Jelenlegi hely

Hirdetés

Kullancs van a macskámban. Belehalhatok?

A vírusfertőzött kullancsok által egyre nagyobb veszély leselkedik ránk. Belehalhatunk egy kullancsfertőzött macska harapásába? A témában Dr. Lakos András válaszolt kérdéseinkre.

Hirdetés

Futótűzként terjedt el a hír az interneten, hogy Japánban valószínűleg egy kullancsfertőzött macska harapásába belehalt egy nő. Állítólag ez a világ első olyan halálesete, ahol nem közvetlenül, hanem közvetetten terjedt át a fertőzés emberre – adta hírül a BBC.

A halál oka: SFTS

A japán egészségügyi tárca szerint az áldozat egy kóbor macskát akart orvoshoz vinni, amikor az megharapta őt, így átadva neki a trombicitopéniát és még megannyi kellemetlen vírus okozta tünetet, amelyért mind az SFTS szindróma(Severe fever with thrombocytopenia syndrome virus) felelős.

Mivel az áldozat 10 nap múlva váratlanul meghalt, így került a média és az infektológusok érdeklődésének központjába: nem találták a halál okát, azonban minden jel arra mutatott, hogy SFTS szindrómában szenvedett halálakor.
A nőn nem találtak ugyan kullancsok okozta csípést, ezért kezdtek el a fertőzött macska által hordozott betegség átterjesztésére gyanakodni.


Nem minden kullancs veszélyes, aggodalomra semmi ok

Mi az az SFTS?

Az SFTS egy viszonylag új fertőző betegség, amely eddig kizárólag Ázsiában ütötte fel a fejét. Tünetei között olyanok szerepelnek, mint láz, hányás, hasmenés, szervelégtelenség több szervnél egyszerre, alacsony vérlemezkeszám, emelkedett májenzimszint, és alacsony fehérvérsejtszám.

A vírust terjesztő kullancsok miatt 30%-os a halálozási arány, illetve különösen az 50 év felettieknek kell óvakodniuk tőle, ugyanakkor eddig mindegyikük közvetlenül a kullancstól kapta el a fertőzést. A szindróma jelenleg nem kezelhető, nem létezik ellene hatékony gyógyszer.

Milyen veszély leselkedhet még kiskedvenceinkre? Tudjon meg többet a toxocarosisról!

Mit mond a szakértő? 

Dr. Lakos András a kullancsbetegségek ambulanciájának vezetője kérésünkre elmondta, hogy nem kell tartanunk attól, hogy a kullancs által megcsípett állat ránk is „átragasztja” a vírust. „A világon több száz kullancs által terjesztett fertőzés ismert, ebből emberre veszélyes, Európában is előforduló mindössze egy tucat. Jelenleg nincs adatunk arról, hogy előfordult volna Magyarországon SFTS fertőzés”-  mondja a szakértő.

Forrás: hvg.hu
Forrás: kullancs.hu

 Hirdetés