula/venulae A nyirokcsomókban, a Peyer-plakkokban és a tonsillakban lévő venula/venulae, melyeknek magas falú endotheljük van, amin keresztül a vér lymphocytái a nyirokszervek parenchymajába vándorolnak.
pericytás venula/venulae Syn postcapillaris venula/venulae.
postcapillaris venula/venulae A capillarisokat közvetlenül követő microvasculatura, melyek nagysága 10 és 50 µm között változik, jellemzőjük a pericyta-burok; ezek a vérsejtek extravasatiojának helyei, különösen érzékenyek hisztaminra, és fontosnak tartják őket a vér, valamint az interstitialis folyadék közötti cserefolyamatokban.
venula/venulae stellatae venula/venulae csillag alakú csoportjai a vesekéregben.
venularis Venula-. A venulákra vonatkozó.
verbigeratio Értelmetlen szavak vagy kifejezések állandó ismételgetése; schizophreniában fordul elő. Syn cataphasia. (L. verbum, szó, + gero, vinni, hurcolni)
vergencia A szemek elkülönülő mozgása, melynek során a fixációs tengelyek nem párhuzamosak, mint a konvergenciánál vagy a divergenciánál. (L. vergo, hajlani, fordulni)
vermi- Féreg-; féregszerű. (L. vermis)
vermicid Féregölő. A férgeket elpusztító; specifikusan, a bélparazita férgeket elpusztító. (vermi- + L. caedo, megölni)
vermicidum Féregölő szer. A bélparazita férgeket elpusztító anyag. (vermi- + L. caedo, megölni)
vermicularis Féregszerű. Féregre vonatkozó, féreghez hasonló vagy ahhoz hasonlóan mozgó. (L. vermiculus, a vermis, féreg kicsinyítőképzős alakja)
vermiculatio Féregszerű mozgás. Féregszerű mozgás, mint például a perisztaltika.
vermiculosus Féregszerű, férges. 1. Férges; férgekkel vagy lárvákkal fertőzött. 2. Féregszerű. Ld vermiform.
vermiform Féregszerű. Féreg alakú; alakjában féreghez hasonló, különösen a cecum appendixére utal. Ld lumbricoid. (vermi- + L. forma, forma)
vermilionectomia Az élénkvörös szél kimetszése. (vermilion határ + G. ektom(, kimetszés)
vermin Élősdi. Parazita rovarok úgy, mint a tetű és a poloska. (L. vermis, féreg)
verminatio Elférgesedés. 1. Férgek vagy lárvák kialakulás vagy szaporodása. 2. Parazitafertőzés.
verminosus. Férges. Férgekre, lárvákra vagy élősdiekre vonatkozó, azok által okozott, illetve azok által fertőzött. (L. verminosus, férges)
vermis pl. vermes 1. Féreg; bármilyen, alakjában féreghez hasonlatos struktúra vagy testrész. 2. (É-Am.) A kisagy két féltekéje közötti keskeny középső sáv; a felső felszínen a hemispheriumok szintje fölé benyúló részt vermis superiornak nevezik; az alsó részt pedig, amely a két félteke közé süllyedt és a vallecula alját képezi, vermis inferiornak. (L. féreg)
vernix Máz. Syn varnish (dentalis). (modern L.)
Találatok Magyarázat
vernix caseosa Lehámlott epithelialis sejtekből, lanugoból és sebaceus anyagból álló zsíros massza, mely a magzat bőrét borítja.
verruca/verrucae Bőrszínű kinövés, melyre a corium papilláinak körülírt hypertrophiája, és az epidermis Malpighi-féle, granulosus, valamint szarurétegének megvastagodása jellemző, okozója a humán papillomavírus; a nem vírusos etiológiájú epidermalis verrucosus tumorok leírására szintén használják. Syn verruga. (L.)
Találatok Magyarázat
verruca/verrucae necrogenica Syn postmortem verruca/verrucae.
verruca/verrucae peruana, v. peruviana Syn verruga peruana.
verruca/verrucae plana Sima, lapos, bőrszínű, kis méretű szemölcs, mely csoportokban fordul elő, elsősorban fiatalok arcán látható; gyakran kapcsolatban áll a kézen előforduló közönséges szemölcsökkel, a humán papillomavírus, általában a 3 és 10 típussal való fertőződés következtében. Syn lapos szemölcs.
verruca/verrucae plantaris Syn talpi szemölcs.
verruciform Szemölcs alakú. (L. verruca, szemölcs, + forma, alak)
verrucosus Szemölcshöz hasonló; szemölcsszerű kiemelkedéseket jelent. (L. verrucosus)
verruga Syn verruca.
Találatok Magyarázat
verruga peruana A bartonellosis késői eruptív szakasza; jellemzői a bőrön vagy nyálkahártyán lévő kúp alakú, illetve nyeles vascularis papulák, melyek néhány hónap múlva heg nélkül gyógyulnak. Syn verruga peruana, verruga peruviana.
versio Fordítás, fordulat. 1. Az uterus elmozdítása, az egész szerv megbillentésével; az ilyen elmozdítás lehet anteversio, retroversio vagy lateroversio. 2. Az uterusban lévő magzat helyzetének megváltozása, mely lehet spontán bekövezkező vagy valamilyen manipuláció következménye. 3. Syn inclinatio. 4. A szemek ugyanabba az irányba való konjugált rotációja; az ilyen rotáció lehet dextroversio, levoversio, supraversio vagy infraversio. (L. verto, múlt idejű melléknévi igenév versus, fordulni)
Találatok Magyarázat
bimanuális versio A magzat in utero fordítása, melyet a kezeknek a magzat mindkét végtagjára kifejtett hatásával viteleznek ki; lehet külső fordítás vagy kombinált fordítás.
cephalicus versio a magzatot úgy fordítják, hogy a fej legyen az előlfekvő rész; lehet külső fejrefordítás vagy belső fejrefordítás. Ld externalis cephalicus versio, internalis cephalicus versio.
externalis cephalicus versio Külső fejrefordítás, kizárólag külső manipuláció révén kivitelezett fordítás. Ld cephalicus versio.
internalis cephalicus versio Belső fejrefordítás, melynek kivitelezésénél az egyik kéz a hüvelyben van. Ld cephalicus versio.
kombinált versio Bipoláris fordítás, úgy, hogy az egyik kéz a hüvelyben, a másik kéz a hasfalon van.
pelvicus versio Farra fordítás, minek segítségével a haránt- vagy ferdefekvést farfekvésbe fordítják át, a magzat farának elmozdításával.
podalicus versio Lábrafordítás, mely a láb extractiojával végződik.
spontán versio A magzat spontán versioja, melyet az uterus izomzatának külső beavatkozás nélküli kontrakciói váltanak ki.
Vertebra/vertebrae Csigolya. A gerincoszlop szegmentumainak egyike; emberben általában 33 csigolya található, 7 cervicalis, 12 thoracalis, 5 lumbalis, 5 sacralis (mely egyetlen csonttá olvadt össze, ez a sacrum vagy keresztcsont), és 4 coccygealis (mely szintén egyetlen csontot, a farokcsontot alkotja). (L. csatlakozás, kapcsolódás, a verto, fordulni szóból)
Találatok Magyarázat
Vertebra/vertebrae basilaris A legalsó lumbalis csigolya.
Vertebra/vertebrae cranialis A koponya azon része, melyet a gerincoszlop egy szegmentumával homológnak tekintenek.
Vertebra/vertebrae dentata Syn axis (5).
Vertebra/vertebrae plana osteochondrotica Spondylitis, mely a csigolyatest vékony lemezzé való összeroppanásával jár.
vertebralis Csigolya-. Az egyik csigolyára vagy a csigolyákra vontakozó.
vertebrata Gerinces. 1. Gerincoszloppal rendelkező. 2. Bármilyen, csigolyákkal rendelkező állat.
Vertebratae Gerincesek, a Chordatae, gerinchúrosok egyik fő osztálya, melynek tagjai olyan állatok, amik porcos vagy csontos gerincoszlopba zárt háti, üreges ideghúrral rendelkeznek; ide tartozik a halak számos osztálya, valamint a kétéltűek, a hüllők, a madarak és az emlősök. (L. vertebratus, ízületes)
vertebrectomia Csigolyatest resectioja. (vertebra + G. ektom(, kimetszés)
vertebro- Vertebra, vertebralis. (L. vertebra)
vertebrobasilaris insufficiencia Átmeneti agyi keringési zavar, amely főleg az agy hátsó régióját érinti. Ez a keringési "kör" látja el pl. a híd, kisagy, középagy, thalamus stb. területét. Jellemző tünete a forgó jellegű szédülés, látászavar.
vertebrochondralis Arra a három álbordára (nyolcadik, kilencedik és tizedik) vonatkozik, melyeknek egyik vége a csigolyákhoz kapcsolódik, a másik vége a bordaporcokhoz, ezek a porcok pedig nem képeznek közvetlenül ízületet a sternummal. Syn vertebrocostalis (2). (vertebro- + G. chondros, porc)
vertebrocostalis 1. Syn costovertebralis. 2. Syn vertebrochondralis. (vertebro- + L. costa, borda)
vertebrosternalis Syn sternovertebralis.
vertex 1. (É-Am.) A koponyatető legmagasabb pontja, a craniometria jellegzetes pontja. 2. SZÜLÉSZET A magzati koponya biparietalis és trachelobregmaticus átmérők síkjai által határolt része, csúcsában a kiskutaccsal. (L. örvény, forgó, spirális)
verticalis Vertikális. 1. A vertexre, avagy a koponyatetőre vonatkozó. 2. Függőleges. 3. Bármely sík vagy vonal, mely anatómiai pozícióban lévő testen hosszirányban halad át.
verticil Vortex. Közös tengelytől sugár alakban szétágazó hasonló részek együttese. SZINONÍMA vortex (1). (L. verticillus, az orsó hegye, a vertex, örvény kicsinyítőképzős alakja)
verticillált Forgó formájában elhelyezkedő.
vertiginosus Szédüléses. Vertigóra vonatkozó vagy attól szenvedő.
vertigo 1. Forgó, pörgő mozgás érzése. A vertigo az alany forgásának határozott érzését, vagy az alany körül bármilyen síkban forgó tárgyak érzését jelenti. 2. Pontatlanul általában a szédülés leírására használt kifejezés. (L. vertigo (vertigin-), szédülés, a verto, fordulni szóból)
Találatok Magyarázat
auditoros vertigo Meniére-szindróma. Syn Meniére betegség.
benignus paroxizmális posturalis vertigo A posturalis vertigo, rövid, visszatérő formája, mely halmozottan fordul elő; utricularis kövek elmozdult maradványainak következményének tartják
benignus pozícionális vertigo Rövid, rohamszerű vertigo, valamint nystagmus, mely kizárólag bizonyos fejmozgások és pozíciók során jelentkezik, pl. a nyak extensiojakor; a labyrinthus diszfunkciójának következménye. Syn posturalis vertigo. (1).
gastricus vertigo Gyomorbetegséghez csatlakozó tünetes vertigo.
labyrinthicus vertigo Syn Meniére betegség.
ocularis vertigo Törési hibáknak vagy az extrinsic izmok kiegyensúlyozatlanságának tulajdonított vertigo.
organikus vertigo Agykárosodás következményeként fellépő vertigo.
posturalis vertigo (1) Syn benignus pozícionális v. (2) Különösen idősebb embereknél észlelhető megszédülés helyzetváltoztatáskor, általában fekvésből vagy ülésből való felálláskor; az orthostaticus hypotensio következménye.
vese páros vizelet-elválasztó szerv, amelyek babalakúak (hosszuk 11 cm, szélességük 5 cm, vastagságuk 3 cm), a gerincoszlop két oldalán helyezkednek el, a peritoneumtól fedve a 12. háti és az első három ágyéki csigolyák magasságában. Szinoníma: ren (latin ren, görög nephros = vese).
Találatok Magyarázat
amyloid vese Vese, amelyben amyloid van jelen, rendszerint valamilyen krónikus betegséghez kapcsolódva, mint a myeloma multiplex, tuberculosis, osteomyelitis vagy más idült gennyedő gyulladás. Szinoníma: viaszvese
arteficialis vese művese Szinoníma: hemodializátor.
dystopiás vese szabálytalan lebenyezettségű, furcsa alakú, általában inkább a középvonal felé a kismedencében található vese, amely fejlődésileg a vesekezdemények fúziójából származik.
zsugor vese kiterjedten heges vese, amelyben a fibrosus hegszövet és az ischaemiás atrophia a szerv megkisebbedését okozza
duplex vese kettős vese, a vesemedence és a calixok megkettőződtek
fatty vese elzsírosodott vese, amelynek parenchymasejtjei zsírosan degenerálódtak
floating vese mozgékony (süllyedt) vese abnormális mobilitású vese a nephroptosis esetén. Szinoníma: vándorvese.
fused vese fuzionált vese egyetlen rendellenes vese alakult ki a vesecsírák összeolvadása révén.
Goldblatt-vese olyan vese, melynek artériás ellátása rossz és ennek következtében renovascularis hypertensio alakul ki.
horseshoe vese patkóvese, általában a vesék alsó, néha a felső pólusai egyesülnek a középvonalon átnyúló szöveti köteggel.
medullaris spongyavese A vesepiramisok cisztás betegsége, gyakori a kőképződés és a haematuria. Nem azonos a vesevelő cisztás elváltozásával, amelyben ritka a veseelégtelenség.
pancakevese, palacsintavese korongvese, alakját a neve jelzi, mindkét pólus összenőtt, a vesecsírák fejlődése eltért a normális fejlődéstől.
polycystás vese ren polycysticum progresszív betegség, multiplex cysta található mindkét vesében diffúzan szétszórva, ez komprimálja és tönkre teszi a parenchymát. Gyakori a hypertensio, makroszkópos haematuria, uraemia alakul ki.
vándorvese Szinoníma: mozgékony, süllyedt vese
waxy vese viaszvese Szinoníma: amyloid vese.
vesic- Ld vesico-.
vesica gen és pl. vesicae 1. Syn hólyag. 2. Bármilyen üreges szerv vagy tömlő, normális vagy patológiás, mely serosus folyadékot tartalmaz. (L.)
Találatok Magyarázat
vesica biliaris vesica fellea. Syn epehólyag.
vesica prostatica Syn utriculus prostaticus.
vesica urinaria Syn húgyhólyag.
vesicalis Bármilyen hólyagra vonatkozó, de általában a húgyhólyagra értik.
vesicans Hólyaghúzó. Olyan anyag, mely hólyagot hoz létre.
vesicatio Hólyagképződés. Syn vesiculatio (1).
vesico-, vesic- Hólyag. Ld vesiculo-. (L. vesica, hólyag)
vesicocele Syn cystocele.
vesicoclysis A húgyhólyag kimosása. (vesico- + G. klysis, kimosás)
vesicopustularis Vesicopustulára vonatkozó.
vesicorectostomia A vizelet útjának műtéti elterelése úgy, hogy a húgyhólyag hátsó fala és a rectum között anastomosist alakítanak ki. Syn cystorectostomia. (vesico- + rectum + G. stoma, száj)
vesicosigmoidostomia A húgyhólyag és a colon sigmoideum közötti közlekedés létrehozása műtéti úton. (vesico- + sigmoid + G. stoma, száj)
vesicospinalis A húgyhólyagra és a gerincvelőre vonatkozó; azokra az idegi mechanizmusokra vonatkozik, melyek a vizelet hólyag általi visszatartását és kiürítését szabályozzák, továbbá amelyek a gerincvelő második lumbalis és második sacralis szegmentumára lokalizálódnak.
vesicostomia Syn cystostomia. (vesico- + G. stoma, száj)
vesicotomia Syn cystotomia.
vesicula Hólyagocska. 1. A bőr kicsiny, körülírt elemelkedése, mely folyadékot tartalmaz. Ld bulla. 2. Folyadékot vagy gázt tartalmazó kis méretű tömlő. (L. vesicula, hólyagocska, a vesica, hólyag kicsinyítőképzős változata)
Találatok Magyarázat
akroszómális vesicula A spermiogenesis folyamán a Golgi-készülékből származó vesicula; a benne lévő granulummal együtt vékony hártya formájában terül ki a mag pólusára, és ilymódon az akroszómális sapkát alkotja.
allantois vesicula Az allantois üreges része.
auditoros vesicula Hallóhólyag, azon invaginált ectodermaból kialakuló páros tömlőcskék egyike, melyek a belsőfül membranosus labyrinthusaban fejlődnek ki. Syn oticus v.
blastodermicus vesicula Syn blastocysta.
cerebralis vesicula Agyhólyag, a korai embryo agyának mindhárom része (prosencephalon, mesencephalon és rhombencephalon). Syn primer agyhólyag.
vesicula lentis Lencsehólyag, az az ectodermalis invaginatio, mely az embryoban a szemkehellyel szemben alakul ki; ez a szemlencse kezdeménye.
levegő vesicula Syn tüdőalveolusok.
vesicula ophthalmica Szemhólyag, az embryo előagyának ventrolateralis falán létrejövő páros kitüremkedés egyike, melyből a retina sensoros és pigment rétege fejlődik.
vesicula otica Hallóhólyag. Syn auditoros v.
vesicula cerebralis primer agyhólyag Syn cerebralis vesicula
vesicula seminalis A ductus deferens két, redős, tömlős, mirigyes diverticulumanak egyike; váladéka az ondó egyik komponense. Syn gonecysta, gonecystis, glandula seminalis
synapticus vesicula A synapticus junctio presynapticus membránjának közelében lévő kicsiny (átlagos átmérő 30 nm), intracellularis, membránhoz kötött hólyagocskái, melyek a transzmitter anyagot tartalmazzák, amik kémiai synapsisoknál az idegi impulzusok átjutását közvetítik. Ld synapsis.
umbilicalis vesicula Syn szíkhólyag.
vesicula/vesiculae Kis hólyag vagy hólyagszerű struktúra. (L. hólyagocska, a vesicula, hólyag kicsinyítőképzős alakja)
vesiculált Hólyagos, felhólyagzott. 1. Hólyagossá válik. 2. Syn vesicularis (2).
vesicularis 1. Vesiculára vonatkozó. 2. Vesiculákkal jelemezhető vagy vesiculákat tartalmazó. Syn vesiculált (2), vesiculosus.
