Hirdetés

Érik a cseresznye: szárát és magját is használjuk fel!

Azonfelül, hogy kitűnő szomjoltó és vitaminokban gazdag gyümölcs, még vértisztító és gyulladáscsökkentő hatása is számottevő. Nem kérdés: érdemes cseresznyét ennünk, most 3 gyors receptet is ajánlunk. Sőt, még a szárát és a magját is felhasználhatjuk, mutatjuk, mire!

 

 

A cseresznye már június elsejétől kapható a piacokon, de érdemes odafigyelnünk, hogy a megfelelő szemeket vegyük le a polcról! Vásárláskor vizsgáljuk meg a szemeket. A cseresznye szára legyen szép zöld, a gyümölcs maga pedig kemény húsú, fényes héjú és folt- és sérülésmentes! Bár könnyen romló gyümölcsnek számít a cseresznye, érdemes kiterítve a hűtőszekrényben tárolni!  

Több rejlik benne, mint gondolnánk

A cseresznyében magas az A, a B1, a B2, a B6 és a C vitamin-tartalom, amely immunrendszer erősítő és segít a daganatos megbetegedések megelőzésében. A vitaminokon túl tartalmaz még folsavat, foszfort, kalciumot, nátriumot, kobaltot, és vasat. A cseresznye többek között erősíti az érfalakat, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.


Cseresznye: tele vitaminnal

A cseresznye minden részét hasznosíthatjuk! 

A cseresznye azon gyümölcsök közé tartozik, amelyeknek minden részét fel lehet használni. A szárból kiváló méregtelenítő, vízhajtó, tisztító tea készíthető, míg a magját széttörve lehet fogyasztani, de például párnát is készítenek belőle. A cseresznyemag párna alkalmas fűtésre és hűtésre is egyaránt, a sütőben melegített párna kiváló hőtartó képességének köszönhetően enyhíti az alvászavarokat, viszont a hűtőszekrényben tárolt párna alkalmas hűtőborogatásra könnyebb ficamok esetén.

Cseresznyés receptek

A cseresznye az a gyümölcs, melyből sokféle dolgot készíthetünk az italtól kezdve a mártáson át a befőttig, de egy könnyű süteménynek is nagyon finom.

Hideg cseresznyeleves

Hozzávalók: 30 dkg cseresznye, 2 dl tejszín, 5 dl tej, citrom, méz.
Elkészítés: A cseresznyét jó alaposan mossuk meg, majd magozzuk ki, és néhány szemet tegyünk félre a tálaláshoz. A magozott cseresznyéket tejjel, tejszínnel, citromlével turmixoljuk össze, majd saját ízléseünk szerint édesítsük egy kis mézzel. Ha sietni kell és nincs idő hűteni, jégkockával együtt turmixoljunk. Tetejére félbevágott cseresznyét, mentalevelet tehetünk díszítésnek.  

Cseresznyés jégdesszert 

Hozzávalók: 35 dkg cseresznye, 5 dl aludttej vagy joghurt, 6 evőkanál zabpehely, 4 gombóc vanília fagylalt
Elkészítés: A cseresznyét jó alaposan mossuk meg és magozzuk ki.
Turmixgépben pépesítsük a szemeket, majd apránként adjuk hozzá az aludttejet vagy joghurtot, a zabpelyhet és a fagylaltot is. Töltsük poharakba és 1 órára tegyük a hűtőszekrénybe. Saját ízlésünk szerint díszíthetjük cseresznyével vagy tejszínhabbal.

Cseresznye shake

Cseresznyés túrófelfújt

Hozzávalók: 40 dkg cseresznye, 4 mokkáskanál vaj, 1 csomag császármorzsa-por, 4 mokkáskanál sütőpor, 25 dkg sovány túró
Elkészítése: A cseresznyét jó alaposan mossuk meg és magozzuk ki. A császármorzsa port keverjük össze a sütőporral, majd adjuk hozzá a túrót. Jó alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat. A cseresznyéket terítsük szét egy kivajazott tepsiben és a masszát egyenletesen oszlassuk el a kimagozott gyümölcsön. Süssük 40 percig közepes lángon.

 

További tartalmak diéta témában

További tartalmak életmód témában

További tartalmak cseresznye témában

További tartalmak vitaminok témában

Aktuális hírek

Ótvar, orbánc, tályog: tünetek és kezelésük

Hogyan ismerjük fel a baktériumok okozta bőr- és lágyrész fertőzéseket, annak érdekében, hogy megelőzzük a vérmérgezést vagy a további szövődményeket?

Így mérjük meg a pulzusunkat

A pulzus, mint fogalom mindenki számára ismert, az eltérései pedig egyre gyakrabban kerülnek a kardiológusok fókuszába. Most megtudhat többet az erős szívdobogás vélhető okairól és a pulzus...

Fájó, zsibbadó kéz: ez a neuropátia tünete

A neuropátia a perifériás idegrendszer idegeinek működési zavarát jelenti. A működési zavar jelentkezhet fájdalom, zsibbadás, érzéketlenség vagy görcsök formájában is. Milyen problémák, betegségek...

Ezeket az ételeket sose tegye a hűtőbe!

A hűtőszekrény rendkívül praktikus találmány, hiszen nemcsak hosszabb ideig fogyaszthatóvá teszi az ételeinket, de gyakran az élvezeti értéküket is növeli. Bizonyos élelmiszereknél azonban a hűtés...

Övsömör vagy ekcéma?

Az övsömör és az ekcéma egyaránt kellemetlenül viszkető bőrkiütésekkel járó betegségek, ám a kiváltó ok, és így a megfelelő kezelés is nagyon eltérő. Hogyan különböztetheti meg a két problémát a...

Magas a vérnyomása? Ezzel a 6 élelmiszerrel vigyázzon!

A magas vérnyomás megelőzésében jelentős szerepe van a táplálkozásnak, sőt, a már kialakult betegség kezelésében is döntő szerepű az életmód. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont...

további cikkek >>