Jelenlegi hely

Hirdetés
Véleményét szeretném kérni azzal kapcsolatban, hogy az orbáncfű, mint természetes antidepresszáns szedhető-e Ventadepress 75 mg-os tabletta mellé kiegészítő kezelésként. Több leírásban is szerepel, hogy sok antidepresszáns mellé nem használható, mivel a gyógyszer kölcsönhatásba kerül vele, így felerősíti az antidepresszánsok hatását. Én a pánikbetegségemre 300 mg-ot szedtem naponta ebből a tablettából, majd 150- és jelenleg 75 mg-ra csökkentett adagon élek.
Szeretném elhagyni az antidepresszánst és sokat segítene, ha esetleg más egyéb természetes szert is javasolna további kezelésemhez.
Tisztelettel!
Jól tette, hogy írt a gyógyszerkölcsönhatással kapcsolatosan!

A Ventdapress (venlafaxin) erős szer a depressziós és szorongásos kórképek kezelésében. Az Ön által kérdezett orbáncfű (hatóanyaga hypericin) nem szedhető az előző szer mellett, mert fennáll az ún. szerotonin-szindróma kialakulásának veszélye.
Ez a jelenség eléggé súlyossá is fokozódhat, a jellemző tünetek: szapora szívverés, izzadás, pupillatágulat, remegés, érzékenyebb reflexek, vérnyomásemelkedés, mely végül sokkba is torkollhat.
Az együttadás, együttes szedés tehát tilos!

Az antidepresszánssal kapcsolatos bármely változtatást meg kell beszélnie a kezelőorvossal, mert az esetleges önkényes dóziscsökkentés ronthatja a tüneteket, tehát ezt mindenképpen egyeztetni kell!

Természetes szerekkel a valódi depresszió és pánikbetegség ilyen értelemben nem kezelhető, a gyógyszerek mellett egyéb terápiák (pszichoterápia, munka, zene, szocioterápia, párterápia stb.) is természetesen alkalmazható - ez mind a szakember kompetenciája és egyben felelőssége is.

Üdvözlettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Az alábbi problémával fordulnék Önhöz.
December hónapban véres széklettel kerültem SBO-ra. Az eset kapcsán gasztroenterológiai kivizsgálásra küldtek (alsó endoszkópos vizsgálat, ha jól tudom) ami nem talált semmi rendellenességet. A véres széklet jelentkezése után 1-2 héttel elkezdetett tikkelni a szemem, a közérzetem drasztikusan romlott és fájt a fejem (tarkó és homlok környéki fájdalom). A gyógyszerész nyugtató teát (orvosi citromfű) javasolt, feltételezve, hogy a betegséget reagálom túl pszichésen. A tea használt és a már két hete tartó tünetek 1-2 nap alatt megszűntek. 2 héttel később a tünetek újra jelentkeztek (ismét a véres széklettel kapcsolatos kivizsgálás előtt és után). Ismételten citromfű tea fogyasztásával a tünetek enyhültek és az előbbihez képest kicsivel több idő után teljesen megszűntek. 3 héttel ezelőtt ismét megjelentek a tüneteim, de növekvő intenzitással (ekkor volt a tényleges kivizsgálás a véres széklet miatt). A vizsgálat sikeresen lezajlott és a fent említettek szerint semmi rendellenességet nem találtak. Ismét elkezdtem fogyasztani a citromfű teát, a tüneteimre viszont már nem volt hatással. Sőt, több más új tünet is jelentkezett rajtam.
Állandó jellegű tüneteim: bal szem tikkelés, erős és kellemetlen tarkó fájdalom, szédülés érzete álló helyzetben, rossz közérzet.
Időszakos tüneteim: szívtájéki fájdalom, végtag zsibbadás, halálfélelem.
A tegnapelőtti nap folyamán annyira gyengének éreztem magam, hogy majdnem összeestem álló helyzetből. Ekkor felkerestem egy ügyeletest, aki javasolta, hogy szedjek Magne B6 vitamint.
2 napja szedem a gyógyszert, a tarkó fájdalmam gyengült, a szív környéki fájdalmat sem tapasztaltam az elmúlt két napban, a szem tikkelésem még jelentkezik, de már csak néhány alkalommal naponta, a halálfélelmem elmúlt teljesen.
