Ezeket látta már?

Méhnyakrákszűrés eredménye: ezt jelentik a jelölések a leleten

Méhnyakrákszűrés jelölés lelet daganat

Mit jelentenek a betűk és a számok a leleten? Így értelmezheti a P-rendszerrel és a Bethesda-rendszerrel készült kiértékelését.

Az újabb, informatívabb Bethesda-rendszerhez képest a P-rendszer kevésbé részletes:

P0: Meg kell ismételni a vizsgálatot, ugyanis a levett kenet értékelhetetlen vérzés, gyulladás, fixálási-festési hiba, kevés sejtszám vagy eltörött tárgylemez miatt.

P1: Ép laphám és hengerhámsejtek, nincs rosszindulatú folyamatra utaló sejtelváltozás. Ez elsősorban azoknál fordul elő, akik még nem élnek szexuális életet.

P2: A levett kenetben gyulladás és reaktív hám van jelen, de rosszindulatú elváltozásra utaló sejtelváltozás nincs. A legtöbb szexuálisan aktív nő esetében ez az eredmény.

P3: Fennáll a rákmegelőző állapot gyanúja. A normál hámsejtek mellett gyulladásos sejtek, HPV-fertőzésre utaló sejtek vannak jelen.

P4: Daganat vagy daganat megelőző állapot, a mintában daganatos sejtek láthatóak.

P5: Daganatos, rosszindulatú szövettani elváltozás mutatható ki.

A méhnyakrák-szűrés eredményét kétféle skálával értékelhetik

A Bethesda-rendszer értelmezése

Az új szakmai iránymutatások alapján már a Bethesda-módszer szolgál a kenetek értékelésére. A Bethesda-besorolás azt is megmutatja, hogy laphám vagy mirigyhám eredetű, és enyhe vagy súlyos rendellenességéről van-e szó.

A Bethesda-rendszer lelete lehet:

  • Negatív
  • Egyéb elváltozás
  • Kóros

Negatív: ebben az esetben egy év múlva kontroll javasolt, diagnosztizált HPV esetén fél év múlva.

Egyéb elváltozás: nem kóros lelet, azonban enyhe jelek utalnak gyulladásra. Ebben az esetben is javasolt a évenkénti kontroll, igazolt HPV esetén fél évenkénti. A gyulladás sok esetben nem igényel kezelést, de panaszok vagy terhesség esetén indokolt lehet a terápia.

Kóros lelet: a sejtek általában még csak rákmegelőző állapotban vannak, de ilyen jelölés alatt találhatók az igazoltan daganatos sejtek is. Mindenképpen konzultáció, kezelés és kontroll szükséges. Gyakran HPV-szűrés is indokolt. Ha bizonyosan súlyosbodó rákmegelőző állapotot vagy daganatos sejteket mutatnak ki, mielőbb műtét szükséges.

Rendszeres szűrés

Fontos, hogy tudjuk: az időben elvégzett nőgyógyászati szűrés segít megelőzni a méhnyakrák kialakulását, ugyanis már a rákmegelőző állapotot is képes kimutatni. Ehhez viszont az kell, hogy ilyen vizsgálatot kellő gyakorisággal végeztessünk.

A kóros leletek osztályozása:

ASC – kóros laphámsejtek

  • ASC-US – bizonytalanul megítélhető kóros laphámsejtek
  • ASC-H – nem egyértelműen megítélhető, de a súlyos laphám elváltozás nem zárható ki

SIL – laphámbeli elváltozások

  • LSIL – enyhén atípusos sejtek, CIN I.-nek megfelelő sejteltérések
  • HSIL – súlyosan atípusos sejtek, CIN II. – CIN III.-nak megfelelő sejteltérések

AGC – kóros mirigyhámsejtek

  • AGC-NOS – bizonytalanul megítélhető kóros mirigyhámsejtek
  • AGC-FN – nem egyértelműen megítélhető, de a mirigyrák lehetőségét felvető sejteltérés

AIS – hámbeli mirigyrák

Fontos információk

A szűrést ajánlott a menstruációt követő 10–22. nap között elvégezni. Amennyiben bármilyen szokatlan elváltozást tapasztal, keresse fel háziorvosát vagy nőgyógyászát.

HPV elleni védőoltás

A méhnyakrák elsődleges megelőzését a HPV elleni védőoltás teszi lehetővé. A védőoltással megakadályozhatjuk, hogy a HPV fertőzést okozzon a szervezetben, mivel az oltás hatására az immunrendszer képes lesz arra, hogy a vírus megjelenésekor ellenanyagot termeljen. 2015. óta a 7. osztályos lányok és 2020. szeptemberétől a 7. osztályos fiúk szülei kérhetik az ingyenes HPV elleni védőoltást.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Méhnyakrák: ezzel a 3 vizsgálattal már korán felfedezhető a daganat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

menstruáció

Forrás: Mályvavirág
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához