Daganatos betegségek

Folytatódik a védőnői méhnyakszűrési program

Folytatódik a védőnői méhnyakszűrés, melynek célja, hogy a célcsoportba tartozó nők a lakóhelyükhöz közel, az alapellátás keretében érhessék el ezt a számukra létfontosságú szűrővizsgálatot. A méhnyakszűrési programban az elmúlt két évben a védőnők segítségével közel 54 ezer nő vett részt vizsgálaton, melynek során összesen 1600 esetben fedeztek fel valamilyen kedvezőtlen elváltozást.

Daganatos betegek lelki gyógyítása

A daganatos betegek gyógyításában – a modern, több tudományt érintő szemléletnek megfelelően – pszichológus is részt vesz az onkológiai intézetben. Ezek az onko-pszichológiai ellátások lehetőséget adnak arra, hogy a betegek és hozzátartozóik őszintén beszélhessenek aktuális élethelyzetükről, és aktív részesévé válhassanak gyógyulási folyamatuknak.

Kiállítással gyűjtenek daganatos gyerekeknek

A csontvelő-átültetésen átesett, tartós orvosi felügyeletet igénylő gyerekek és családjaik átmeneti otthonául szolgáló Démétér Ház működését és az ott gyógyuló betegek életét mutatja be Koszticsák Szilárdnak, az MTVA/MTI fotóriporterének csütörtökön a Szent László Kórházban nyíló Ilyen a box című kiállítása. A tárlattal a Démétér Ház új szárnyának felújítására gyűjtenek.

Emlőrákszűrés és az emlő önvizsgálata

Az emlőrák a nőknél leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat. Az emlőráknál - csakúgy, mint a legtöbb tumornál - is igaz az a megállapítás, hogy a terápia eredménye annál hatékonyabb, minél kisebb az elpusztítandó daganat tömege, azaz minél korábbi stádiumban kerül a betegség felismerésre. Éppen ezért fontos, hogy minél hamarabb orvoshoz forduljon mindenki, aki az emlőben csomót tapint.

Férfibajok: célkeresztben a prosztatarák

A prosztatarák elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de 40 éves életkor után bárkinél, bármikor kialakulhat és kialakulásának veszélye az életkor előrehaladtával egyre inkább növekszik. 50 éves korban a férfiak 50 százalékánál, 80 éves korban már a 90 százalékánál fennáll valamely prosztataprobléma (például a jóindulatú megnagyobbodás).

Az immunrendszerre ható gyógynövények - 1. rész

Az immunrendszer befolyásolására többféle növényi hatóanyag, illetve készítmény használható. Szervezetünket a fentieken kívül tartós idegi és fizikai megterhelések is érhetik, az ezekhez való alkalmazkodás (adaptáció) elősegítésére számos ún. adaptogén hatású növényi szer áll rendelkezésünkre.

A dohányfüst is felelős a hasnyálmirigyrákért

Az onkológiai betegségek kezelésében az elmúlt években forradalmi változás következett be. A sebészeti, sugárterápiás módszerek korszerűbbé válása és a legfejlettebb kemoterápiás eljárások elterjedése miatt a rákos betegségek egy része sikeresen kezelhető, szerencsés esetben gyógyítható. A hasnyálmirigy daganatos betegsége esetén a prevenció és a szűrővizsgálatok szerepe még hangsúlyosabb, mivel előrehaladott esetben a kezelési lehetőségek korlátozottak.

"Csodaszerek" rákos betegeknek

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) számos versenyfelügyeleti eljárásban vizsgálta a rákos betegeknek kínált termékek reklámjait, tájékoztatóit, és állapított meg jogsértést, szabott ki bírságot. A termékek között vannak élelmiszerek is.

Októberben kapják a méhnyakrák elleni védőoltás első részletet a 7. osztályos lányok

Átlagosan tízből 8 szülő kérte gyermeke számára a térítésmentes oltást. 2015. szeptember 11-ig kellett nyilatkozniuk a szülőknek arról, hogy a 7. osztályba járó leánygyermekük számára kérik-e az önkéntes, térítésmentes méhnyakrák elleni védőoltást. A védőoltás iránti érdeklődés az előző évhez hasonlóan nagy volt, a visszaérkezett nyilatkozatok alapján az érintettek több mint háromnegyede élni kíván a lehetőséggel.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Daganatos betegségek csatornájára