vesiculatio 1. Vesiculák kialakulása. Syn vesicatio. 2. Syn inflatio. 3. Számos vesicula jelenléte.
vesiculectomia Mindkét vesicula seminalis egy részének vagy egészének eltávolítása. (L. vesicula, hólyagocska + G. ektom(, kimetszés)
vesiculiform Hólyagalakú. Vesiculához hasonló.
vesiculitis Bármilyen vesicula gyulladása; specifikusan a vesicula seminalis gyulladása. (L. vesicula, hólyagocska, + G. -itis, gyulladás)
vesiculo- Hólyagocska. (L. vesicula, hólyagocska, a vesica, hólyag kicsinyítőképzős formája)
vesiculocavernosus Vesicularis és cavernosus; jelentése: 1. Hallgatózási hang, mely mind kishólyagos, mind nagyhólyagos jelleggel bír. 2. Bizonyos neoplasmák szerkezete.
vesiculográfia Az ondóhólyagok kontrasztanyagos röntgenvizsgálata. (vesiculo- + G. graph(, írni)
vesiculopapularis A vesicula és papula kombinációjára vonatkozó vagy abból álló, illetve olyan papulákra vonatkozik, melyek egyre oedemásabbá válnak, és elegendő folyadék gyűlik meg bennük ahhoz, hogy vesiculákká alakuljanak.
vesiculoprostatitis A hólyag és a prostata gyulladása. (vesiculo- + prostata + G. -itis, gyulladás)
vesiculopustularis 1. Syn vesicopustularis. 2. Vesiculák és papulák vegyes megjelenésére utal.
vesiculosus Syn vesicularis (2).
vesiculotomia Az ondóhólyagok műtéti bemetszése. (vesiculo- + G. tom(, bemetszés)
vesiculotubularis Olyan hallgatózási hangot jelöl, mely vesicularis és ugyanakkor tubularis jellegű is.
vesiculotympanicus Olyan kopogtatási hangot jelöl, mely mind vesicularis, mind tympanicus jelleggel bír.
vestibula A vestibulum többesszáma.
vestibularis 1. Vestibulára vonatkozó, különösképpen a fül vestibulumára. 2. A belsőfülből érkező stimulusok értelmezése a fej helyzetére és mozgására vonatkozóan.
vestibulo- Vestibulum. (L. vestibulum)
vestibulocochlearis 1. A fül vestibulumara és cochleajára vonatkozó. 2. Syn statoacusticus.
vestibuloplasztika Műtéti beavatkozások sorozatának bármelyike, melyek az alveolaris barázda magasságának helyreállítását célozzák az állkapocs buccalis, labialis és lingualis felszínéhez kapcsolódó izmok lejjebb helyezésével. (vestibulo- + G. plass(, formálni)
vestibulotomia Műtét a labyrinthus vestibulumán való nyílás létrehozására. (vestibulo- + G. tom(, bemetszés)
vestibulum/vestibula 1. Kisebb üreg vagy tér egy csatorna bejáratánál. 2. Specifikusan a csontos labyrinthus központi, kissé ovoid ürege, mely hátul a félkörös ívjáratokkal, elöl pedig a cochleaval áll kapcsolatban. (L. előszoba, előterem)
Találatok Magyarázat
vestibulum/vestibula aortae Bulbus aortae, a szív bal kamrájának anteriosuperior része, közvetlenül az aorta szájadéka felett, mely rostos fallal rendelkezik és a zárt állapotban lévő aortabillentyű tasakjainak is helyet ad.
vestibulum/vestibula nasi Az orrüreg elülső része, különösen a porc által határolt rész.
vestibulum/vestibula oris A száj azon része, melynek határai elöl és lateralisan az ajkak, valamint az orcák, hátul és medialisan a fogak és/vagy az íny, alul és felül pedig az ajkaktól, továbbá az orcáktól az ínyig húzódó nyálkahártya.
vestibulum/vestibula vaginae A kisajkak között és a glans clitoridis mögött lévő tér, mely a hüvely, a húgycső, valamint a glandula vestibularis majorok kivezetőcsöveinek nyílásait tartalmazza.
vestigialis Csökevényes, csökevényre vonatkozó.
vestigium Csökevényes, maradványaiban lévő struktúra; bármilyen, az embryoban vagy a magzatban önállóan létező struktúra degenerált maradványa. (L.)
veterinarius állatorvosi. 1. Állatorvostanból egyetemi diplomával rendelkező egyén; az állatorvostan engedéllyel rendelkező gyakorlója. 2. Az állatok betegségeire vonatkozó. (L. veterinarius, eredete veterina, igavonó állat)
VHDL Nagyon magas sűrűségű lipoprotein (very high density lipoprotein).
viabilis Életképes. Életre alkalmas; a méhen kívüli világban való élethez kellően fejlett magzatot jelent. (Fr. eredete vie, élet, a L. vita szóból)
viabilitas Az életképesség állapota; általában olyan magzatra vonatkozik, mely elérte az 500 g-os súlyt és a 20. gesztációs hetet. (Fr. viabilit(, L. eredetű vita)
vibrio A Vibrio nemzetség egy tagja.
vibriosis A Vibrio nemzetség baktériuma által okozott infekció.
vibrissa Az orrnyílásokban vagy a vestibulum nasiban növő szőrszálak egyike. (L. csak többesszáma létezik vibrissae, eredete vibro, remegni)
vibrokardiogram A szívciklus haemodinamikai eseményei által okozott mellkas-vibrációk grafikus rögzítése; ez a rögzítés lehetővé teszi az izovolumenes kontrakciós és ejekciós idő külsőleg regisztrált mérését. (L. vibro, remegni, rázkódni, + G. kardia, szív, + gramma, rajz)
vicarius Helyettesítő. Helyettesként szereplő; rendellenes helyzetben előforduló. (L. vicarius, eredete vicis, valami helyett)
vidiusi Vidius által leírt vagy Vidiusról elnevezett. (Guido Guidi, 1500-1569).
vigilambulismus Olyan állapot, melyben az egyén nincs tudatában a környezetének, olyan automatizmusokkal, melyek a somnambulismushoz hasonlóak, de ébrenléti állapotban történnek. (L. vigil, ébren van, éber, + ambulo, járkálni)
villi A villus többesszáma.
villoma Syn papilloma.
villositas Bolyhosság. Borzasság; bolyhok halmozódása.
villositis A placenta villosus felszínének gyulladása. (villosus + G. -itis, gyulladás)
villosus Bolyhos.
villosus 1. Bolyhokra vonatkozó. 2. Borzas; bolyhokkal borított.
villus/villi 1. Kiemelkedés a felszínből, különösen nyálkahártyából. Ha ez a kiemelkedés nagyon kicsiny, mint például egy sejt felszínén, akkor microvillusnak nevezik. 2. Megnyúlt dermalis papilla, mely egy intraepidermalis vesiculumba vagy hasadékba türemkedik be. (L. állat bozontos szőre)
Találatok Magyarázat
villus/villi arachnoideales Az arachnoidea bojtszerű nyúlványai, melyek beterjednek a dura mater meningealis rétegébe és vékony határoló hártyával rendelkeznek; az arachnoid villusok csoportosulása arachnoid granulumokat képez, melyek a sinus sagittalis superior szélénél lévő venosus lacunákban helyezkednek el; az arachnoid villusok szivacsos szövete olyan csövecskéket tartalmaz, melyek egyirányú szelepként szolgálnak a subarachnoidealis térből a vénás rendszerbe történő cerebrospinalis folyadék továbbításban. Mind az arachnoid villusok, mind az általuk alkotott granulumok a folyadéktranszport fontos helyei. Ld arachnoid granulatio, a granulatio címszó alatt.
chorion villus/villi Chorionbolyhok, a placentaképződés szakaszába lépő embryo chorionjának vascularis nyúlványai.
villus/villi intestinales A bél nyálkahártyájának nyúlványai (0.5-1.5 nm hosszú); a duodenumban levél alakúak, az ileumban rövidebbekké, ujjszerűvé vának, és ritkábban helyezkednek el.
villusectomia Syn synovectomia. (villus + G. ektom(, kimetszés)
vimentin A mesenchymalis sejtek cytoskeletonjában lévő intermedier filamentumok más alegységekkel polimerizálódó fő polipeptidje; szerepük lehet bizonyos sejtek belső szerveződésének fenntartásában.
vinaigre Ecet. Nem tiszta, hígított ecetsav, melyet borból, almaborból, malátából, stb. készítenek. (Fr. vinaigre, eredete vin, bor, + aigre, savanyú)
vinculum, pl. vincula Kötelék, frenulum, vagy szalag. (L. kötelék, a vincio, megkötni szóból)
Találatok Magyarázat
vinculum, pl. vincula tendinum A kéz- és a lábujjak flexor inaitól az interphalangealis ízületek tokjához, valamint a phalanxokhoz terjedő rostos szalag; kis ereket vezetnek az inakhoz.
vinil A CH2=CH- szénhidrogén-gyök. Syn etenil.
viola Ibolyaszín(ű). A látható spektrum 450 nm-nél rövidebb hullámhosszai által keltett szín. A különböző ibolyaszínű festékeket lásd a megfelelő névnél. (L.)
VIP Vazoaktív intestinalis polipeptid.
vipoma Általában a pancreasból származó endokrin tumor, mely egy vazoaktív intestinalis polipeptidet termel, aminek jelentős cardiovascularis és elektrolit változásokat tulajdonítanak, vasodilatatios hypotensioval, vizes hasmenéssel, hypokalaemiával és dehydratioval. (vazoaktív intestinalis polipeptid + G. (ma, tumor)
viraemia Vírus jelenléte a véráramban. (vírus + G. haima, vér)
viralis Vírusos. Vírusra vonatkozó, abból származó vagy azáltal okozott.
virginalis Szűz-. 1. Szűzre vonatkozó. 2. Syn virgo (2). (L. virginalis)
virginitas Szüzesség. A szüzesség állapota. (L.)
virgo Szűz. 1. Olyan személy, akinek még nem volt szexuális kapcsolata. 2. Még nem használt, nem fertőzött. Syn virginalis (2). (L. virgo (virgin-), hajadon, szűzlány)
viridae Egy víruscsalád. (L. vir, a vírus, méreg szóból)
virilescentia Férfiasodás. Férfias vonások megjelenése nőnél.
virilis Férfias. 1. A hímnemre vonatkozó. 2. Férfias, erős, masculin. 3. Férfias jellemzőkkel rendelkező. (L. virilis, férfias, eredete vir, férfi)
virilisatio Virilizmus kifejlődése vagy megjelenése.
virilismus Felnőtt férfi testi jellemzőivel rendelkező lány, nő vagy pubertás előtt lévő fiú; előfordulhat születésnél, vagy megjelenhet a későbbiekben is; álatlában gonadalis vagy adrenocorticalis diszfunkció, illetve androgén kezelés eredménye. (L. virilis, férfias)
virilitas A férfiasság állapota vagy minősége. (L. virilitas, férfiasság, eredete vir, férfi)
virilizáló Virilismust okozó.
virion A teljes vírusrészecske, mely szerkezetileg ép és fertőzésre képes.
virológia A vírusok és a vírusos betegségek tanulmányozása. (vírus + G. logos, tanulmány)
virológus Virológiára specializálódott személy.
virucid Vírusölő, vírust elpusztító. Vírusfertőzések ellen hatásos szer. (vírus + L. cadeo, elpusztítani)
virulencia Egy kórokozó betegséget okozó képessége; numerikusan kifejezve az apparens fertőzések számának és az immunoassay által meghatározott összes fertőzöttek számának aránya. (L. virulentia, a virulentus, mérgező szóból)
virulens Rendkívül toxikus, kifejezetten patogén mikroorganizmusra utal. (L. virulentus, mérgező)
viruliferosus Vírusterjesztő.
viruria Vírusok jelenléte a vizeletben. (vírus + G. ouron, vizelet)
vírus 1. Régebben a fertőző betegség specifikus okozóját értették alatta. 2. Specifikusan a fertőző ágensek egy csoportjára használt kifejezés, melyek kevés kivétellel átjutnak a baktériumokat visszatartó finom szűrőkön, fénymikroszkóp alatt általában nem láthatók, önálló anyagcserével nem bírnak, és élő sejtektől különállóan növekedésre és szaporodásra képtelenek. Prokariótákra jellemző genetikai apparátusuk van, de más téren jelentősen különböznek a baktériumoktól. A teljes vírus általalában csak DNS-t vagy RNS-t tartalmaz, de nem mindkettőt, és legtöbbször egy fehérjeburok vagy kapszid borítja, mely a nukleinsavat védi. Méretben 15 nm-től több száz nm-ig terjednek. A vírusok osztályozása a virionok tulajdonságain, valamint az átvitel módján, a gazdaszervezet kiterjedtségén, a tüneteken és más faktorokon alapul. Az alább fel nem sorolt vírusokat lásd a meghatározott névnél. Syn ultravírus. 3. Vírusra vonatkozó vagy azáltal okozott, úgy mint egy vírusos betegség. (L. méreg)
Találatok Magyarázat
adenoidalis-pharyngealis-conjunctivalis vírus Syn adenovírus.
amphotrop vírus Egy oncornavírus, mely a temészetes gazdaszervezetében nem okoz betegséget, de a gazdaszervezetből és más fajokból származó szövettenyészetekben replikálódik.
attenuált vírus Egy patogén vírus variáns törzse, melyet úgy modifikáltak, hogy serkentse a védő antitestek termelését, de ne váltsa ki a vírusra jellemző betegséget.
avian leukosis-sarcoma vírus Madár leukosis-sarcoma vírus, Syn avian leukosis-sarcoma komplex (2).
árva vírus pl. az enteralis "árva" vírus, melyet első izolálásakor nem hoztak összefüggésbe megbetegedéssel; ezek közül azóta számos bizonyult patogénnek.
B19 vírus Egy humán parvovírus, mely arthritist és arthralgiát, valamint számos jellegzetes klinikai tünetegyüttest, például erythema infectiosumot és haemolyticus anaemia jelenlétében aplasticus crisist okoz.
bakteriális vírus Baktériumokat "megfertőző" vírus; bakteriofág.
bárányhimlő vírus Syn varicella-zoster vírus.
Bornholm-betegség vírus Syn epidemiás pleurodynia vírus.
California vírus A Bunyavírus nemzetség egy szerológiai csoportja, mely több mint 14 törzset foglal magába, ide tartoznak a La Crosse és a Tahyna vírus, valamint a típust képviselő törzs, a California vírus, mely encephalitist okoz, főként a 4-14 éves korcsoportban.
CELO vírus Adenovírus jellegzetességekkel bíró, a bronchitis vírushoz hasonló vírus.
citopatogén vírus Olyan vírus, melynek sokszorozódása degeneratív változásokat okoz a gazdasejtben.
Coe-vírus A Coxsackievírus A-21-es törzsével szerológiailag azonos vírus; újonc katonáknál a közönséges náthaszerű betegség okozója.
Colorado kullancsencephalitis vírus Az Orbivírus nemzetségbe tartozó, mely az Amerikai Egyesült Államokban a Sziklás Hegység térségében található meg, és a Dermacentor andersoni nevű kullancs közvetíti; Coloradoi kullancs-lázat okoz.
Coxsackie vírus Ld Coxsackievírus címszó alatt.
croup-asszociált vírus Parainfluenza vírus 2-es típus, Ld parainfluenza vírusok.
defekt vírus elégtelen mennyiségű nukleinsavat tartalmaz az összes esszenciális virális komponens kialakulásához.
Dengue-láz vírus A Flavivírus nemzetség tagja; a Dengue-láz kórokozója emberekben, majmokban és csimpánzokban, általában inapparens fertőzés formájában szintén előfordul; négy szerotípusa ismert; átvitelében az Aedes nemzetségbe tartozó szúnyogok vesznek részt.
DNS vírus Az állati vírus nagy csoportja, belső nukleinsavmagja dezoxiribonukleinsavból (DNS) áll; közéjük tartoznak a parvovírus; a papovavírus, az adenovírus, a herpesvírus, a poxvírus és más, nem klasszifikált DNS vírus.
EB vírus Syn Epstein-Barr vírus.
Ebola vírus A Marburg vírushoz morfológiailag hasonló, de antigén szerkezetében attól eltérő, a Filoviridae családba tartozik és vírusos haemorrhagiás lázat okoz.
ECHO vírus Emberből izolált enterovírus; sokuk inapparens fertőzést is okoz, addig számos szerotípus tagjai lázzal, asepticus meningitis-el hozhatók összefüggésbe, valamint néhányuk enyhe légúti betegséget eredményez.
ecotrop vírus oncornavírus, a természetes gazdaszervezetében nem okoz betegséget, de a gazdaszervezet fajából származó szövettenyészetben szaporodik.
encephalomyocarditis vírus Picornavírus, valószínűleg rágcsálóké; emberekben esetenként központi idegrendszeri érintettséggel járó lázas betegséget okoz.
enteralis árva vírus Emberből és más állatokból izolált enterovírus, az "árva" jelző arra utal, hogy izolálásukkor betegséggel nem voltak összefüggésbe hozhatók; a csoport számos vírusáról ma már tudjuk, hogy patogén; közéjük tartoznak az ECBO vírus, az ECHO vírus és az ECSO vírus.
enteralis vírus Az Enterovírus nemzetségbe tartozó vírus.
epidémiás gastroenteritis vírus Körülbelül 27 nm-es átmérőjű RNS-vírus, melyet még nem tenyésztettek in vitro; a járványos nem bakteriális gastroenteritis okozója; legalább öt, antigénszerkezetükben különböző szerotípust ismernek, beleértve a Norwalk-ágenst is. Ezek a Calicivírus közé tartoznak, a Caliciviridae családban. Syn A típusú gastroenteritis vírus.
epidemiás pleurodynia vírus B típusú Coxsackie vírus, mely járványos myalgiát okoz. Syn Bornholm-betegség v.
Epstein-Barr vírus (EBV) Fertőző mononucleosist okozó herpesvírus, mely Burkitt-lymphomás sejttenyészetekben is megtalálható; összefüggésben áll a nasopharyngealis carcinomaval. Syn EB vírus, humán herpesvírus 4.
fix vírus Olyan rabiesvírus, melynek nyulakkal szembeni virulenciáját kísérleti gazdaszervezetben végzett számos passzálással stabilizálták.
habosvírus Főemlősökben és más emlősökben megtalálható retrovírus; nevüket a majom vesesejteken okozott csipkeszerű elváltozásról kapták; syncitiumok is képződnek.
