Ezeket látta már?

Csokoládé, gyógyír a köhögésre?

Csokoládé: gyógyír a köhögésre? A legújabb kutatások szerint egy, a kakaóban található hatóanyag megoldást jelenthet a makacs köhögésre.

Végső fázisába érkezett a klinikai vizsgálat, amelynek során a csokoládéban és kakaóban található teobromin jótékony egészségügyi hatásait vizsgálták a tudósok.

Csokoládé, gyógyír a köhögésre?

A brit fejlesztők szerint a gyógyszer két éven belül megjelenhet a boltok polcain. Évente mintegy hét és fél millió ember szenved tartós (két hétnél hosszabb ideig tartó) köhögés miatt Nagy-Britanniában. A legtöbb jelenlegi gyógyszer csak tüneti kezelést nyújt, méghozzá ópiátok formájában: a népszerű köhögés elleni szirupok kodeint tartalmaznak, ami egy természetes narkotikum.

Októberben a brit Egészségügyi Termékeket Felügyelő Ügynökség (MHRA) betiltotta a kodeintartalmú gyógyszerek alkalmazását 18 éven aluli betegek esetében, az esetleges komplikációk ugyanis sokkal veszélyesebbek, mint az alapbetegség.

A kutatók szerint a teobromin esetében ez a veszély nem áll fenn, és mivel a szer teljesen ízetlen, így azok is szedhetik, akik amúgy nem szeretik a csokoládét.

A teobromin csökkenti a bolygóideg irritációját, ami az egyik legfontosabb szempont a makacs köhögés legyőzésében. A BC 1036 elnevezésű szert a gyártó cég, a brit SEEK a következő néhány hónapban veti alá az utolsó tesztelési folyamatnak.

"Rendkívül nagy szükség lenne egy nem-ópiát alapú szerre, ami kiválthatná a kodeint a köhögés elleni szerek sorából - nyilatkozta Alyn Morice professzor, a Hull Köhögési Klinika munkatársa - Reméljük ez a mostani szer beváltja a hozzá fűzött reményeket és sikerrel csökkenti a betegek makacs köhögését."

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához