Hirdetés

Nincs több tűszúrás, itt a vércukorszintet figyelő tetoválás

Ezután már haszna is lehet a tetoválásoknak: kutatók olyan dinamikus tintát fejlesztettek ki, amely folyamatosan figyeli a vércukorszintet.

Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegek életének része a folyamatos figyelem, hiszen mindig tudniuk kell, éppen milyen értékű vércukorszintjük. 

Ez minden esetben időt igényel, ráadásul egy invazív műveletről van szó, amely során vagy vércseppet helyeznek tesztcsíkra, vagy pedig egy bőr alá épített szenzor továbbítja a kapott értékeket egy külső eszközre. 

Tetoválás, mint diagnosztikai eszköz?

A Harvard és az MIT kutatócsoportja azonban egy meglepő és furcsa alternatívát talált ki: létrehoztak egy speciális tintával készülő bioszenzoros tetoválást, amely a vércukorszinttől függően változik. 

A DermalAbyss-néven ismert tinta (jelenleg még nem elérhető a nagyközönség számára) képes a pH-szinteket valamint a véráramon belüli nátrium- és glükózkoncentrációt nyomon követni. Túl sok glükóz esetén barnává változik, míg túl sok nátrium esetén zöld színű lesz. 

A lila és a rózsaszín változó pH-értékeknél fordul elő. 


A tetoválás színének változása jelzi egészségi állapotunkat

A DermalAbyss-t kutató csoport szerint egészen új megközelítés lehet a biointerfészek világában, hiszen a test felszínét alakítja át a tetoválás interaktív felületté. 

Ez még csak teszt

A dinamikus tinta azonban nem kapcsolódik a véráramba, valójában a szövetek közötti folyadékokat figyeli. Jelenleg még csak sertésbőrön tesztelték az eljárást, azonban a hasonlóság miatt nagy valószínűséggel embereken is ugyanolyan jól működne. 

A tartós tetoválás előtt érdemes allergiavizsgálaton résztvenni. Olvasson tovább!

A kérdés már csak az, hogy létezik-e allergiás reakció a festékre, illetve mi történik a technológiával az idő múlásával? 

Mégis azt mondhatjuk, hogy meglehetősen új és elegáns megoldás ez az újdonság, amely a bőrön viselve tetszőleges formát ölthet, így a hagyományos tetoválásokhoz hasonlóan egyediséget kölcsönöz viselőjének.

Forrás: iflscience.com  

További tartalmak allergének témában

További tartalmak diabétesz témában

További tartalmak vércukorszint témában

Aktuális hírek

Pattanást és rosaceát is okozhat a bőratka

A pattanásoktól, rosaceától szenvedők közül sokan már beazonosítani vélték, hogy bőratka okozza a problémájukat, esetleg már be is szerezték az otthoni kezelésre alkalmas szereket. Miért veszélyes...

Így jelzi a szervezete, ha vashiányos

Úgy érzi nincs elég energiája a napi feladatokhoz? Fáradékony, gyenge, gyakran fázik ok nélkül? Valószínűleg a vashiány kellemetlen tüneteitől szenved. Íme a legfontosabb tudnivalók a nők...

Mellkasi fájdalom? Ezek a szükséges vizsgálatok!

Szorító, szúró vagy bizonytalan fájdalom a mellkasban? Számos betegségre utalhat az ilyen jellegű tünet, amelynek kivizsgálási lehetőségeiről Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa...

Laktózmentes vagy vegán fagyi? Nem mindegy!

Az áruházak mélyhűtőiben egyre több különböző jelölésű fagylaltot találhatunk: vegán, laktózmentes, paleo, cukormentes. Melyik típust válasszuk ételintolerancia vagy diéta esetén?

Tényleg nehezebb 35 éves kor után teherbe esni?

Ma sok nő a harmincas évei közepére jut el oda, hogy megszülje első gyermekét, míg a babát tervező 35 év feletti párok másik fele hiába próbálkozik. Ketyeg az a bizonyos biológiai óra, de vajon...

5 betegség, ami fehér foltokat okozhat a mandulákon

Milyen esetben fontos mindenképp orvoshoz fordulni, ha fehér foltokat látunk a mandulánkon?  

további cikkek >>