Ezeket látta már?

Megdöbbentő adatok a hazai D-vitamin ellátottság alacsony szintjéről

2013.10.17. Módosítva: 2015.11.04.

Ez év áprilisban a hazai lakosságot reprezentáló körben széles körű felmérés történt a lakosság D-vitamin ellátottságáról. Ez a felmérés - több más társaság mellett - a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) támogatásával és együttműködésével a Semmelweis Egyetem I. sz. Belklinikán működő munkacsoport és a Magyar Primer Prevenciós Orvos Egyesület irányításával zajlott le.

A hazai lakosságot reprezentáló vizsgálati anyagból kiderült, hogy tél végére a magyar lakosság minden ötödik tagjánál súlyos D-vitamin hiány állapot mutatható ki (25(OH)D-vitamin szint <10 ng/ml 21,6%), de az ideális vérszintet (>30ng/ml) is csak mindössze 6%-ban lehetett igazolni. Ezek szerint a lakosság 94%-ában D-vitamin pótlásra szorul.

Megdöbbentő adatok a hazai D-vitamin ellátottság alacsony szintjéről

A megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelének fontosságát jól jelzik azok a számítások, melyek szerint a D-vitamin hiány megszüntetésével a magyarok halandósága 7-10 százalékkal csökkenne, az átlagéletkor 2-3 évvel nőne. A szükséges D-vitamin érték elérése 26 százalékkal csökkentené a csípőtáji törések, 78 százalékkal a gyermekkorban kialakuló egyes típusú cukorbetegség, 35 százalékkal a rákos megbetegedések, és jelentős mértékben az influenza kockázatát.

Felismerve a felmérés eredményeinek fontosságát és a sürgető feladatokat, a D-vitamin hiány következményeivel küzdő legnagyobb magyarországi orvostársaságok közös konszenzust dolgoztak ki, valamint 2013. szeptember 21-én a legújabb szakmai adatokkal frissített formában tudományos programra került sor a D-vitamin hiány jelentőségéről, felismerési lehetőségeiről, a prevenció és a kezelés javasolt módjairól. A társaságok szakmai irányelvei mellett ennek a konszenzusnak az eredménye iránymutatást ad a gyakorló orvosoknak a D-vitamin hiány megelőzéséhez és kezeléséhez. Emellett kiemelt cél ráirányítani a szakmai döntéshozók és a laikus közönség figyelmét a probléma fontosságára.

A D-vitamin anyagcseréje egyedülálló az emberi szervezetben. Hatása szerteágazó, szinte minden szervrendszerben érvényesül. Habár hatását elsőként a kalcium anyagcserében mutatták ki, az nem csak a csontrendszeren érvényesül, hatással van többek között az immunrendszer működésére, a kardiovaszkuláris rendszerre, az idegrendszerre is. Hiánya az egyik legnagyobb egészségügyi probléma a civilizált világban.

"A csontritkulás – szakmai tevékenységünk és a kellő tájékoztatás eredményeként – egyre komolyabb helyet foglal el a szakmai palettán. Köszönhetően a kezelési formák széles körű elérhetőségének nemzetközileg is egyedülálló eredményeket tudtunk elérni a betegellátásban. Terveinkhez és céljainkhoz kérjük a média képviselőit, segítsék munkánkat a korrekt és pontos tájékoztatás biztosításával, mint történt ez eddig is ilyen és hasonló sajtótájékoztatók eredményeként." – hangsúlyozta Dr. Szekeres László, a MOOT elnöke.

Dr. Bossányi Ada díj

A MOOT díjat alapított, mellyel szeretné elismerni a média azon képviselőjét, aki a csontritkulásban szenvedő betegek és a Társaság érdekében tevékenykedik. A kétévente kiadásra kerülő díj néhai Dr. Bossányi Ada nevét viseli, akinek szakmai munkája és igen aktív tevékenysége meghatározta a hazai osteoporosis szakmát és a betegellátásban elért vívmányokat, többek között a betegklubok megalakulását. A díj ünnepélyes első meghirdetésére a sajtótájékoztatón kerül sor. A kiírás részleteiről információ a www.osteoporosis.hu oldalon lesz található.

További információ: Dr. Szekeres László

E-mail: titkarsag@moot.hu

Forrás: Sajtóközlemény