Ezeket látta már?

A cukorbetegség korai fázisban elcsíphető?

2014.01.28. Módosítva: 2015.11.04.

79 millió amerikainál fordulhat elő a cukorbetegséget megelőző állapot, amely jelentős kockázat a 2-es típusú diabétesz kialakulására. A kutatók szerint egy viszonylag egyszerű vérvizsgálattal tisztázható – akár még a prediabétesz, a megelőző állapot előtt (!) – hogy az illetőnél fennáll-e a 2-es típusú diabétesz kialakulásának veszélye. Ez segítheti a korai diagnózist, és a korai kezelést. Minél korábban kerül kezelésre az állapot, annál jobbak az esélyek.

Ugyancsak amerikai adat, hogy a cukorbetegek száma 25,8 millió fő. Ez a szám az előzőhöz hozzáadva már igen jelentős arányt képvisel a népességben.

A cukorbetegség korai fázisban elcsíphető?

Újabb kutatási eredmény, hogy Dr. Nataly Lerner (Tel Aviv University's Sackler Faculty of Medicine) és munkatársai kidolgoztak egy vérvizsgálati eljárást, amellyel kimutatható, hogy az illető személynél várható-e a 2-es típusú diabétesz kialakulása.

"vizsgálataink szerint az A1c teszt, (HbA1c), amelyet egyébként is alkalmaznak a 2-es típusú diabétesz diagnosztizálásában, már egy sokkal korábbi stádiumban alkalmas lehet a nagyobb kockázattal bíró egyének kiszűrésére, pl. az elhízottak körében" – említi Dr. Lerner.

Egy kis biokémia

Egészséges személyekben a glukóz felszívódik a vérből, és eloszlik a különböző szövetekben. 2-es típusú diabétesz esetén a sejtek rezisztensek a hasnyálmirigy béta-sejtjeiben termelődő inzulinra, amely a szénhidrát- és zsírbontás központi eleme. A betegek glukóz vérszintje magasabb a normálisnál. Prediabétesz esetén a glukóz vérszint valahol a normál- és a diabéteszes között mozog.

A glukóz vérszintet többféle módon mérhetjük, ezek általában csak "pillanatfelvételek." A glukóz vérszint mérésére alkalmas az ún. glikált hemoglobin (HbA1c) elemzése. Magas vér-glukóz szint esetén több HbA1c képződik. Ilyen értelemben ún. biomarker, amely az átlagos vér-glukóz szintjelzője, akár két-három hónapos időszakra nézve.

A HbA1c-tesztet régóta alkalmazzák a 2-es típusú diabétesz monitorozására. Az utóbbi években az Amerikai Diabétesz Társaság és a WHO által kiadott ajánlásokban már úgy szerepel, mint a 2-es típusú cukorbetegség diagnózisának alapvető kritériuma.

A Társaság szerint a >6,5% HbA1c-szint már a betegség indikátora, az 5,7 és 6,4% közötti pedig a prediabéteszt, a megelőző állapotot jellemzi. A teszt azért is egyszerű, mert nem igényel sem előzetes éhezést, éhgyomri állapotot, és nem is kell semmit bevenni, elfogyasztani.

Kockázatkezelés

"Mivel jól tudjuk mérni a HbA1c-szintet, ez hatékony indikátor az orvosok számára a klinikai döntéshozatalhoz."

A cukorbetegség (igen) korai diagnosztizálása tehát a HbA1c-teszt segítségével megoldódni látszik. Természetesen figyelembe veszik a diagnózis megállapításakor az egyéb vércukorméréseket, de a többi kockázatot: a családi halmozódást, az étrendet, a mozgáshiányt, elhízást stb. Bizonyos esetekben elegendő az életmódi változtatás, és a korai fázisban "elcsípett" cukorbetegségnél szerencsés, hogy a korán megkezdett kezeléssel jobban megfogható a betegség, és csekélyebb a szövődmények kialakulásának veszélye is.

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140127141750.htm

Forrás: sciencedaily.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához