Daganatos betegségek

Októberben kapják a méhnyakrák elleni védőoltás első részletet a 7. osztályos lányok

Átlagosan tízből 8 szülő kérte gyermeke számára a térítésmentes oltást. 2015. szeptember 11-ig kellett nyilatkozniuk a szülőknek arról, hogy a 7. osztályba járó leánygyermekük számára kérik-e az önkéntes, térítésmentes méhnyakrák elleni védőoltást. A védőoltás iránti érdeklődés az előző évhez hasonlóan nagy volt, a visszaérkezett nyilatkozatok alapján az érintettek több mint háromnegyede élni kíván a lehetőséggel.

"Kell valaki, aki ösztönzi a beteget": daganatos betegségekről - orvosokkal

Beszélgetések: a daganatos betegségekről - orvosokkal'Kell valaki, aki ösztönzi a beteget, aki elmondja, hogy értelmes életet tud élni. Ezt a többi orvos nagyon sokszor nem fogadja el. Mondjuk egy onkológiai beteg, egy metasztatikus emlő tumoros 4 évig élhet nyugodtan.' A nem onkológus orvos ezt nem fogadja el, mint értéket? „Azt gondolja, hogy ez tumoros, úgy is meghal mindjárt, akkor már ennek nem csinálunk meg bizonyos kezeléseket…, nem állítjuk el a vérzését, szegény hadd haljon meg...”

Rákkutatás: egyetlen génnel a vastagbélrák ellen

Rákkutatás: egyetlen gén visszafordíthatóvá teszi a vastagbélrákot? Mielőtt megint beleesnénk a szenzációhajhászás hibájába… a daganatellenes stratégiák központi eleme a tumorsejtek elpusztítása. Egy új kutatás eredményei szerint egereken egyetlen gén reaktiválásával megfordítható az állapot: a daganatsejtek normál sejtekké alakulnak. Az állatokon mintegy 4 nap alatt (!) megállt a tumor növekedése, és helyreállt a normális bélműködés…

Szenzáció lehet: nanorészecskékkel a daganatok ellen!

Szenzáció lehet: nanorészecskékkel a daganatok ellen!Számos daganatos betegség esetén a túlélés csak néhány év, mert a daganat (előbb-utóbb) kiújul. A kiújulás mértéke, a tumor terjedése valószínűsíthetően a rákkal kapcsolatba hozható őssejtektől függ, melyeket hagyományos kemoterápiával nehéz, vagy lehetetlen elérni. Újabb kutatások új technológiával kísérleteznek, ún. nanorészecskékkel szállítják a gyógyszereket a megfelelő sejtekhez. Egereken eddig meglepően jó eredményeket tapasztaltak.

Férfiak: 50%-kal nőtt a nyelőcsőrák gyakorisága?

Férfiak: 50%-kal nőtt a nyelőcsőrák gyakorisága?Harminc évvel ezelőtti adatokhoz képest mintegy másfélszeresére nőtt a nyelőcsőrák gyakorisága a férfinemben. Nőknél a növekedés egy újabb kutatás adatai szerint csak 10% körüli. Milyen okok lehetnek a háttérben?

Ismét: séta az emlőrák megelőzéséért

Ismét: séta az emlőrák megelőzéséértÚjra rózsaszínbe borul szombaton Budapest az Avon rendezvénye miatt, amelyen a mellrák megelőzésének fontosságára hívják fel a figyelmet. A sétára és a programokra a szervezők több ezer résztvevőt várnak.

Eredményes a petefészekrák új szűrőtesztje

Eredményes a petefészekrák új szűrőtesztjeA korábbinál kétszer több petefészekrákos esetet képes feltárni egy új vizsgálati módszer, amelyet amerikai kutatók fejlesztettek ki, és amelynek harmadik fázisú klinikai próbáit Nagy-Britanniában végezték. Az új módszerrel a kutatók a CA125 nevű fehérje vérbeli változását követték figyelemmel.

Egy új vizsgálat képes előre jelezni a daganatos betegséget!

Egy új vizsgálat képes előre jelezni a rákotA rákban szenvedő embereknek rövidebb telomerei vannak; ezek a kromoszómák végén lévő "védőkupakok" védik meg a DNS-t a károsodástól. A Harvard University és Northwestern University kutatói fedezték fel, hogy kicsiny, de jelentős változások mennek végbe a szervezetben már több mint egy évtizeddel azelőtt, hogy diagnosztizálnák a rákot.

Az étrendváltoztatás drámai módon csökkenti a vastagbélrák gyakoriságát!

Kutatások szerint a fehérjékben és zsírokban gazdag, ám rostszegény diéta növeli a vastagbélrák kockázatát, szemben azokkal az afrikai országokkal, ahol sok rostot, viszont kevés fehérjét és zsiradékot fogyasztanak. Egy újabb vizsgálatban amerikai és afrikai önkéntesek csak két héten át fogyasztottak más étrendet, mint korábban általában, és már eredményes volt a változtatás.

Hatásos lehet az alacsony dózisú sugárterápia a prosztatarák ellen

A hagyományosnál kétszer hatásosabb lehet az alacsony dózisú sugárkezelés, vagyis a brachyterápia a prosztatarák ellen - derült ki egy nagy léptékű, hosszú távú kanadai kutatásból. Öt év elteltével kétszer nagyobb valószínűséggel voltak daganatmentesek azok a prosztatarákos páciensek, akiket apró radioaktív implantátummal kezeltek, mint a hagyományos sugárterápiával kezelt betegek - állapította meg a tanulmány, mely elsőként hasonlította össze a két eljárást.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Daganatos betegségek csatornájára