Viszont a tarkó fájdalmam nem szűnt meg, szinte állandó jelleggel érzek egy szédülés jelleget, amikor állok, és a végtag gyengeség érzetem sem múlik. Bal lábam járás közben észrevehetően zsibbad az elmúlt két napban. Amikor járok, úgy érzem mintha alkoholt fogyasztottam volna (picit imbolygok, nehezebben tartom a kiszemelt irányt).
A tünetek alváskor nem jelentkeznek. Nagyon nyugodt álmom van. A felkelés után kb. 1 órán keresztül szinte tünetmentes vagyok. Fekvő helyzetben kb, 1 óra alatt a tünetek szinte teljesen elmúlnak, alig érzékelhetőek.
A Megne B6-ot először napi 3x2 tablettát szedtem majd tegnap estétől kezdődően csak 3x1-et (hasmenésem volt, és javasolták az adag csökkentését).
Nem: férfi
Életkor: 27 év
Testalkat: 170 cm, 83 kg
Étrend: napi 2x étkezem + 2-3 liter víz.
Gyógyszer: Magne B6, más gyógyszert nem szedek. Tehéntejre érzékeny vagyok.
Az elmúlt pár évben a fent leírtakból egyik tünet sem jelentkezett rajtam.
Tud esetleg javaslatot tenni állapotomat illetően?
Köszönöm válaszát!
Válasz:
Számos, szerteágazó panaszt említ, melyek között lehet is meg nem is összefüggés.
1.) Nem világos, hogy a székletben a vér friss piros volt-e, vagy laboratóriumban megerősített úgynevezett occult, azaz rejtett vérzés. Feltételezem, hogy ha SBO-ra került vele, akkor friss piros vér lehetett. Ha igen, akkor korát tekintve feltehetően aranyér az oka, ezt proctológus szakembernek kellene megmutatni, bár ha volt colonoscopia, annak is észre kellene vennie. Hogy ez többször ismétlődik, ez is inkább ezt erősíti meg… illetve felvetődik még bélgyulladás lehetősége is. Ezt kizárni szintén colonoscopiával lehetne, de ez esetben a beleket ki kellene tisztítani alaposan. Nem világos, hogy az SBO-ra történt bekerülést követően volt-e ilyen előkészület? Negatív colonoscopia: nem valószínű a bélgyulladás. (A colonoscopia nem tévesztendő össze a rectoscopiával: 1-1.5 méter, szemben a 30-45 cm-es vizsgálattal.)
2.) Nem tudom történtek-e neurológiai vizsgálatok? A tikkelés mögött lehet banális ok is, - pl. kialvatlanság, alvászavar, stressz, túlhajtott életmód stb. - és komolyabb eltérés is. Nem akarnám ijesztgetni, megoldás: ha nem múlik, feltétlen lássa neurológus szakember. A bizonytalan járás miatt is indokolt lenne, a szédülésről nem is beszélve… Van-e a szédüléskor hányinger?
3.) Nem említett semmilyen laborvizsgálatot: vagy nem történt vagy negatív volt minden?
4.) A tarkófájdalom inkább vérnyomás ingadozásra utal, javaslom, hogy rendszeresen mérje, és írja le: napi 5-6x-i mérés, reggel ébredéskor az első az ágy szélén ülve, majd délelőtt, kora délután, délután és este legyen. Az összes adatot felírni időponttal együtt, és orvosnak megmutatni, kb. 7-10 nap után. (FIGYELEM: csuklós mérő nem jó, nem hitelesített! Bármely patikában csak felkaros automata, egyedül használható vérnyomásmérőt vegyen! Ebből megállapítható, hogy fennáll-e magas vérnyomás betegség, vagy netán az ún. Shallong pozitivitás: ez egy viszonylag gyakori eltérés: álló helyzetben lassabban kompenzálnak az ér keresztmetszetek, emiatt a vérnyomás ingadozik fekvő és álló helyzetben. (Más a nyomás a palackban is, ha áll, vagy ha fekszik a vízoszlop magassága miatt…) Ez főleg idősebbeknél gyakoribb, de lehet fiataloknál is, meg kell szokni.
5.) Mindent figyelembe véve, ha a panaszok citromfű teára elmúltak, feltehetően nem voltak komolyak, csakúgy, ha Magne B6-ra múltak. Testsúlya és magassága alapján: BMI 28, 7, ideálisnak tekinthető. Sportoljon sokat: inkább cardio edzéseket javaslok, minden szempontból jobbak, mint csak a „gyúrás”.
Üdvözlettel: Dr. Lassu Imre, háziorvos, üzemorvos
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!
A problémámat nem tudom röviden megfogalmazni, mert nagyon összetett. A kislányunk 15 éves múlt. A gimnázium 9. osztályos tanulója. Általános iskolában nagyon jó tanuló volt, vidám, életerős, sok baráttal. A negatív változás az iskolaváltás során kezdődött. Lehangolt, rosszkedvű, stresszes, robbanékony, fáradékony, magába zárkózó, nem tud koncentrálni sem az iskolában, sem otthon a tanulásra, amire minimális időt fordít. A jegyei is nagyot romlottak. Elmondása szerint egyedül érzi magát az iskolában, mindenki piszkálja, nem tudja sokszor ki ő, stb… Hiányzik neki a korábbi iskolai osztálya, mert az olyan volt, mint egy nagy család. Úgy érzi, elveszített mindenkit az új iskola révén. Mostanság volt már rosszul is az iskolában: gombócérzet a torokban, mellkasi fájdalom érzet és nehézlégzés is, amik szerintem már egyértelműen pszichés tünetek. Sajnos a két éve beindult menszeszével is problémák vannak: elhúzódó, akár 10-12 napos bő vérzés, majd pecsételés, ami szintén befolyásolja közérzetét. Ebben tettünk lépéseket, már voltunk nőgyógyásznál, de a probléma még fennáll. Egy hónapja kórházban is volt, mert egy napon minden előjel nélkül 39 fokos láza lett, majd a hátát fájlalta, utána fájt a mellkasa, jött a nehézlégzés, lezsibbadt a nyelve, és úgy érezte hátracsúszik, lenyeli. Erőtlenül lett betámogatva a gyerekosztályra, ahol kapott vénásan valami injekciót, és 2 perc alatt máris kezdett jobban lenni. Mi a nőgyógyász által javasolt addig 5 napja szedett vérzéscsillapító gyógyszer (Dicynone 3x1 tabl.) allergiás mellékhatására gondoltunk, amire a kórházban nem kaptunk választ. Javasolták neurológiai kivizsgálását, amire csak március végén kerül sor. Azóta a lányunk fél a gyógyszerektől, fél, hogy megint rosszul lesz. Ezek még jobban fokozzák a problémát. Nem akar orvosi segítséget, szerinte neki kell megoldania – a szerinte csak kamaszkori változásokból adódó – nehézségeket. Viszont van egy másik súlyos probléma is. A feleségemnek mentális betegsége van, skizofrén. A lányunk tudja, hogy az anyja gyúgyszereket szed, amit pszichiáter ír fel neki. A betegségből adódóan sajnos látott már sok mindent a lányunk. Mi sosem mondtuk neki, hogy mi a konkrét betegsége az anyjának, de azt is el tudom képzelni, hogy már rájött, és olvashatott is róla. Ezeket, ha így van, elnyomja magában, mert sosem kérdezett ezzel kapcsolatban semmit. Azt is tudhatja, hogy akár genetikai úton örökölhette is. Ettől mi is rettegünk. Félünk, hogy a sok örlődéstől egyszer csak összeomlik. Még egyszer kiemelném, hogy szakemberhez nem akar menni, mert szerinte nincs nagy baja, szerinte én akarom betegnek beállítani, a sok aggódással én csinálok belőle beteget. Kérdéseim: Hogy vegyem rá, hogy külső segítség kell? Pszichológushoz, pszichiáterhez, vagy pszicho terapeutához kell forduljunk? Szeretnék végeztetni egy laborvizsgálatot is arra vonatkozóan, hogy genetikai úton örökölhette-e a skizofréniát. Persze úgy, hogy a vizsgálat okát ő ne tudja. Ezt hol kérhetem? Vagy csak magánúton lehetséges?
Válaszát előre is köszönöm.
Válasz:
Tisztelt Uram!
A 15 éves leányával kapcsolatban jelentkező tünetek, jelenségek és történések valóban komplexek és egyik a másikat valószínűleg lelkileg erősíti. A kisleány érzékeny korban van, amikor vélt, vagy valós jelenségek a tapasztalatlan, bizonytalan lelki állapot következtében felerősödhetnek, és ennek következtében váratlan és szokatlan jelenségeket eredményezhetnek. Mindenképpen javasolnám pszichológussal való kapcsolat felvételét. Ő ismételt beszélgetések során fel tudja tárni mindazon belső, rejtett feszültségeket, amik a leányban felgyülemlettek, és amelyekről talán tudatosan ő sem tud. Ami a skizofréniát illeti, nem ismerek jelenleg olyan vérben lévő anyagot, aminek a kimutatása a hajlamot, vagy a betegséget igazolná. A menses zavar még elfogadható korosztályos jelenségnek, emiatt különösen nem kell aggódni. Viszont vezessen a gyermek úgynevezett "menses naptárt", ahová bejegyzi az aktuáis vérzés kezdetét, erejét, és végét. Ez fontos információ lehet a később őt vizsgáló szakemberek részére.
