Ezeket látta már?

Meglepő - májvédő hatású az alkohol?

2012.04.26. Módosítva: 2015.11.04.

Azokban a nem alkoholos zsírmájban szenvedő betegekben, akik mértékletesen fogyasztanak alkoholt (naponta legfeljebb egy-két italt), fele akkora a hepatitisz kialakulásának valószínűsége, mint azokban a nem alkoholos zsírmájban szenvedőkben, akik antialkoholisták – derül ki a San Diegó-i Kalifornia Egyetem kutatásából.

A The Journal of Hepatology áprilisi számában megjelent tanulmányból megtudhatjuk, hogy a nem alkoholos zsírmáj a leggyakoribb májbetegségnek számít az Egyesült Államokban, amely az amerikai felnőttek közel egyharmadát érinti.

Meglepő - májvédő hatású az alkohol?

A májban bekövetkező rendellenes zsírlerakódás pontos kóroka nem ismert, de az elhízás és a cukorbetegség a kockázati tényezők közé tartozik.

A nem alkoholos zsírmáj a szív- és érrendszeri betegségek közismert kockázati tényezője. A nem alkoholos zsírmájban szenvedő betegek kétszer nagyobb valószínűséggel halhatnak meg szívkoszorúér-betegség, mint májbetegség következtében.

A kutatók azt vizsgálták, vajon a mértékletes alkoholfogyasztás dokumentált szívbarát hatásai túlsúlyban vannak-e az alkohol negatív hatásaival szemben.

A kutatók Jeffrey Schwimmer vezetésével kimutatták, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás előnyei valóban jelentősek, legalább is azon kockázat tekintetében, hogy a nem alkoholos zsírmájban szenvedő betegben kialakul-e a betegség súlyosabb formája.

Az eredmények azt mutatták, hogy azokban a betegekben, akik naponta legfeljebb egy-két italt fogyasztanak, fele akkora valószínűséggel alakul ki a nem alkoholos szteatohepatitisz (NASH), mint azokban, akik egyáltalán nem isznak alkoholt. Schwimmer elmondta, hogy a jelenség okai egyelőre nem világosak.

Az alkohol közismerten jótékony hatással van a lipidek szintjére, növeli a jó koleszterin szintjét, amely a nem alkoholos zsírmájban szenvedő betegekben általában alacsony. Ráadásul típusától függően az alkohol gyulladáscsökkentő hatást is gyakorolhat.

A kutatásból az is kiderült, hogy a nem alkoholos zsírmájban szenvedő betegek körében a mértékletes alkoholfogyasztók kisebb mértékű májhegesedést tapasztaltak, mint az antialkoholista betegek.

Schwimmer úgy véli, az eredmények azt sugallják, hogy a májbetegek esetében személyre szabott kezelést kell választani, az apró eltérésekre is odafigyelve. "Cirrózisban vagy vírusos hepatitiszben szenvedő betegek esetében még a legkisebb mennyiségű alkohol is káros. Ez azonban nem vonatkozik az májbetegség összes típusára" – állítja a szakértő.

Forrás: Medipress