A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Elfeledett orvosság: nem is gondolná, mire jó a bor!

#egészség
2018.04.27. Módosítva: 2018.04.27.

Az ókori gyógyászat nem csupán tisztán rendelte gyógyítási céllal a bort, hanem gyógyfüvekkel készült gyógyborok formájában is. A középkorban a bor a tisztítatlan vizet helyettesítette. A kórházaknak bort adományoztak gyógyitalként, ahol a bortöltő és a pincemester fontos személy volt. A sebészek egészen a 13. századig bort használtak a fertőtlenítéshez.

Hirdetés

Régen is használták orvosságként a bort

Az orvosok az 17–18. században kezdték vizsgálni a bor gyógyító hatását. A benne található számos anyag egysége adja harmóniáját, zamatos ízét. Az újabb korban beható élettani kísérletek és vizsgálatok igazolták, hogy a bor csökkenti a lázas beteg fehérjekiválasztását. E tekintetben napi 40 gramm alkohol már figyelmet érdemlő hatással van. Ennyi szesz igen gyenge borból 0,5 liternek, erősebből mintegy 3 deciliternek felel meg, tehát bátran rendelhető.

A bor sokoldalúan hat a szervezetre. Fejfájás vagy emésztési zavarok kezelésekor a negyedére hígított bor "hozza" meg a gyógyulást. A borral olyan anyagok kerülnek a szervezetbe, melyek segítik az emésztőmirigyek működését. Glicerintartalma javítja a zsírgazdálkodást. A szőlő- és gyümölcscukor energiát szolgáltat.

A mértékkel fogyasztott bor étvágygerjesztő

Az anyagcsere-folyamatokat kedvezően befolyásolja, ezáltal kevesebb salakanyag marad a szervezetben. Vérszegénységre jó a vörösbor, lábadozás idején pedig állítólag tokaji aszút előnyös fogyasztani. A modern élet sok-sok izgalma, az agyvelő fokozott tevékenysége erősen gátolja az emésztőmirigyek működését. A bor e gátlásokat képes feloldani, ezért helyes az étkezést borfogyasztással kiegészíteni.

Meglepő - májvédő hatású az alkohol? Kattintson!

Savhiányban szenvedőknek gyógyír

A bor viszonylag csekély alkoholtartalma előnyösen hat az idegekre, a szívre és az érrendszerre, csökkenti a lelki feszültséget, amely köztudottan érszűkítő hatású. A bor tágítja az ereket és hozzájárul ahhoz, hogy a szívizom több vérhez jusson. Nem véletlen, hogy azokban az országokban, ahol jelentős a borfogyasztás, lényegesen kevesebb a szívbetegek száma, és ritkább a szívinfarktus is, mint ott, ahol az égetett szeszes italokból fogyasztanak többet az emberek.

A bort mindig az étkezés közben vagy utána fogyasszuk. Reggel éhgyomorra csak a teljes savhiányban szenvedők igyanak kevés bort. Az alkohol kalóriája a táplálék kiegészítésére szolgáljon. Mértéktelen fogyasztása nemcsak a máj és a vese feldolgozó, tisztító erejét csökkenti, majd szünteti meg, hanem az agy működésére is közvetlen hatást fejt ki. Ám kis mennyiségben nyugtat, elősegíti az alvást.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.