Ezeket látta már?

B-vitamincsoport hiánya

2016.03.19. Módosítva: 2016.03.19.

A B-vitamin család minden tagja vízoldékony, ezért a felesleg a vizelettel távozik a szervezetből. A B-vitaminok feladata oly szorosan összefonódik , hogy ritkán lép fel külön egy-egy vitamin hiánya.

B-vitaminok, és funkcióik

B-vitamincsoport hiánya

A B1 vitamin az energiatermeléshez járul hozzá, melyet az élelemből nyerünk és szükséges az idegrendszer működőképességéhez. A napi szükséglet a táplálék összetételétől függ. A szénhidrát és az alkohol emeli, míg a zsírszegény étkezés csökkenti az igényt. Az általános napi szükséglet 1-2 mg. A terhesség és szoptatás alatt a szükséglet megnő. B1 vitamint tartalmaz az élesztő, gabonafélék, gyümölcsök, a burgonya és a belsőségek.

A B2 vitamin a zsírok és a fehérjék felépítéséhez szükséges. A napi szükséglet 1-2 mg, a terhességben valamivel több. A szükséglet egy részét a bélbaktériumok állítják elő. B2 vitamint tartalmaz az élesztő, gabonafélék, hüvelyesek, tej, sajt és a belsőségek.

A B6 vitamin a fehérjeanyagcseréhez nélkülözhetetlen a szervezetben. Normál esetben a napi szükséglet 1-2 mg, ami fehérjében gazdag táplálkozás során, terhességben és hormonális fogamzásgátló szedése esetén megnő. Az megemelkedett igény kiegyensúlyozott táplálkozással fedezhető. B6 vitamin található az élesztőben, gabonafélékben, banánban, zöldségekben, belsőségekben, tejben és tojásban.

A B-vitamin családba tartozik még a B12 vitamin, a folsav, a nikotinsavamid és a dexpantenol.

A B-vitamincsoport hiányának tünetei

A B1 vitaminhiány tünetei: fejfájás, étvágytalanság, gyomorfájdalom, székrekedés, emlékezés- és koncentrációzavarok.

A B2 vitaminhiány tünetei: repedezett ajkak és szájzug, száraz, gyulladt bőr, égő és viszkető szem, fénykerülés.

A B6 vitaminhiány tünetei: étvágytalanság, émelygés, hányinger, gyulladt szájnyálkahártya, száraz bőr.

A B-vitamincsoport hiánya esetleges szövődményei

A B vitamincsoport hipervitaminózisa idegizgalomhoz, a karok és a lábak bizsergéséhez, az idegi ingerek álatalános túlérzékenységhez vezethet.

A B-vitamincsoport hiánya kiváltó okai

B12 vitaminhiány szigorúan egyoldalú diéták esetében lép fel illetve, ha nem fogyaszt olyan élelmiszereket, amik a megfelelő B vitamint tartalmazzák. B6 vitamin hiány gyakorlatilag soha nem lép fel, a számtalan vitamintartalmú élelmiszernek köszönhetően.

Forrás: EgészségKalauz