Az összes koleszterinszintet a különböző koleszterinfrakciók együttesen adják.
Ezek közül az úgynevezett LDL koleszterin káros, az érelmeszesedést fokozó összetevő. A HDL koleszterin, az ún. védő koleszterin pedig előnyös, mert hozzásegít a káros koleszterinrészecskék eltávolításához a véráramból. Normális vérzsír értékek:$$összes koleszterin 5,2 mmol/l alatt LDL-koleszterin 2,6 mmol/l alatt HDL-koleszterin ("védő") 1.1 mmol/l felett triglicerid 1,7 mmol/l alatt
A megemelkedett koleszterin előbb-utóbb lerakódik az erek falában és érszűkületet okoz. Az érszűkület következtében a véráramlásban változás áll be, ami növeli a trombózis kialakulásának kockázatát. A beszűkült erekben könnyebben képződhet vérrög, különösen gyulladásos állapot vagy sérülés esetén. Így a magas koleszterinszint közvetetten hozzájárulhat a trombózis kialakulásához. A koszorúér-betegség angina vagy súlyos esetben szívinfarktus képében jelentkezhet.
A vérzsírok emelkedését okozó tényezők közül legfontosabb a helytelen életmód, a nem megfelelő étkezés. Örökletes okok és egyes anyagcsere betegségek, elsősorban a cukorbetegség is magas vérzsírszinthez vezethetnek. A dohányzás, az elhízás, a testmozgás hiánya, a túlzott alkoholfogyasztás szintén magas vérzsírszinttel társul. A táplálékokban a magas telített zsírtartalmú, állati eredetű zsírok vezetnek leginkább kóros koleszterin szinthez.
A telítetlen zsírsavak viszont - például a növényi olajok, halak - a kóros koleszterinszint (főleg az LDL koleszterin) csökkenését segítik elő.
Meglepő új tanulmány látott napvilágot.
Ez a sajt lehet a szíve legnagyobb ellensége.
A magas koleszterinszint napjainkban nem csupán az idősebb korosztály gondja: egyre több fiatalnál is kimutatják, leginkább a táplálkozási szokások és az életmód miatt.
A kutatók válasza egyértelmű, és arra is kitér, hogy miképp befolyásolják a sztatinok szedése a demencia kialakulásának kockázatát.