A típusú gastroenteritis vírus Syn epidemiás gastroenteritis vírus.
B típusú gastroenteritis vírus Syn Rotavírus.
HA1 vírus Syn 1-es típusú haemadszorpció vírus. Ld parainfluenza vírus.
HA2 vírus Syn 2-es típusú haemadszorpció vírus. Ld parainfluenza vírus.
helper vírus replikációja lehetővé teszi egy defekt vírus vagy vírusoid (mely szintén jelen van a gazdasejtben) számára, hogy teljesen fertőző ágenssé fejlődjön.
1-es típusú haemadszorpció vírus 3-as típusú parainfluenza vírus., Ld parainfluenza vírus. Syn HA1 vírus.
2-es típusú haemadszorpció vírus 1-es típusú parainfluenza vírus, Ld parainfluenza vírus. Syn HA2 vírus.
hepatitis A vírus (HAV) RNS-vírus, az A típusú vírusos hepatitis okozója. Syn infektív hepatitis vírus.
hepatitis B vírus (HBV) DNS-vírus, a B típusú vírusos hepatitis okozója. Syn szérum hepatitis vírus.
hepatitis C vírus (HCV) Non-A, non-B RNS-vírus, mely posztranszfúziós hepatitist okoz.
hepatitis D vírus (HDV) kicsiny, "defekt" RNS-vírus, mely replikációjához a hepatitis B-vírus jelenlétét igényli. A klinikai lefolyás változó, de általában súlyosabb, mint más hepatitisekben. Syn delta ágens, delta antigén, hepatitis delta vírus.
hepatitis delta vírus (HDV) Syn hepatitis D vírus.
hepatitis E vírus (HEV) RNS-vírus, mely az enteralisan átvitt, víz útján terjedő vagy a járványos, elsősorban Afrikában és Ázsiában előforduló non-A, non-B hepatitis fő kórokozója.
herpes simplex vírus (HSV) Ld herpes simplex.
herpes zoster vírus Syn varicella-zoster vírus.
humán immundeficiencia vírus (HIV) Humán T-sejt lymphotrop vírus III-as típusa; citopatogén retrovírus, a szerzett immundeficiencia szindróma (AIDS) etiológiai tényezője. Syn lymphadenopathia-asszociált vírus.
humán papilloma vírus (HPV) A Papillomavírus nemzetségbe tartozó DNS-vírus; bizonyos típusai emberben bőr- és genitalis szemölcsöket okoznak, beleértve a verruca vulgarist és a condyloma acuminatumot; más típusai a súlyos intraepithelialis cervicalis neoplasiákkal, valamint anogenitalis és laryngealis carcinomákkal hozhatók összefüggésbe. A DNS rokonság alapján több mint 70 típust határoztak meg. Syn infektív papilloma vírus.
humán T-sejt lymphoma/leukemia vírus (HTLV) vírus olyan csoportja (alcsalád Oncovirinae, család Retroviridae), melyek lymphotrop tulajdonságúak és szelektív affinitással bírnak a helper/inducer T-lymphocytákra, továbbá, amelyek felnőttkori T-sejtes lymphomával és leukaemiával állnak összefüggésben.
infektív hepatitis vírus Syn hepatitis A-vírus.
infektív papilloma vírus Syn humán papilloma vírus.
influenza vírus Emberek és más állatok influenzáját, valamint influenza-szerű megbetegedését okozó vírus; az idetartozó vírus az Influenzavírus nemzetség A és B típusú influenzavírusi, melyek A és B típusú influenzát okoznak, valamint a C típusú influenzavírus, mely valószínűleg egy másik nemzetséghez tartozik, és a C típusú influenzát eredményezi.
Japán B encephalitis vírus A Flavivírus (B csoportú arbovírus) nemzetséghez tartozó, emberben, különösen gyermekekben lappangó fertőzés formájában jelenlévő vírus, ami ennek ellenére lázas reakciót és esetenként encephalitist okozhat.
keratoconjunctivitis epidemica vírus Adenovírus (8-as típus), mely járványosan előforduló keratoconjunctivitist okoz, elsősorban hajógyári munkások között, továbbá uszodában szerzett conjunctivitis járványokkal is kapcsolatban áll.
Koreai haemorrhagiás láz vírus Ld Hantavírus.
kullancsencephalitis vírus A Flavivírus nemzetséghez tartozó arbovírus, mely Közép-Európában és a volt Szovjetunió államaiban fordul elő, két, közép-európai és keleti altípus formájában, melyek emberben kétféle encephalitist okoznak; a vektorok az Ixodes nemzetséghez tartozó kullancsok.
Lassa vírus Arenavírus, mely a Lassa-lázat, egy akut, lázzal járó, magas mortalitású betegséget okoz.
slow vírus, lassú vírus Vírus vagy vírusszerű ágens, mely hosszú, hónapoktól évekig terjedő inkubációs idejű, fokozatosan kialakuló, továbbá gyakran súlyos betegséggel és/vagy halállal végződő kórképekkel áll etiológiai kapcsolatban.
lymphadenopathia-asszociált vírus (LAV) Syn humán immundeficiencia vírus.
lymphocytás choriomeningitis vírus RNS-vírus, mely lymphocytás choriomeningitist okoz, a fertőzés inapparens is lehet, de néha a vírus influenza-szerű betegséget, meningitist vagy ritkán meningoencephalomyelitist vált ki.
majom vírus Különböző családokhoz tartozó többféle vírus bármelyike, melyet majmokból vagy majmokból származó sejttenyészetekből izoláltak.
Marburg vírus A Filovírus nemzetségbe tartozó, RNS-tartalmú vírus, melyet először a németországi Marburg Egyetemen ismertek fel, ahol egy igen fatális haemorrhagiás láz okozója volt a laboratóriumi dolgozók és a zöld majmok gondozói között.
maszkírozott vírus közönséges körülmények között a gazdaszervezetben nem fertőző állapotban van jelen, de speciális eljárások, úgy, mint kísérleti állatokba való oltás révén aktivizálható és kimutatható.
meztelen vírus csak nukleokapszidból áll, azaz nem rendelkezik külső burokkal.
Mokola vírus A Lyssavírus nemzetséghez tartozó, a veszettség vírusával rokon vírus, fatális kimenetelű neurológiai megbetegedést okozott.
morbilli vírus RNS-vírus, a Morbillivírus nemzetség tagja, a kanyarót okozza, légzőszerven keresztül terjed; haemagglutináló, haemadszorpciós és haemolyzáló tulajdonságokkal bír.
mumps vírus A Paramyxovírus nemzetség tagja, mely parotitist, esetenként szövődményként orchitist, oophoritist, pancreatitist, meningoencephalitist, valamint egyéb elváltozásokat okoz, és a fertőzött nyállal terjed. Syn parotitis epidemica vírus.
Norwalk vírus Akut vírusos gastroenteritis-asszociált vírus, valószínűleg a calicivírus csoportba tartozik.
onkogén vírus A tumorkeltő vírus két csoportjának egyikébe tartozik: vagy az RNS-tumorvírushoz, melyek jól definiált és meglehetősen homogén csoportot alkotnak, vagy a DNS-tumorvírushoz, melyek változatosabbak. Syn tumor vírus.
parainfluenza vírus A Paramyxovírus nemzetségbe tartozó vírus, négy típusuk ismert: 1-es típus (2-es típusú haemadszorpciós vírus), ahova a sendai vírus tartozik, mely gyermekeknél és esetenként felnőtteknél akut laryngotracheitist okoz; 2-es típus (croup-asszociált vírus), mely különösen kisgyermekek akut laryngotracheitisével vagy crouppjával, valamint felnőttek enyhe felső légúti infekcióival hozható összefüggésbe; 3-as típus (1-es típusú haemadszorpciós vírus; hajózási láz vírus), melyet pharyngitisben, bronchiolitisben és pneumoniában szenvedő kisgyermekekből izoláltak, és esetenként felnőttekben légúti betegséget okoz; a 4-es típust kis számú, enyhe légúti betegségben szenvedő gyermekből izolálták.
parotitis epidemica vírus Syn mumpsvírus.
poliomyelitis vírus Az emberekben poliomyelitist okozó picornavírus (Enterovírus nemzetség); a fertőzés útja a tápcsatorna, de a vírus bekerülhet a véráramba és az idegrendszerbe is, esetenként a végtagok paralysisét, ritkán encephalitist okozva; sok fertőzés lappangó; 1-es, 2-es és 3-as szerológiai típusa ismert, közülük a legtöbb bénulásos esetért és a legtöbb járványért az 1-es típus felelős. Syn poliovírus hominis.
rabies vírus Nagy, lövedék alakú vírus, a Lyssavírus nemzetségben a Rhabdoviridae család tagjai, melyek a veszettség okozói.
respirációs enteralis "árva" vírus A Reoviridae családba tartozó, burokkal nem rendelkező, ikozahedrális vírus, genomja dupla szálú RNS-ből áll, és gyakran mind a légutakban, mind a béltraktusban megtalálható.
RNS vírus A vírus egy csoportja, melyek magrésze RNS-ből áll; számos állati vírus, beleértve a Picornaviridae, Reoviridae, Togaviridae, Flaviviridae, Bunyaviridae, Arenaviridae, Paramyxoviridae, Retroviridae, Coronaviridae, Orthomyxoviridae és Rhabdoviridae családokat.
RNS tumor vírus Az Oncovirinae alcsaládba tartozó vírus.
Ross River vírus Szúnyog által terjesztett alphavírus, a Togaviridae család tagja, járványos polyarthritist okoz.
Rous-asszociált vírus (RAV) A leukosis-sarcoma komplexhez tartozó leukaemia vírus, mely egy defekt (nem fertőző) Rous-sarcoma-vírustörzzsel való fenotípusos keveredés révén lehetővé teszi egy fertőző, a RAV külső burkának antigenitásával rendelkező sarcoma vírus létrejöttét.
Rous-sarcoma vírus (RSV) Az avian leukosis-sarcoma komplexhez tartozó sarcomát okozó vírus, melyet 1911-ben Rous azonosított.
rózsahimlő vírus Syn rubeola vírus.
rubeola vírus A Rubivírus nemzetséghez tartozó RNS-vírus; emberekben a rubeola (rózsahimlő) okozója.
Sindbis vírus Az Alphavírus nemzetség típusos faja, melyet általában a Culex nemzetségbe tartozó szúnyogok visznek át; a Sindbis-láz kórokozója. (egyiptomi falu, ahol először izolálták)
St. Louis encephalitis vírus B csoportú arbovírus, gyakran inapparens fertőzést, de néha encephalitist okoz; a vírust Panamán madarakból, és számos szúnyogfajból, legfőképpen a Psorophorad-ból izolálták.
street vírus, Természetesen fertőződött háziállatból származó rabiesvírus-izolátum.
szérum hepatitis vírus Syn hepatitis B vírus.
tumor vírus Syn onkogén vírus.
varicella-zoster vírus A herpes simplex vírussal morfológiailag azonos herpesvírus, varicellát (bárányhimlő) és herpes zostert (övsömör) idéz elő; a bárányhimlő primer infekció következménye, a herpes zoster másodlagos fertőzés vagy az évekig tartó látens infekció reaktivációjának eredménye. Syn herpes zoster vírus., humán herpesvírus 3.
variola vírus Az Orthopoxvírus nemzetséghez tartozó poxvírus, az emberi himlő kórokozója.
xenotrop vírus Olyan retrovírus, mely nem okoz betegséget a természetes gazdaszervezetében, és csak más fajokból származó szövettenyészetekben szaporodik.
vírusoid Növényi kórokozó, mely viroidhoz hasonlít, csak sokkal nagyobb cirkuláris vagy lineáris RNS-darabbal és kapsziddal rendelkezik. (vírus + G. eidos, hasonló)
vírusürítés Vírusok bármilyen úton való kiürítése a fertőzött szervezetből; az ürítés útvonala és tartama a fertőzés vagy betegség pathogenesisétől függően változik.
viscera A viscus többesszáma. Zsigeri szervek, belszervek összefoglaló megnevezése.
viscerad A belszervek irányában. (viscera + L. ad, -hoz, -hez, -höz)
visceralgia Bármilyen belszerv fájdalma. (viscero- + G. algos, fájdalom)
visceralis A belszervekre vonatkozó. Syn splanchnicus.
viscero- A zsigerek. Ld splanchno-. (L. viscus, pl. viscera, a belső szervek, zsigerek)
viscerogenicus Visceralis, zsigeri eredetű; számos sensoros és más reflexet jelöl. (viscero- + G. -gen, termelő)
visceroinhibitoros A zsigerek funkcionális aktivitását gátló vagy megakadályozó.
visceromegalia A belszervek rendellenes megnagyobbodása, mint pl. acromegaliaban és más rendellenességekben. Syn organomegalia, splanchnomegalia. (viscero- + G. megas, nagy)
visceromotoros 1. A zsigerek mozgását szabályozó vagy azzal kapcsolatos; a zsigereket, különösképpen a beleket beidegző autonóm idegekre utal. 2. A zsigerekkel kapcsolatban álló mozgást jelöl; a hasfal belszervi betegségek esetén jelentkező reflexes izom összehúzódásaira utal.
visceropleuralis A pleuralis és thoracalis zsigerekre vonatkozó. Syn pleurovisceralis.
visceroptosis A zsigerek normális helyükről való lesüllyedése. Syn splanchnoptosis. (viscero- + G. pt(sis, (le)esés)
viscerosensoros A belső szervek szenzoros innervációjára utal.
visceroskeletalis A zsigerek vázára vonatkozó. Syn splanchnoskeletalis.
visceroskeleton 1. Bármilyen csontos vagy porcos képlet egy szervben, mint a trachea és a bronchusok porcos gyűrűi. 2. A zsigereket védő csontos váz, mint a bordák és a sternum, a medencecsontok, valamint a koponya elülső része. Syn splanchnoskeleton.
viscerosomaticus A zsigerekre és a testre vontakozó. (viscero- + G. s(ma, test)
viscerotrop A belszerveket érintő. (L. viscera, belső szervek, + G. trop(, fordulás)
viscerotrophicus Bármilyen, zsigeri állapot által meghatározott trophicus változás. (viscero- + G. troph(, táplálás)
viscus, pl. viscera Az emésztő-, légző-, urogenitalis és endocrin rendszer egyik szerve, valamint a lép, a szív, és a nagyerek; a splanchnológiában tanulmányozott üreges és többrétegű fallal rendelkező szervek. (L. a lágyrészek, belső szervek)
visszeres Varixra vonatkozó vagy varixból származó.
visuognosis A vizuális benyomások felismerése és megértése. (L. visus, látás, + G. gn(sis, tudás)
visuomotor A vizuális információ és a fizikai mozgás szinkronizálásának képességét jelöli, pl. autóvezetés.
visuosensoros A vizuális stimulusok percepciójára vonatkozó.
visuospatialis A vizuális reprezentációk és térbeli viszonyok megértésének és megfogalmazásának képességére vonatkozik egy feladat megtanulása és elvégzése során.
visus A látás. (L. visio, eredete video, múlt idejű melléknévi igenév visus, látni)
Találatok Magyarázat
achromaticus visus Színvakság. Syn achromatopsia.
binocularis visus Látás egyetlen képpel, mindkét szemmel egyszerre.
centrális visus Olyan tárgy által kiváltott látás, melynek képe a fovea centralisra esik. Syn direkt visus.
chromaticus visus Színlátás. Syn chromatopsia.
color visus (VC) Színlátás. Syn chromatopsia.
direkt visus Syn centrális visus.
indirekt visus Syn perifériás látás.
kettőslátás Syn diplopia.
multiplex visus Sokszoros látás. Syn polyopia.
éjszakai visus Syn scotopiás visus.
oszcilláló visus Syn oscillopsia.
perifériás visus A maculán kívül eső retinalis stimuláció eredményeképpen létrejövő látás. Syn indirekt visus.
photopiás visus Fényhez adaptált szemmel való látás. Ld fény adaptáció, sötét-adaptált szem. Syn photopia.
scotopiás visus Sötéthez adaptált szemmel való látás. Ld sötét adaptáció, sötét-adaptált szem. Syn scotopia.
sztereoscopicus visus A két szem által látott enyhén különböző kép egy képként való érzékelése.
triplopiás visus Hármas látás. Syn triplopia.
tubularis visus Csőlátás, a látótér beszűkülése, mintha a beteg egy üreges hengeren vagy csövön keresztül látna.
viszkozitás 1. Ragadósság; tapadósság. 2. Általában véve az áramlásnak vagy a más anyag által okozott alakváltozásnak való ellenállás, a molekuláris kohézió eredményeképpen; leggyakrabban folyadékokra alkalmazzák, mint egy nyíróerő következtében létrejövő áramlás elleni rezisztencia. (L. viscositas, eredete viscosus, viszkózus)
Találatok Magyarázat
kinematikus viszkozitás A folyadékáramlás tanulmányozásakor használt mérték; a dinamikus viszkozitás, µ, egyensúlyban osztva az anyag sűrűségével;
viszkózus Tapadós; ragadós. (L. viscidus, ragad, a viscum, madárenyv szóból)
vitális Az életre vonatkozó. (L. vitalis, eredete vita, élet)
vitalitás Életerő vagy energia.
vitalométer A fogbél vitalitásának felmérésére használt elektromos műszer.
vitamer A szervezetben specifikus vitaminfunkció betöltésére képes két vagy több hasonló összetevő egyike, pl. niacin, niacinamid.
vitamin Szerves anyagok csoportjának egyike, melyek igen kicsiny mennyiségben vannak jelen a természetes táplálékokban, és amelyek létfontosságúak a normális anyagcseréhez; elégtelen mennyiségük az étkezésben hiánybetegséget okozhat. (L. vita, élet, + amin)
Találatok Magyarázat
A-vitamin (1) Bármilyen (-jonon-származék, kivéve az A-provitamin karotinoidokat, melyek minőségileg rendelkeznek a retinol biológiai aktivitásával; hiánya gátolja a rodopszin termelését és reszintetizálását és ezáltal szürkületi vakságot, valamint az epithelialis sejtek elszarusodó metaplasiaját okozza, mely xerophthalmiát, keratosist, fertőzésekre való hajlamosságot és lassult növekedést eredményezhet; (2) Az eredeti A-vitamin, melyet retinolként ismerünk.
A-vitamin sav Retinsav.
B-vitamin Vízoldékony anyagok csoportja, melyet eredetileg egy vitaminnak gondoltak.
B1-vitamin Syn thiamin.
B6-vitamin Piridoxin és rokon vegyületei (piridoxál, piridoxamin)
B12-vitamin Általános megjelölés a cianokobalamin biológiai aktivitását mutató vegyületekre. Az élettanilag aktív B12-vitamin koenzimek a metilkobalamin és a dezoxiadenozinkobalamin. A B12-vitamin hiánya megaloblastos anaemiát okoz, peripheriás neuropathiaval vagy anélkül, és gyakran kapcsolatos bizonyos metil-malonil aciduriákkal. Ld anaemia perniciosa.
B-vitamin komplex A B-vitaminok keverékét, általában B1- (tiamin), B2- (riboflavin), B3- (nikotinamid), és B6- vitamint (piridoxin) tartalmazó gyógyszerkészítményekre alkalmazott farmakológiai kifejezés.
C-vitamin Syn aszkorbinsav.
D-vitamin Az antirachitises vitaminok, az ergocalciferol vagy cholecalciferol biológiai aktivitását kifejtő szteroidok gyűjtőneve. Elősegítik a kalcium és a foszfor megfelelő felhasználását, így növekedést idéznek elő kisgyermekekben, megfelelő csont- és fogképződéssel.
D2- vitamin Syn ergocalciferol.
D3-vitamin Syn cholecalciferol.
E-vitamin Az α-tokoferol biológiai aktivitásával rendelkező tokol- és tokotrienol-származékok gyűjtőneve; különböző olajokban (búzacsíra-, gyapotmag-, pálma-, rizsolaj) és teljes gabonaszemeket tartalmazó cereáliákban fordul elő, amelyekben az el nem szappanosítható részt képzi, továbbá megtalálható állati szövetekben (máj, hasnyálmirigy, szív) és a salátában is; hiánya nőstény patkányokban vetélést, míg hím patkányokban sterilitást okoz.
K-vitamin A fillokinon biológiai aktivitásával rendelkező vegyületek gyűjtőneve; zsíroldékony, hőstabil vegyületek, melyek a lucernában, a sertésmájban, a halételekben, valamint a növényi olajokban találhatók meg, és esszenciálisak a normális mennyiségű prothrombin termelődéséhez.
K1-vitamin Syn phylloquinon.
K2-vitamin Syn menaquinon-6.
P-vitamin Növényekből (főleg citrusfélékből) kivont bioflavonoidok keveréke. Csökkenti a capillarisok permeabilitását és fragilitását, valamint hasznos bizonyos C-vitamin kezelésre rezisztens purpurák terápiájában.
zsíroldékony vitaminok Zsíroldószerekben (nem poláros oldószerek) oldódó, és vízben viszonylag oldhatatlan vitaminok, melyek kémiai szerkezetére a molekulában a nagyméretű szénhidrogén fele rész jelenléte jellemző; pl. A-, D-, E-, K-vitamin.
vitellin Pete-, peteszik-. A peteszikre vonatkozó.
vitellus Tojássárgája, peteszik. (L.)
vitiatio Meghibásodás. Olyan változás, mely károsítja a használhatóságot vagy csökkenti a hatékonyságot. (L. vitatio, eredete vitio, múlt idejű melléknévi igenév vitiatus, elrontani, meghamisítani, a vitium, hiba szóból)
vitiligines A vitiligo többes száma.
vitiligo/vitiligines Egyébként normális bőrön változó méretű, nem pigmentált, fehér foltok megjelenése; az érintett területeken lévő szőr általában fehér. A depigmentált területeken valamely autoimmun folyamat következtében az epidermalis melanocyták teljesen eltűnnek. (L. bőrkiütés, eredete vitium, hiba, hiányosság, folt, szennyfolt)
vitiligos Vitiligora vonatkozó vagy azáltal jellemezhető.
vitrectomia Az üvegtest eltávolítása olyan eszközzel, mely az üvegtestet vágás és szívás révén megszünteti, és azt sóoldattal vagy más folyadékkal helyettesíti.
vitreitis Az üvegtest gyulladása. Syn hyalitis. (L. vitreus, üveges, + G. -itis, gyulladás)
vitreo- Üveges, üvegszerű. (L. vitreus, üveges)
vitreodentin Különösen törékeny jellegű dentin.
vitreoretinalis A retinára és az üvegtestre vonatkozó.
vitreum corpus vitreum. Syn vitreus test. (L. a vitreus, üveges semleges nemű alakja)
vitreus 1. Üveges; üveghez hasonló. 2. Syn vitreus test. (L. vitreus, üveges, eredete vitrum, üveg)
Találatok Magyarázat
perzisztáló anterior hyperplasticus primer vitreus Időre született csecsemők egyoldali veleszületett rendellenessége, melyre a perzisztáló primer üvegtest által alkotott retrolentalis fibrovascularis membrán jellemző, az arteria hyaloidea és a tunica vasculosa lentis maradványaival; leucocoria, microphthalmus, sekély elülső csarnok és megnyúlt processus ciliarisok kísérik.
perzisztáló posterior hyperplasticus primer vitreus Időre született csecsemők egyoldali veleszületett rendellenessége, mely a retinán lévő redővel, és az arteria hyaloidea maradványát tartalmazó üvegtesti membránnal jár együtt.
vitrificatio A fogorvosi porcelán (üvegkeverék) üveges anyaggá való átalakítása hevítés és fúzió révén. (L. vitrium, üveges, + facio, csinálni)
vivi- Élő. (L. vivus, élő)
vivificatio Syn revivificatio (2). (L. vivifico, múlt idejű melléknévi igenév -atus, erdete vivus, élő, + facio, csinálni)
vivisectio Bármilyen bemetszéssel járó, élő állaton végzett kísérleti célú műtét; gyakran kiterjesztve bármilyen állati kísérletre használják. (vivi- + sectio)
vivisectionista, vivszektor Élve boncoló. Olyan személy, aki vivisectiot végez.
vivparus Élve szülő. Élő utódokat szülő, ellentétben a tojást rakó élőlényekkel. (vivi- + L. pario, szülni)
vizuális 1. A látásra vonatkozó. 2. Olyan emberre utal, aki látás után könnyebben tanul és emlékezik, mint hallás után. (L. visualis, eredete visus, látás)
VLDL Nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein (very low density lipoprotein). Ld lipoprotein.
VMA Vanillinmandulasav.
VO2 Oxigén fogyasztás.
VO2/HR (oxigén pulzus) VO2/szívfrekvencia (oxigén pulzus).
vokális A hangra vagy a beszéd szerveire vonatkozó. (L. vocalis)
vola Tenyér, talp. A kéz tenyere vagy a láb talpa. (L.)
volaris A tenyérre vagy a talpra vonatkozó.
volatilis Illó, illékony. 1. Gyors párolgásra hajlamos. 2. Erőszakosságra, robbanékonyságra vagy hirtelen változásra hajlamos. (L. volatilis, a volo, repülni szóból)
volatilisatio (el)Párologtatás. Syn evaporatio. (a L. volatilis, illékony szóból, eredete volo, múlt idejű melléknévi igenév volatus, repülni)
volitio Akarat. Tudatos impulzus valamilyen cselekvés elvégzésére vagy az attól való tartózkodásra; akaratlagos cselekvés. (L. volo, kívánni, akarni)
volitionalis Akaratlagos. Akarat révén elvégzett; az akaratra vonatkozó.
volley Ideg- vagy izomrostok egyidejű mesterséges stimulációja által keltett impulzusok szinkronizált csoportja. (Fr. vol(e, erdete. volo, repülni)
volt (v, V) Az elektromotoros erő mértékegysége; az az elektromotoros erő, mely 1 amper erősségű áramot hoz létre az 1 ohmos ellenállással rendelkező áramkörben; azaz joule per coulomb. (Alessandro Volta, olasz fizikus, 1745-1827)
voltamper Az elektromos erő egysége; 1 amper által keltett 1 volt; egyenlő 1 wattal vagy 1/1000 kilowattal.
volumen (V) Egy anyag által elfoglalt tér, melyet általában köbmilliméterben, köbcentiméterben, literben, stb. fejeznek ki. Ld kapacitás, víz. (L. volumen, feltekert dolog, tekercs, eredete volvo, feltekerni, felgöngyölíteni)
Találatok Magyarázat
ATPS volumen (V) Egy gáz térfogata szobahőmérsékleten, légnyomáson és vízgőzzel telített állapotban (ambient (A) temperature (T) and barometric pressure (P) saturated (S) with water vapor)
átlagos vörösvértest-térfogat volumen (V) (mean corpuscular volumen (V), MCV) A vörösvértestek átlagos térfogata, melyet a haematokrit érték és a vörösvértestszám alapján számolnak ki, erythrocyta indexszámként.
