A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Ugye nem felejtette el az óraátállítást?

#alvás #biológiai óra #cirkadián ritmus
2016.10.27. Módosítva: 2017.10.30.

Energiamegtakarítás? Egy órával több természetes fény? Kevesebb baleset és bűncselekmény? Mindezekre egyformán hat az óraátállítás! Ahogy a szervezetünkre is -biológiai óránk bizony megérzi a változást. Október 29-én, hajnali 3 órakor a mutatók visszapörögnek egy órát. De vajon ettől pihentebben ébredünk?

Hirdetés

A nyári és téli időszámítás bevezetése óta vitatott, hogy mindennek csak "napos" oldala létezik, vagy az előnyök éppenséggel eltörpülnek a hátrányok mellett.

Egy éven belül kétszer állítjuk át az órákat: ez bizony megviseli az alvászavarral küzdőket

Egészségünk szempontjából hasznos, ha a lehető legtöbb nappali órát kihasználjuk, nappali fényben ugyanis frissebbek tudunk lenni. A téli időszak sötét reggeleinek kedélyromboló hatásán viszont sajnos nem változtat a megtakarított egy órácska sem. Ráadásul az évente kétszeri átállítás megviseli a csecsemők, a gyerekek és az idősek szervezetét is, akárcsak az alvászavarokkal és szervi megbetegedéssel küzdőkét.

Aki nem szenved alvászavarban, még az is kialvatlannak érezheti magát

Az óraátállítás a felnőtteket és a gyerekeket is egyformán megviseli. Ne ijedjünk meg, ha 1-2 hétig tart megszoknunk az új időszámítást! De ha felkészülünk előre, az átállás kevésbé lesz megerőltető mindenki számára.

"Sokunk szervezetét különösen megterheli az óraátállítás. Gyakori panaszok a kellemetlen közérzet, a fejfájás, a figyelmetlenség és a csökkent koncentrálóképesség. Ezekre az időszakokra jellemző az alvási ciklus felborulása, nehezebben alszunk el, és kialvatlannak érezzük magunkat ébredéskor."

Álmatlanul forgolódik éjszaka? Nézze meg ezzel a teszttel, hogy mennyire súlyos az alvászavara!

"Étvágytalanok és ingerlékenyek is lehetünk. Éppen ezért fontos, hogy fokozottan ügyeljünk önmagunkra ebben az időszakban" - mondta Dr. Tóth-Domán Judit, az Év magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont munkatársa.

Október 29-én hajnali három helyett kettő órára kell visszaállítani az időt.

Tippek az óraátállítás okozta alvászavarral küzdőknek

  1. Keljünk fel fél órával korábban reggelente, így fokozatosan szokhatunk hozzá a megváltozott körülményekhez. Kisgyermekünk számára is könnyebbé tesszük az átállást, ha már két héttel az átállítás előtt negyedórával haladva, apránként megváltoztatjuk a napirendi pontok idejét: az ébredést, a lefekvést, az étkezéseket.
  2. Reggelente járjunk el futni, vagy sétálni. A friss levegő és a mozgás segíti a szerotonin előállítását az agyban, ami megkönnyíti az alkalmazkodást. Használjuk ki az utolsó őszi napsütéses napokat, és szoktassuk hozzá gyermekünket is a sétához.
  3. Könnyű, vitaminokban gazdag ételeket és sok folyadékot fogyasszunk. Ha gondunk támad az elalvással, nyugtató teákat, gyógynövényeket - citromfüvet, levendulát - hívjunk segítségül.
  4. Sportoljunk! Egy kiadós edzés felpörgeti szervezetünket, kevésbé leszünk fáradtak, stresszoldó hatása pedig a nyugodt alvást is garantálja.
  5. Az óraátállítást követően fokozottan hallgassunk belső óránkra, és álljunk meg, ha az pihenőt jelez. Főleg mikor autót vezetünk, vagy balesetveszélyes tevékenységet végzünk.

Kialvatlannak érzi magát? Olvasson tovább tippekért a kellemes, pihentető alváshoz!

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.