Ezeket látta már?

Magas vércukorszint, a lappangó betegség

2016.05.01. Módosítva: 2016.05.29.
diabetes3

A National Institutes of Health (NIH) és a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) amerikai egészségügyi intézetek által készített felmérés szerint az Egyesült Államok 20 év feletti lakosai körében a cukorbetegek száma 5,1-ről 6,5 százalékra nőtt.

Azonban azon betegek számában, akiknél a betegség jelen van, mégsem került kivizsgálásra, jelentős változást nem látható, noha a felnőtt lakosság mintegy 2,8 százalékát érintő problémáról van szó.

Magas vércukorszint a szervezet inzulintermelő vagy működtető mechanizmusának funkciózavara esetén jön létre. A cukorbetegség két fő típusát különböztetjük meg. Az un. 1-es típusú cukorbetegség fiatalabb korban jelentkezik, jellegzetes tünetekkel, úgy mint fokozott szomjúság-, éhségérzet, mely rendszerint fogyással párosul, levertség, acetonos lehelet. A 2-es típus idősebb korban lép fel, tünetei bőrfertőzések, a bőr viszketése, éhségérzet, majd a későbbiekben étvágytalanság, fogyás.

A normális vércukorszint 3-5 mmol/l közt változik. A vizsgált 20 évnél idősebb lakosok körében 26 százalék azon egyének aránya, akiknél magas vércukorszintet mutattak ki, azonban mégsem éri el azt az értéket, amelynél a cukorbetegség diagnosztizálható lenne. Ez az állapot, a tartósan magas vércukorszint ugyan tüneteket nem okoz, azonban jelentősen növeli a szívbetegségek, szívinfarktus, agyvérzés kialakulásának kockázatát, illetve a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegség megjelenéséhez vezethet.

Mindenképpen érdemes tehát orvoshoz fordulnunk vércukorszint mérés céljából, különösen 45 év felett, illetve fiatalabb korban is, amennyiben az alábbi rizikófaktorok közül akár csak eggyel is rendelkezünk:

A családunkban korábban előfordult már cukorbetegség, magas vércukorszint. Túlsúllyal rendelkezünk. Mozgásszegény életmód, heti három alkalomnál kevesebb rendszeres testedzés. Magas vérnyomás: 140/90 Hgmm, vagy magasabb. Vérünkben a HDL koleszterin szint alacsonyabb, mint 35 mg/dL, vagy a triglicerid mértéke 250 mg/dL, vagy magasabb. Várandósságunk alatt terhességi cukorbetegség alakult ki, vagy gyermekünk 4000 g feletti súllyal született. Policisztás petefészek szindróma betegségünk van. Acanthosis nigricans, vagyis a tarkón, a testhajlatokban sötétebb, vastagabb bőrt észlelünk. Előfordult korábban a szív, a fej, vagy a lábak ereinek megbetegedése. Korábbi vizsgálatok eltérést jeleztek vércukorszintünkben.

Magyarországon számos gyógyszertárban bárki pár perc alatt megmérheti saját vércukorszintjét patikus segítségével.

www.allergiakozpont.hu

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához