Hirdetés

Nincs több tűszúrás, itt a vércukorszintet figyelő tetoválás

Ezután már haszna is lehet a tetoválásoknak: kutatók olyan dinamikus tintát fejlesztettek ki, amely folyamatosan figyeli a vércukorszintet.

Hirdetés

Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegek életének része a folyamatos figyelem, hiszen mindig tudniuk kell, éppen milyen értékű vércukorszintjük. 

Ez minden esetben időt igényel, ráadásul egy invazív műveletről van szó, amely során vagy vércseppet helyeznek tesztcsíkra, vagy pedig egy bőr alá épített szenzor továbbítja a kapott értékeket egy külső eszközre. 

Tetoválás, mint diagnosztikai eszköz?

A Harvard és az MIT kutatócsoportja azonban egy meglepő és furcsa alternatívát talált ki: létrehoztak egy speciális tintával készülő bioszenzoros tetoválást, amely a vércukorszinttől függően változik. 

A DermalAbyss-néven ismert tinta (jelenleg még nem elérhető a nagyközönség számára) képes a pH-szinteket valamint a véráramon belüli nátrium- és glükózkoncentrációt nyomon követni. Túl sok glükóz esetén barnává változik, míg túl sok nátrium esetén zöld színű lesz. 

A lila és a rózsaszín változó pH-értékeknél fordul elő. 


A tetoválás színének változása jelzi egészségi állapotunkat

A DermalAbyss-t kutató csoport szerint egészen új megközelítés lehet a biointerfészek világában, hiszen a test felszínét alakítja át a tetoválás interaktív felületté. 

Ez még csak teszt

A dinamikus tinta azonban nem kapcsolódik a véráramba, valójában a szövetek közötti folyadékokat figyeli. Jelenleg még csak sertésbőrön tesztelték az eljárást, azonban a hasonlóság miatt nagy valószínűséggel embereken is ugyanolyan jól működne. 

A tartós tetoválás előtt érdemes allergiavizsgálaton résztvenni. Olvasson tovább!

A kérdés már csak az, hogy létezik-e allergiás reakció a festékre, illetve mi történik a technológiával az idő múlásával? 

Mégis azt mondhatjuk, hogy meglehetősen új és elegáns megoldás ez az újdonság, amely a bőrön viselve tetszőleges formát ölthet, így a hagyományos tetoválásokhoz hasonlóan egyediséget kölcsönöz viselőjének.

Forrás: iflscience.com  

További tartalmak allergének témában

További tartalmak diabétesz témában

További tartalmak vércukorszint témában

Aktuális hírek

10 fehérjeforrás - a húson túl

Egy átlagos felnőtt napi fehérjeszükséglete aktivitástól függően 70-100g. Ez a mennyiség húsevőkre és vegetáriánusokra egyaránt érvényes. Talán nem is gondolnánk, milyen értékes és ízletes...

Szívelégtelenség kezelése: az életmódnál kezdődik

A szívelégtelenségben szenvedő betegnek csaknem mindig életmód változtatásra van szüksége, melyet a kezelőorvosa tanácsai alapján kell végrehajtania a sikeres gyógyulás érdekében. 

Hirtelen eszméletvesztés: nem biztos, hogy a meleg az oka

Biztosan sokan érezték már, hogy mindjárt elájulnak, ha valami miatt túl sokáig kellett állniuk a napon. Sokszor ilyen nyilvánvaló okok állnak a jelenség mögött, azonban dr. Sztancsik Ilona, a...

Mit árul el az egészségünkről az izzadságunk?

Tudta, hogy a kávétól is izzadhatunk? Vagy hogy egyes betegségek is nyomot hagynak az izzadságunkban? Mire következtethetünk mennyiségéből, szagából?

Új meggyfajta lehet a magyar superfood

Teljes C-vitamin bevitelünket kiválthatjuk egy nemrég bemutatott magyar meggyfajtával, a Pipacs 1-gyel. 

Úti tippek nyaraláshoz

Nincs annál rosszabb, mint amikor egy váratlan betegség beárnyékolja az oly rég várt családi nyaralást vagy kirándulást. Némi felkészüléssel azonban nagy eséllyel megelőzhetjük, hogy a...

további cikkek >>