Hirdetés

Hatvanezer magyar él nyugtatókon és altatókon

A toxikológus szerint debrecennyi magyar él jelenleg gyógyszerfüggőként, amely igen nagy számnak tűnik ha belegondolunk, mennyire keveset is tudunk a témáról. 

Zacher Gábor szerint nagyjából hatvanezren szenvednek jelenleg altatók vagy nyugtatószerek okozta függőségtől, több százezren pedig a hashajtók és az orrcseppek miatti addikciók kellemetlen tüneteitől kínlódnak nap mint nap. 

Milyen szerektől függ a magyar leggyakrabban?

A toxikológus szerint az ópiát-tartalmú fájdalomcsillapítók okozta függőség jelenleg nem olyan gyakori jelenség Magyarországon, mint az USÁ-ban, ahol naponta kilencven ember hal meg valamilyen túladagolás következtében. A legnagyobb problémát az altatók és a nyugtatószerek okozzák, amelyek jelenleg még mindig tabunak számítanak a köztudatban.

Ráadásul, a magas számban fogyó nyugtatók mellett a lakosság rosszul táplálkozik, így a probléma már népegészségügyi gonddá válik – mondja Zacher Gábor.


A gyógyszerfüggőség még manapság is tabunak számít Magyarországon

Mi az a politoxikománia és miért veszélyes?

A szó klasszikus jelentése: több szertől való függőség, így ide sorolható az alkohol és a nyugtatószerek együttes használata, de ezek közül akár bármelyiket felválthatja egy veszélyesebb designer drog is. Jelenleg a politoxikománia a fiatalokra a legveszélyesebb, hiszen ők azok, akik nincsenek tisztában a legális és az illegális drogok közötti különbséggel, így figyelmen kívül hagyják a tiltólistán még nem szereplő drogokat.

Ráadásul ugyanazt a szert sokszor egy héttel később már más néven árusítják, így a mellékhatások egészen kiszámíthatatlanok is lehetnek. 

Mik a gyógyszerfüggőség legfontosabb tünetei? Tudja meg most!

Veszélyesebb a kokain, mint az altató?

Sokan nem tudják, de kémiai addikciót (azaz szerfüggőséget) nem csak az illegális szerek (kokain, heroin) okozhatnak. Legalább ennyire veszélyes az alkohol, a nikotin, a koffein és a receptköteles pszichiátriai gyógyszerek is. Az ilyen, pszichiáter által felírt készítmények tehát szakszerű alkalmazást igényelnek, ugyanakkor tény, hogy szedésük hosszútávon, nagy dózisban bizonyítottan szomatikus és pszichés függőséghez vezethet, akár pszichiáter írja fel, akár nem. 

Forrás: MTI és stresszdoktor.hu

További tartalmak gyógyszer témában

További tartalmak xanax témában

További tartalmak morfium témában

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>