BTPS volumen (V) Egy gáz térfogata testhőmérsékleten (37 °C-on), környezeti légnyomáson és vízgőzzel telített állapotban (saturated (S) with water vapor at body (B) temperature (T) and at the ambient environmental barometric pressure (P)).
closing volumen (V) Záródási térfogat, az a tüdővolumen, melynél kilégzés során a tüdő alsó részeiből származó áramlás nagymértékben lecsökken vagy megszűnik, valószínűleg a légutak lezáródása miatt; azon idegengáz kilégzési koncentrációjának hirtelen emelkedéséből mérhető, melyet a reziduális térfogatról induló belégzés elején lélegzett be a vizsgált személy.
exspiratorikus rezerv volumen (V) (ERV) Normális kilégzés után még maximálisan kifújható levegő (kb. 1000 ml). Syn rezerv levegő.
forszírozott exspiratorikus rezerv volumen (V). (FEV) Maximális belégzés után egy megadott időintervallum alatt kilélegezhető maximális volumen.
inspiratorikus rezerv volumen (V) (IRV) Normális belégzés után még maximálisan belélegezhető levegőtérfogat; a belégzési kapacitás és a légzésvolumen különbsége. Syn kiegészítő levegő.
nyugalmi légzés volumen (V) A légzésvolumen normális körülmények között, azaz testmozgás vagy más, légzést serkentő állapot hiányában.
összenyomható volumen (V) A mechanikus lélegeztetőgép rendszerében a kifejtett nyomásra eső komprimált (és ezért elveszített) gáz térfogata; a legtöbb rendszer komprimálható térfogat veszteség faktora 3-5 ml/cm H2O; néhány újabb mechanikus lélegeztetőgép beszámítja a veszteségi tényezőt és monitorozza a gázbejuttatást, így a beállított térfogat megegyezik a beteg légutaiba aktuálisan bejutó térfogattal.
parciális volumen (V) Az egyik fajta molekula vagy részecske által egy oldatban elfoglalt aktuális térfogat; a molekula sűrűségének reciproka.
percvolumen (V) Bármilyen gáz vagy folyadék percenként mozgatott térfogata; például szív-percvolumen, respiratios percvolumen.
respiratios percvolumen (V) A légzés perctérfogata; a légzésvolumen és a légzésfrekvencia szorzata. Ld pulmonalis ventilatio.
reziduális volumen (V) (RV) Maximális kilégzés után a tüdőben maradó levegő térfogata.Syn reziduális levegő, reziduális kapacitás.
standard volumen (V) Az ideális gáz térfogata standard hőmérsékleten és nyomáson, megközelítőleg 22.414 liter.
STPD volumen (V) Egy gáz térfogata standard 0 °C-os hőmérsékleten, 760 Hgmm-es légnyomáson, és szárazon. (standard (S) temperature (T) of 0 °C, a barometric pressure (P) of 760 Hgmm, and dry (D)).
stroke volumen (V) Ejectios volumen, azaz egy szívkamrából egyetlen összehúzódás során kipumpált vér térfogata.
tidal volumen (V) Légzésvolumen, vagyis az a levegőtérfogat, melyet normális lélegzés során egyetlen légvétel alatt ki- vagy belélegzünk.
végdiastolés volumen (V) Közvetlenül a szívösszehúzódás előtt a kamrában lévő vér mennyisége; a szívakciók közötti cardialis feltöltődés mértéke, mely a diastolés funkcióval kapcsolatos.
végsystolés volumen (V) A szív ejectiós periódusának végén, és a kamrai relaxációt közvetlenül megelőzően a kamrában lévő vérmennyiség; a szívürülés megfelelő voltának mértéke, mely a systolés funkcióval kapcsolatos.
visszalélegzett gáz volumen (V) A kilélegzett gáz újra belélegzett részének térfogata, mely lélegeztetőgép jelenlétének következménye; gépi holttérnek is nevezik.
volumetriás Térfogati. Térfogattal való mérésre vonatkozik.
voluntaris Akaratlagos. Az akaratnak megfelelően cselekvő vagy arra vonatkozó; nem kötelező. (L. voluntarius, eredete voluntas, akarat, a volo, kívánság szóból)
voluta Feltekeredett. Felcsavart, csigavonalszerűen tekert. (L. voluta, tekercs, eredete volvo, múlt idejű melléknévi igenév volutus, felcsavarni, feltekerni)
volvulus Obstrukciót okozó bélcsavarodás. (L. volvo, tekeredni, tekerni) A belek, illetve a bélfodor megcsavarodása, mely a bél üregének és a belet ellátó erek elzáródásához végül bélelhaláshoz vezethet.
Találatok Magyarázat
bélcsavarodás lásd. volvulus
vomer gen. vomeris Ekecsont. Trapéz alakú lapos csont, mely a septum nasi alsó és hátsó részét alkotja; ízületet képez az os sphenoidaleval és os ethmoidaleval, valamint a két maxillaval, továbbá a két os palatinummal. (L. eke)
vomerin Ekecsonti. Az ekecsontra vonatkozó.
vomituritio Öklendezés.
vomitus Hányás, hányadék. 1. Gyomortartalom kiürülése a szájon keresztül. 2. Az ilymódon kiürített anyag. Syn emesis. (L. vomo, múlt idejű melléknévi igenév vomitus, hányni)
Találatok Magyarázat
fecalis vomitus Miserere, bélsárhányás, széklet vagy székletszag megjelenésével járó hányás, mely régóta fennálló distalis vékonybél- vagy vastagbél-obstrukcióra utal. Syn copremesis, stercoraceosus v.
perniciosus vomitus Csillapíthatatlan hányás.
projectilis vomitus Sugárhányás, a gyomortartalom nagy erővel való kiürülése.
pszichés vomitus Aggodalommal és szorongással kapcsolatos hányás.
retenciós vomitus Mechanikai obstrukció következtében, általában az étel elfogyasztása után órákkal létrejövő hányás.
stercoraceosus vomitus Bélsárhányás, Syn fecalis vomitus.
száraz vomitus Öklendezés.
terhességi vomitus Emesis gravidarum, a terhesség korai időszakában jelentkező hányás.
vortex pl. vortices Örvény. Syn verticil. (L. örvény, spirális, eredete verto vagy vorto, körbefordulni)
Találatok Magyarázat
vortex lentis A szemlencse felszínén lévő csillagszerű alakzatok egyike.
vortex cordis Az izomrostok spirális elrendeződése a szív csúcsán.
voxel A térfogatelem rövidítése, a CT- vagy MR-rekonstrukció alapegysége, mely a CT- vagy MR-kép megjelenítésénél egy pixelként szerepel.
voyeur Voyeurismust gyakorló egyén.
voyeurismus Szexuális élvezet nyerése meztelen testek vagy genitaliák nézegetéséből, illetve mások erotikus tevékenységének figyeléséből. Syn scopophilia. (Fr. voir, látni)
vulgaris Közönséges; megszokott. (L. a vulgus, tömeg szóból)
vulsella, vulsellum Golyófogó. Syn vulsella forceps. (L. csipesz, eredete vello, múlt idejű melléknévi igenév vulsus, kitépni, kihúzni)
vulva pl. vulvae A külső női nemi szervek, melynek részei a mons pubis, a labia majora és minora, a clitoris, a vestibulum vaginae és mirigyei, továbbá az urethra, valamint a vagina nyílása. (L. csomagolás, boríték, mag boríték, anyaméh, eredete volvo, csavarni, feltekerni)
vulvar, vulvalis A vulvára vonatkozó.
vulvectomia A vulva excisioja (részleges, teljes vagy radikális). (vulva + G. ektom(, kimetszés)
vulvitis A vulva gyulladása. (vulva + G. -itis, gyulladás)
vulvo- A vulva. (L. vulva)
vulvovaginitis Mind a vulva, mind a vagina gyulladása.
Amennyiben nem találta meg a keresett kifejezést, jelezze a hiányt szerkesztőinknek:
Információ

Orvosi szótár rovatunkban a gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol) orvosi szavak, kifejezések szerepelnek. Magyar szavakat és kifejezéseket nem tárgyalunk, a betegségek és gyógyszerek neveit pedig az oldal Betegség- és tünetkereső, ill. Gyógyszer/gyógytermék kereső rovata tartalmazza.
A helyesírást illetően: (csak néhány általános példa írásmódra: f=ph, i=y, k=c, ó=o, ú=u, , sz=s). A szavakat (különböző írásmódokat) érdemes megnézni beküldés előtt, az elütéseket, ha lehet, kérjük javítani. Mondatokból kiragadott kifejezésekre (pl. zárójelentésből, leletekből) lehet, hogy vissza kell kérdeznünk, tehát érdemesebb beküldeni a mondatot, megjelölve a kérdéses kifejezést.

Hirdetés

Ha ezt Kleopátra tudta volna!

Tegye fel a kezét, aki ragyogó, feszes és fiatalosan üde arcbőrre vágyik! Az Önök számára fantasztikus hírünk van! A TIENS két olyan innovatív arcmaszkot hozott a piacra, amely a SPA kényeztető simogatását nyújtja az otthoni környezet nyugalmában. 15 perc relaxáció és bőre ujjá éled. Járjon bőre kedvében és helyezzen fel egy TIENS Time Shadow Arcmaszkot!

Tovább a cikkre