Jelenlegi hely

Hirdetés

Tartós fülzúgás (tinnitus)

A tartós fülzúgás Magyarországon közel 300.000–500.000 embert érint, és sajnos egyre inkább a fiatal, 22-35 éves korosztály jellemző problémájának tekinthető. Sokakat akár egy életen át is végigkísér.

Hirdetés

Tartós fülzúgás (tinnitus)A fülzúgás, latin nevén tinnitus (jelentése csengés, csörgés) olyan hang hallását jelenti az egyik, vagy mindkét fülben, ritkábban a fejben, ami nem emberen kívüli hangforrásból ered. Az érintett időnként vagy tartósan különféle hangokat hall a fülben, fejben. Ez lehet pl. morajlás, kattogás, sistergés, sípolás, dübörgés. Egyidejűleg többféle hang is felléphet a fülben, fejben. A hallott zaj erőssége nagyon egyéni, lehet gyakran változó is. Legtöbbször nyugodt, csendes környezetben a legkellemetlenebb. Tartós fennállása esetén gátolhatja az elalvást, a koncentrálóképességet, zavarhatja a mindennapi életet.

A fülzúgás nem önálló betegség, hanem tünetegyüttes, két formáját különböztetjük meg:

• A szubjektív fülzúgás mások számára nem érzékelhető, fizikai eszközökkel nem mérhető. Ez a gyakori, a mindennapi orvosi gyakorlatban szinte mindig ezzel a típusú fülzúgással van dolgunk.

Objektív fülzúgásról beszélünk, ha a hang külső szemlélő számára is érzékelhető sztetoszkóppal. (Ebben az esetben a hanghallásokat leginkább a fej és a nyak ereinek speciális elváltozása, vagy a középfül és a szájpadlás izmainak fokozott mozgása okozza.) Ezek az esetek azonban nagyon ritkán fordulnak elő.

 

A fülzúgás okai

A szubjektív fülzúgásnak számtalan (több mint 50-féle) oka lehet:

 • fülbetegségek: pl. egyszerű fülzsírdugó, középfülgyulladások, fülkürthurut, otosclerosis, erős hangok által kiváltott belsőfül károsodások (diszkó, petárda, lövészet, zajos munkahely), sérülések, Menière-betegség, akusztikus neurinoma (jóindulatú daganat);
 • koponya- és agysérülések;
 • a központi idegrendszer egyes megbetegedései;
 • anyagcserebetegségek: pl. cukorbetegség, pajzsmirigybetegség;
 • keringési zavarok;
 • egyes gyógyszerek mellékhatásai (amely gyógyszerek azonban egy meglévő másik betegség kezeléséhez nélkülözhetetlenek);
 • fertőző megbetegedések;
 • mozgásszervi elváltozások: különösen a nyaki gerincoszlop, a nyak- és vállizmok területe;
 • élvezeti szerek: alkohol, kávé, nikotin;
 • fogászati problémák;
 • állkapocsízület elváltozásai;
 • stressz, neurózis; (az esetek megdöbbentően nagy százalékában lelki okok állnak a háttérben)

 

A tinnitus "ördögi köre" – Miért olyan ijesztőek a hangok?

A hang a "semmiből" jön, nincs ismerős hangforrás, így nem is lehet kikapcsolni. Kialakul egy félelem, hogy valami történt az agyban, valami ismeretlen, érthetetlen dolog zajlik. A beteg tehetetlennek, kiszolgáltatottnak érzi magát, pánikba esik, szorong, alvászavar alakulhat ki, koncentrációs képessége csökken. Sokuknak az a benyomása, hogy egyedül kell az ár ellen úsznia. Ez a fokozott stresszállapot erősíteni fogja a fülzúgását, kialakul az ördögi kör. A beteg egyszer csak észleli a hangot, és ez egy kellemetlen érzelmi reakciót vált ki. Ha ez ismétlődik, vagy hosszabb ideig megmarad, több kérdés merül fel benne: mi lehet az oka? Mit tegyek, kihez forduljak? Mennyire súlyos?

Egyre gyakrabban irányul figyelme a nem kívánt hangra, egyre jobban zavarja, egyre inkább megterheli testileg-lelkileg, depresszióssá válik. Az eredmény: akarata ellenére fokozódik a fülzúgása. Ebből az “ördögi körből” azonban van kiút, nem kell feltétlenül együtt élni ezzel a kellemetlen tünettel, van megoldás.

 

A fülzúgás kezelése

A legfontosabb, hogy a tünetektől szenvedő minél előbb forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz. Nem szabad arra várnia, hogy majd elmúlik! Lehet, hogy egy egyszerű, könnyen kezelhető ok van a háttérben, melynek megszüntetésével a fülzúgás is megszűnik. A szervi eredetű tinnitus kizárását követően, illetve a szakorvosi kezeléssel párhuzamosan szükség lehet akár lelki segítő (pszichológus/pszichiáter) bevonására is.

Tartós fülzúgás (tinnitus)Sajnos nem létezik olyan szer, amely a fülzúgást gyorsan és biztos hatással gyógyítja. A tünetegyüttes enyhítésére, illetve gyógyításra egy úgynevezett kombinált terápia a legkorszerűbb módszer, némileg hosszabb idő alatt (1/2 – 1 év) jó esélyt ad a tartós javulásra. A legeredményesebb kombinált terápia a Tinnitus Retraining Therapy (TRT), amelynek lényege a fülzúgás habituációja, azaz egy olyan módszer melynek során a páciens megtanulja figyelmen kívül hagyni a negatív jelentésű ingereket (jelen esetben a fülzúgást), ezáltal az ingerre kiváltódott reakció csökken, sőt eltűnik.

A kombinált terápiába tartozhat rendszeres tanácsadás, zajgenerátor készülék alkalmazása (halláspanasz esetén hallókészülék is), kiegészítő gyógyszerek és (pl. antidepresszánsok, szorongáscsökkentők) gyógytermékek (pl. ginkgo biloba alapú termékek), pszichológiai támogatás szakember által és a beteg aktív együttműködése.

A fent leírt kombinált terápia elsődleges célja a fülzúgás olyan fokú csökkentése, amelynél az általa kiváltott kellemetlen általános állapot is olyan mértékben javul, hogy a mindennapi életvitelre gyakorolt zavaró hatása megszűnik. Mindezek mellett az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy sok esetben e kellemetlen hang el is tűnik.Hirdetés