Ezeket látta már?

Melanóma: akár hónapok alatt is kialakulhat az áttét! Erre figyeljen oda

melanoma_vizsgalat

Ilyen tüneteknél ne halogassa tovább az orvost !

A bőrgyógyász-kozmetológus szerint a daganatáttétek kockázata miatt ne halogassuk a szűrővizsgálatot, hiszen akár hónapok alatt is kialakulhat a melanóma. Mikor és milyen időközönként végeztessünk anyajegyszűrést?

Általános javaslat, hogy az anyajegyszűrés ideális időpontja az őszi és a tavaszi hónapok. Sokan azért nem végeztetnek anyajegyszűrést a nyári hónapokban, mert ha valamelyik anyajegyet el kell távolítani, akkor az ideális sebgyógyuláshoz szükséges fényvédelmet nehezebb biztosítani.

Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, az Anyajegyszűrő Központ főorvosa azonban arra figyelmeztet, hogy aki régóta nem vett részt anyajegyszűrésen, ne halogassa a vizsgálatot, mert a későn felismert melanoma akár távoli daganatáttétek kockázatával is járhat.

Az áttétek hónapok alatt is kialakulhatnak

A melanoma a bőrben lévő pigmentsejtekből kiinduló rosszindulatú burjánzás, a daganatok egyik legagresszívebb formája.

Hosszabb ideig is lappanghat, vagyis szabad szemmel nem észrevehető elváltozásként van jelen az anyajegyekben vagy egy újonnan kialakult festékes elváltozásban. A felszín alatt, a bőr mélyebb rétegeiben ugyanakkor már megkezdte terjeszkedését.

Amennyiben a pigmentsejtek függőleges irányú osztódása eléri a bőr mélyebb, irha rétegét, akkor onnan bekerülhet a nyirokáramba, ami könnyen áttétek megjelenéséhez vezethet. A teljes gyógyuláshoz ezért nagyon fontos a melanomát korai stádiumban felismerni és eltávolítani.

Milyen időnként javasolt a szűrés?

Általában az évenkénti rendszeresség, amit javasolni szoktunk a betegeknek, ám ez egyénenként is változhat – mondja dr. Vincze Ildikó. Ha valaki a rizikócsoportba tartozik, tehát világos bőrű és hajú, vagy sok anyajegye van, a családjában előfordult melanoma, akkor gyakrabban, akár fél-negyed évente is indokolt lehet az anyajegyszűrés.

ABCDE-szabály: amikor soron kívül is indokolt orvoshoz fordulni

Bizonyos szabad szemmel is látható elváltozások esetén nem szabad halogatni a kivizsgálást. Ezek az angol nyelven ABCDE összefoglaló névvel jelzett tünetek:

  • A, mint asymmetry – mennyire szabálytalan, változott-e az anyajegy alakja?
  • B, mint border – elmosódott határ, vagy élesen elkülönül a környezetétől?
  • C, mint color – homogén színezetű, vagy különböző színárnyalatokat mutat?
  • D, mint diameter – 6 mm feletti átmérőjű anyajegyeknél nagyobb a melanoma kockázata.
  • E, mint evolving – bármilyen időbeli változás, szín, méret, felszíni észlelhető-e?

A teljes testtérképes anyajegyszűrés

A melanoma a teljes testfelületen bárhol megjelenhet, nemcsak a napnak kitett testrészeken, ezért nagyon fontos az alapos vizsgálat.

Ha bizonytalanok vagyunk az önvizsgálat során látottakban, inkább soron kívül is kérjük szakember segítségét – tanácsolja dr. Vincze Ildikó. "A rák több típusával ellentétben a melanoma nemcsak idősebb korban jelent kockázatot, hanem már fiatal felnőtteknél is.

A melanoma a 20-30 éves nők körében vezető halálok, miközben korai stádiumban felismerve és kezelve teljes gyógyulást is elérhetnénk. Ma ehhez már olyan korszerű segítség áll rendelkezésünkre, mint a teljes testtérképes anyajegyszűrés, mellyel dokumentálni tudjuk a legkisebb elváltozásokat is és azokat nyomon követhetjük, hogy a rosszindulatú növedékeket szükség esetén, évszaktól függetlenül bármikor idejében el tudjuk távolítani."

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Bőrrák: egyre több huszonévest érint - ezekre a jelekre figyeljen!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

melanóma

Forrás: Anyajegyszűrő Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához