A cukorbetegség korai fázisban elcsíphető?

#Cukorbetegség #Diagnosztika
2014.01.28. Módosítva: 2015.11.04.

79 millió amerikainál fordulhat elő a cukorbetegséget megelőző állapot, amely jelentős kockázat a 2-es típusú diabétesz kialakulására. A kutatók szerint egy viszonylag egyszerű vérvizsgálattal tisztázható – akár még a prediabétesz, a megelőző állapot előtt (!) – hogy az illetőnél fennáll-e a 2-es típusú diabétesz kialakulásának veszélye. Ez segítheti a korai diagnózist, és a korai kezelést. Minél korábban kerül kezelésre az állapot, annál jobbak az esélyek.

Ugyancsak amerikai adat, hogy a cukorbetegek száma 25,8 millió fő. Ez a szám az előzőhöz hozzáadva már igen jelentős arányt képvisel a népességben.

Újabb kutatási eredmény, hogy Dr. Nataly Lerner (Tel Aviv University's Sackler Faculty of Medicine) és munkatársai kidolgoztak egy vérvizsgálati eljárást, amellyel kimutatható, hogy az illető személynél várható-e a 2-es típusú diabétesz kialakulása.

"vizsgálataink szerint az A1c teszt, (HbA1c), amelyet egyébként is alkalmaznak a 2-es típusú diabétesz diagnosztizálásában, már egy sokkal korábbi stádiumban alkalmas lehet a nagyobb kockázattal bíró egyének kiszűrésére, pl. az elhízottak körében" – említi Dr. Lerner.

Egy kis biokémia

Egészséges személyekben a glukóz felszívódik a vérből, és eloszlik a különböző szövetekben. 2-es típusú diabétesz esetén a sejtek rezisztensek a hasnyálmirigy béta-sejtjeiben termelődő inzulinra, amely a szénhidrát- és zsírbontás központi eleme. A betegek glukóz vérszintje magasabb a normálisnál. Prediabétesz esetén a glukóz vérszint valahol a normál- és a diabéteszes között mozog.

A glukóz vérszintet többféle módon mérhetjük, ezek általában csak "pillanatfelvételek." A glukóz vérszint mérésére alkalmas az ún. glikált hemoglobin (HbA1c) elemzése. Magas vér-glukóz szint esetén több HbA1c képződik. Ilyen értelemben ún. biomarker, amely az átlagos vér-glukóz szintjelzője, akár két-három hónapos időszakra nézve.

A HbA1c-tesztet régóta alkalmazzák a 2-es típusú diabétesz monitorozására. Az utóbbi években az Amerikai Diabétesz Társaság és a WHO által kiadott ajánlásokban már úgy szerepel, mint a 2-es típusú cukorbetegség diagnózisának alapvető kritériuma.

A Társaság szerint a >6,5% HbA1c-szint már a betegség indikátora, az 5,7 és 6,4% közötti pedig a prediabéteszt, a megelőző állapotot jellemzi. A teszt azért is egyszerű, mert nem igényel sem előzetes éhezést, éhgyomri állapotot, és nem is kell semmit bevenni, elfogyasztani.

Kockázatkezelés

"Mivel jól tudjuk mérni a HbA1c-szintet, ez hatékony indikátor az orvosok számára a klinikai döntéshozatalhoz."

A cukorbetegség (igen) korai diagnosztizálása tehát a HbA1c-teszt segítségével megoldódni látszik. Természetesen figyelembe veszik a diagnózis megállapításakor az egyéb vércukorméréseket, de a többi kockázatot: a családi halmozódást, az étrendet, a mozgáshiányt, elhízást stb. Bizonyos esetekben elegendő az életmódi változtatás, és a korai fázisban "elcsípett" cukorbetegségnél szerencsés, hogy a korán megkezdett kezeléssel jobban megfogható a betegség, és csekélyebb a szövődmények kialakulásának veszélye is.

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140127141750.htm

Forrás: sciencedaily.com