Hirdetés

Nincs több tűszúrás, itt a vércukorszintet figyelő tetoválás

Ezután már haszna is lehet a tetoválásoknak: kutatók olyan dinamikus tintát fejlesztettek ki, amely folyamatosan figyeli a vércukorszintet.

Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegek életének része a folyamatos figyelem, hiszen mindig tudniuk kell, éppen milyen értékű vércukorszintjük. 

Ez minden esetben időt igényel, ráadásul egy invazív műveletről van szó, amely során vagy vércseppet helyeznek tesztcsíkra, vagy pedig egy bőr alá épített szenzor továbbítja a kapott értékeket egy külső eszközre. 

Tetoválás, mint diagnosztikai eszköz?

A Harvard és az MIT kutatócsoportja azonban egy meglepő és furcsa alternatívát talált ki: létrehoztak egy speciális tintával készülő bioszenzoros tetoválást, amely a vércukorszinttől függően változik. 

A DermalAbyss-néven ismert tinta (jelenleg még nem elérhető a nagyközönség számára) képes a pH-szinteket valamint a véráramon belüli nátrium- és glükózkoncentrációt nyomon követni. Túl sok glükóz esetén barnává változik, míg túl sok nátrium esetén zöld színű lesz. 

A lila és a rózsaszín változó pH-értékeknél fordul elő. 


A tetoválás színének változása jelzi egészségi állapotunkat

A DermalAbyss-t kutató csoport szerint egészen új megközelítés lehet a biointerfészek világában, hiszen a test felszínét alakítja át a tetoválás interaktív felületté. 

Ez még csak teszt

A dinamikus tinta azonban nem kapcsolódik a véráramba, valójában a szövetek közötti folyadékokat figyeli. Jelenleg még csak sertésbőrön tesztelték az eljárást, azonban a hasonlóság miatt nagy valószínűséggel embereken is ugyanolyan jól működne. 

A tartós tetoválás előtt érdemes allergiavizsgálaton résztvenni. Olvasson tovább!

A kérdés már csak az, hogy létezik-e allergiás reakció a festékre, illetve mi történik a technológiával az idő múlásával? 

Mégis azt mondhatjuk, hogy meglehetősen új és elegáns megoldás ez az újdonság, amely a bőrön viselve tetszőleges formát ölthet, így a hagyományos tetoválásokhoz hasonlóan egyediséget kölcsönöz viselőjének.

Forrás: iflscience.com  

További tartalmak allergének témában

További tartalmak diabétesz témában

További tartalmak vércukorszint témában

Aktuális hírek

Ótvar, orbánc, tályog: tünetek és kezelésük

Hogyan ismerjük fel a baktériumok okozta bőr- és lágyrész fertőzéseket, annak érdekében, hogy megelőzzük a vérmérgezést vagy a további szövődményeket?

Így mérjük meg a pulzusunkat

A pulzus, mint fogalom mindenki számára ismert, az eltérései pedig egyre gyakrabban kerülnek a kardiológusok fókuszába. Most megtudhat többet az erős szívdobogás vélhető okairól és a pulzus...

Fájó, zsibbadó kéz: ez a neuropátia tünete

A neuropátia a perifériás idegrendszer idegeinek működési zavarát jelenti. A működési zavar jelentkezhet fájdalom, zsibbadás, érzéketlenség vagy görcsök formájában is. Milyen problémák, betegségek...

Ezeket az ételeket sose tegye a hűtőbe!

A hűtőszekrény rendkívül praktikus találmány, hiszen nemcsak hosszabb ideig fogyaszthatóvá teszi az ételeinket, de gyakran az élvezeti értéküket is növeli. Bizonyos élelmiszereknél azonban a hűtés...

Övsömör vagy ekcéma?

Az övsömör és az ekcéma egyaránt kellemetlenül viszkető bőrkiütésekkel járó betegségek, ám a kiváltó ok, és így a megfelelő kezelés is nagyon eltérő. Hogyan különböztetheti meg a két problémát a...

Magas a vérnyomása? Ezzel a 6 élelmiszerrel vigyázzon!

A magas vérnyomás megelőzésében jelentős szerepe van a táplálkozásnak, sőt, a már kialakult betegség kezelésében is döntő szerepű az életmód. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont...

további cikkek >>