Hirdetés

Így javítja az alvás egészségünket

#alvás #életmód #elhízás #nyugtalan alvás
2019.06.01.
Hirdetés

Miért fontos a jó és kielégítő alvás? Mert ha eleget alszunk, azzal éveket is nyerhetünk és az egészségünket is védjük. Ez a 6 előny biztosan Önt is meggyőzi!

Hirdetés

Bemutatunk néhány tényt, mi az, amiben akár jelentősen is segíthet az alvás, ahhoz hogy komfortosan és jól érezzük magunkat a mindennapokban.

1. Javítja a memóriát

Még pihenés, és alvás idején is lelkesen dolgoznak agysejtjeink. Az alvás alatt az agy, az elmeműködés megerősíti a memóriatartalmakat, és "konszolidálja" azokat az akár technikai jellegű dolgokat, amelyeket éber állapotban tanultunk, akár még aznap. Ha valami újat tanultunk, egy jó alvást követően jobban emlékszünk rá, és teljesítményünk is javul a tanultakat illetően.

A kielégítő alvás javítja a közérzetünket Forrás: Faculty of Medicine

2. Tovább élsz, boldogabb lehetsz

Köztudott, hogy (a tartósan) kevesebb alvás teret ad az élettartam rövidülésének, bár ennek okát pontosan nem ismerjük még. Az is lehet, hogy pl. a krónikusan fennálló betegségek károsítják az alvásmintázatot, így a betegség és az alvás zavara egymást erősítheti. Egy 2010-es vizsgálat szerint magasabb volt a halálozás azok körében, akik éjjel rendszeresen kevesebb, mint 5 órát aludtak. Az alvás minősége hangulatunkat, életminőségünket is érinti. A kevesebbet alvók körében gyakoribb a stressz és depresszió iránti fogékonyság, lényegében mondhatjuk hogy egyik rontja a másikat.. A jó alvás persze nem biztosíték a hosszú életre, de ez életminőséget bizonyosan javítja.

3. Mozogj, sportolj!

Ha valaki (rendszeresebben) atletizál, vagy pl. maraton-futásokon vesz rész, jobb teljesítményt produkálhat kellő alvásminőség mellett. Egy amerikai felmérés szerint a 7-8 héten át legalább 8 órás alvás javította az amerikai foci játékosainak sprintidejét, és kevesebb volt a nappali fáradtságérzet is.

4. Jobb kreativitás, növekvő eredményesség

Az alvás alatti memóriarendezés mellett az agy működése a gondolatokat is rendezgeti és újraszervezi, ezzel növeli a kreativitást, a produktivitást.

Tudta, hogy a jó alvás véd az időskori alvászavaroktól? Kattintson!

5. Tartsd a súlyodat!

Persze a testsúlyproblémák nemcsak étrendünktől függnek. Segíthet egyes esetekben a korai lefekvés is. Kutatások szerint a kellően kipihent diétázók körében nagyobb volt a testsúlycsökkenés aránya (a súlyvesztés 56%-a volt testzsír) mint azoknál, ahol alvászavar, kevés alvás állt a háttérben. Az alvásért és az anyagcseréért az agy azonos területe felelős, így az alvásunk "rendezése" javítja az étvággyal kapcsolatos hormonműködést is.

6. Kerüljük el a baleseteket!

Tudta-e, hogy a legtöbb (halálos) autóbaleset oka a kialvatlanságban kereshető? Több, mint az alkohol, vagy drogozás okozta baleset, így az alváshiány a legnagyobb "néma gyilkos". Akár egyetlen éjszakai kialvatlanság rontja a járművezetői képességeket, legalább annyira mint az alkoholfogyasztás.

Forrás: Faculty of Medicine
Hirdetés