Ezeket látta már?

Hétköznapi tünetnek hiszik, pedig az agyalapi mirigy daganatát jelzi

agyalapi mirigy, daganat tünet látás

Ha időben észre veszik a tüneteket, és kezelik, az agyalapi mirigy jóindulatú daganata csupán gyógyszeres terápiát igényel, és a teljes felépülésre is van esély.

Az agyalapi mirigy (hipofízis) jóindulatú daganata (adenoma) sokaknál kialakulhat, de az esetek legnagyobb részében teljes felépülés vár a betegre. Milyen tünetek utalhatnak rá?

Az agyalapi mirigy igen fontos belső elválasztású mirigyünk, mely több hormon előállításáért felelős. Ez felel ugyanis az oxitocin, a vazopresszin, LH, FSH, MSH (melanin termelését serkenti) prolaktin, a növekedési hormon, a TSH, valamint az ACTH, vagyis a mellékvese-stimuláló hormon termelődéséért.

Az agyalapi mirigy daganata

Az itt kialakult jóindulatú daganat az adenoma, ami bár nem rákos képlet, viszont jelentős befolyást gyakorolhat a hormon háztartásra, így a szervezet működésére, és kezeletlenül súlyos károkat okozhat.

Hogy milyen betegséget, tüneteket okoz, az attól függ, hogy melyik hormon termelésére gyakorol hatást. Érdemes tudni, hogy a daganat okozhatja az adott hormon/hormonok túltermelését, illetve hiányát is.

Az agyalapi daganat (hipofízis ademona) tünetei

  • testsúly változások
  • látászavar
  • tejcsorgás terhesség/szoptatás nélkül (férfiaknál is)
  • meddőség
  • óriásnövés/akromegália (túlzott növekedés)
  • izomgyengeség
  • pigmentációs rendellenességek
  • krónikus fejfájás
  • állandó fáradtság
  • menstruációs zavarok

Az agyalapi mirigy daganata magas prolaktinoma szintet okoz

A meddőség hátterében igen gyakran endokrin zavarok állnak, ám ennek kapcsán viszonylag kevés szó esik a prolaktinomáról, mely az agyalapi mirigy jóindulatú daganata okozta magas prolaktin szinttel jár.

Ezen hormon mennyisége ugyanis csupán terhesség és szoptatás során ugrik meg, más esetekben igen kevés termelődik belőle. Prolaktinoma esetén azonban a daganat jelenléte fokozza a prolaktin termelését, ami olyan tünetekkel járhat, mint a szoptatás nélküli tejcsorgás, az emlők feszülése, hüvelyszárazság, fokozott szőrösödés, túlsúly, menstruációs zavarok, valamint meddőség.

Bár sokan úgy gondolják, igen ritka problémáról van szó, ám egyáltalán nem az, ráadásul a hipofízis adenómák közül a leggyakoribb.

Agyalapi mirigy daganata: mit lehet tenni?

A probléma diagnózisához vérvételen kívül képalkotó vizsgálatokra van szükség (CT, MRI) Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondta, az agyalapi mirigy jóindulatú daganata jó esetben csupán gyógyszeres terápiát igényel, ám előfordulhat, hogy műtéti beavatkozás, illetve mindkettő indokolt.

Viszont jó hír, hogy amennyiben még idejében megkezdődik a kezelés, úgy a beteg akár teljesen felépülhet.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mikor és miért van szükség agyi CT vizsgálatra?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

daganat

Forrás: Budai Endokrinközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához