A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Mit adjunk a gyereknek, hogy ne legyen beteg?

#B-vitamin #D-vitamin #vírus
2017.10.02. Módosítva: 2017.10.02.

Akinek a családjában van óvodás vagy kisiskolás, tisztában van azzal, hogy a gyerekek előbb-utóbb hazahoznak valamilyen fertőző betegséget. Ezt sajnos lehetetlen teljesen elkerülni, a célunk legyen inkább az, hogy minél ritkábban betegedjen meg a gyerek, és minél gyorsabban felépüljön. Hogyan erősítsük meg a kicsik immunrendszerét? Gyakran a legegyszerűbb tanácsok a leghasznosabbak.

Hirdetés

A közösségbe kerülő gyerek számtalan vírussal, baktériummal, gombával és parazitával találkozik (olyanokkal is, melyek ismeretlenek vagy szokatlanok a szervezete számára), és a szoros együttlét – különösen az őszi, téli hónapokban – annak az esélyét is növeli, hogy a gyermek elkap valamit a társaitól. Minél erősebb azonban egy gyerek immunrendszere, annál ritkábban betegszik majd meg, és ha meg is fertőződik, a szervezete könnyebben győzi le a betegségeket okozó mikrobákat, így a gyógyulás is gyorsabb lesz.

A jól működő immunrendszer egyik legfontosabb alapja a megfelelő, egészséges, kiegyensúlyozott étrend. A friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök elegendő vitaminnal és ásványi anyaggal látják el a gyermekek szervezetét – ezekre a mikrotápanyagokra ráadásul nemcsak az immunrendszer miatt van szükség, hanem azért is, mert a gyermekek teste még fejlődésben van, folyamatosan növekszik. A tápanyagokban szegényes, egyoldalú diéta ezt is befolyásolhatja, és akár visszafordíthatatlan károsodásokat is okozhat.

Ha jól működik az immunrendszer, kevesebbet lesz beteg a gyerek

Keressünk olyan zöldségeket és gyümölcsöket, amelyeket a gyerek szívesen fogyaszt, és igyekezzünk vonzó, ízletes formában tálalni ezeket (az egyik legjobb "álca" a gyümölcsökből, zöldségekből készült smoothie vagy turmix, mely nagyszerű reggeli vagy uzsonna lehet). A gyümölcsök és zöldségek összeválogatásánál legyen a szempont, hogy a tányér minél "színpompásabb" legyen! A gyümölcsök és zöldségek mellett az olajos magvak és a teljes kiőrlésű gabonából készült péksütemények is fontosak, hiszen ezekben igen hasznos B-vitaminok, valamint cink, szelén és egyéb ásványi anyagok is megtalálhatók. Szintén érdemes rendszeresen joghurttal kínálni a gyerekeket, hiszen ebben olyan hasznos probiotikumok találhatóak, melyek biztosítják a bélflóra érzékeny egyensúlyának fennmaradását.

Irány az ágy!

A pihentető alvás nélkülözhetetlen a fejlődő gyermeki testnek, agynak, a gyerekek nagy része azonban nem alszik eleget. Ez pedig a kutatások szerint még a betegségekre is fogékonyabbá teszi a szervezetüket. Lehetőleg minél korábban alakítsunk ki egészséges szokásokat, rituálékat, melyekkel könnyebben "jelezhetjük" a gyerekeknek, hogy eljött a pihenés ideje. A hálószoba legyen kellemesen hűvös, sötét és csendes, és lefekvés előtt egy órával már ne engedjük a gyerekeket számítógépezni, tévézni vagy a tablettel játszani. A képernyőkből áradó kékes fény ugyanis nemcsak az elalvást befolyásolhatja, de azt is, hogy mennyire pihentető az alvás.

Fontos a rendszeres mozgás

A rendszeres mozgásnak számtalan előnye van, és minél korábban szokja meg egy gyerek, hogy naponta "sportoljon", annál könnyebb lesz ezt a szokást később is megtartania. Bár a kicsiknél a legfontosabb a szabad játék, igyekezzünk egyszerűbb tornagyakorlatokra is rávenni őket – például úgy, hogy mi magunk is velük mozgunk! Nagyszerű családi program lehet a labdázás, focizás, a közös séta vagy kocogás, esetleg a biciklizés, sőt még a táncolás is. Ne engedjük, hogy az időjárás elrettentsen minket a sportolástól: minél többet legyünk a szabadban!

A természet közelségének nemcsak az immunrendszerünk szempontjából van jótékony hatása, de a kognitív képességeknek, sőt a hangulatunknak is jót tesz. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a D-vitamin is nélkülözhetetlen az immunrendszerünk működéséhez, és a D-vitamin a napfény hatására képződik a szervezetünkben. A D-vitamin hiánya emellett nemcsak a csontfejlődést befolyásolhatja, de a szakemberek szerint az asztma vagy az autoimmun betegségek kialakulásának rizikóját is növeli.

Egy kis kosz szükséges

Bár sokan úgy gondolják, a túlságosan tiszta környezet nem védi a gyermekeket a fertőzésektől – éppen ellenkezőleg. Ahhoz, hogy a gyermekek immunrendszere fejlődjön és erősödjön, "találkozniuk" kell a különböző mikrobákkal, allergénekkel is. Igyekezzünk megtalálni az arany középutat a patikatisztaság és a teljesen elhanyagolt környezet között!

Itt az ősz, jönnek az őszi vírusok, baktériumok...Olvasson tovább!

Azonban rendkívül fontos, hogy a megfelelő higiéniás szokásokat minél korábban megtanítsuk a gyerekeknek. Több kutatás is bizonyította például, hogy a rendszeres kézmosással jelentős mértékben csökkenthető a fertőző betegségek terjedése. Tanítsuk meg a kicsiknek, hogy meleg vízzel és szappannal mossanak kezet mosdóhasználat után, evés előtt és után (illetve akkor is, ha segítenek a konyhában), miután a szabadban vagy a házi kedvencekkel játszottak, végül pedig akkor, amikor hazaértek az óvodából, iskolából.

A higiéniához hozzátartozik a rendszeres fogmosás (naponta legalább kétszer), a napi fürdés vagy zuhanyzás, a körmök tisztán tartása és rendszeres vágása. Azt is igen fontos már korán megtanítani a gyerekeknek, hogy köhögéskor, tüsszentéskor tegyenek az orruk és a szájuk elé egy zsebkendőt, vagy rejtsék a könyökhajlatukba az arcukat (bár a "hivatalos" szokások szerint a kezüket kellene a szájuk elé tenni, ez azonban kifejezetten segítheti a kórokozók terjedését, hiszen a kezükről könnyen más felületekre, vagy éppen a társukra kerülhetnek a mikrobák).

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.