Javaslom továbbá, hogy sportoljon rendszeresen, javítandó a fizikai állóképességét. Mindezeket szerintem kellő empátiával meg lehet vele beszélni. A Dicynone nem okoz ilyen mellékhatásokat, viszont a serdülés alatti ún. vegetatív (akaratunktól független) idegrendszeri labilitás tud váratlan helyzetekben ájuláshoz vezetni. Ez ugyancsak korosztályos jelenség, ami majd múlik. Türelemmel az említett problémák zöme meg fog oldódni.
Üdvözlettel: Dr. Blatniczky László, csecsemő-gyermekgyógyász, endokrinológus szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt DoktorÚr/Doktornő!

Lamolep 100 mg-ot szedek hangulkatstabilizálónak, Citapramot már több mint ... éve akkor pánikrohamok ellen kaptam, valamint Xanax SR-t.
Szeretném csökkenteni a gyógyszereimet, nem ez az első alkalom, hogy ilyesmiket szedek, de még ennyit sose kellett szednem. A pszichiáterem azonban nagyon a gyógyszeres kezelés mellett kardoskodik, ahányszor szóba hozom, hogy esetleg lehetne-e lassan csökkenteni a gyógyszerek mennyiségét, mivel a kezdeti állapothoz képest nagyon sokat javult a helyzet, pszichoterápiába is járok..mindig gyorsan rövidre zárja, hogy a gyógyszerek jók.
Van valami mellékhatása annak, ha elkezdem elhagyni a gyógyszereket?
Nem szándékozom ebbe a dokim tudta nélkül belevágni, csak szeretném alátámasztani valamivel a kérésemet, hogy próbáljuk meg mégis a csökkentést.
Köszönöm
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A pszichiátriai gyógyszerekkel általában az a helyzet, hogy hatásuk eleve lassan (több hét) alatt épül fel, nem mindenkinél egyformán hatásosak, és elhagyásuk csak kellő óvatossággal és igen lassan, fokozatos dóziscsökkentés mellett történhet. Számos nemvárt mellék/hatás léphet fel egy hirtelenebb elhagyás kapcsán, különösen a hangulatjavító, antidepresszáns szerek esetében. A Lamolep ez esetben azért foglal el külön helyet, mert egyaránt alkalmazzák epilepszia kezelésére, és depressziós tünetek esetén is. Nyilvánvaló, hogy hosszú távon célszerű lenne e gyógyszerektől "megszabadulni" de ez csak egy hosszabb folyamat eredménye lehet. A nem gyógyszeres terápiáknak pl. a pszichoterápiának, vagy bármely más segítő módszernek itt van a jelentősége, de a gyógyszeres kezelés elhagyása kizárólag szakorvos felügyelete mellett és ajánlására történhet.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Ur! én két évvel voltam kezelve depresszioval.négy honapig szedtem a stimulotont és tünet mentes lettem.az orvosom javaslatára kihagytam de három honap után ujra visszaestem ,és még hét honapig szedtem.most januárban hagytam abba és már egy honapjánál is több hogy ujra küzdök.eleinte megprobáltam az orbáncfü tablettát szedni de nem volt elég igy ujra az orvosomhoz fordultam és megint kezdtem szedni a stimulotont.annak már két hete de még mindig gyomor idegem van föleg reggel és remegek meg nyugtalan vagyok.azt szeretném megtudni hogy monnyi idö kell altaljen hogy javulás álljon be? és emmellett ihatome a herbaria nyugtato teát? KÖSZÖNETTEL
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A (valódi, diagnosztizált) depresszió kezelése nem egyszerű kérdés. Az Ön által említett gyógyszer korszerűnek számít (sertralin hatóanyaggal) tehát ilyen ételemben korrekt. A depresszió mai kezelésében általában "valamilyen" serotonin-reuptake (újrafelvétel) gátló szert alkalmaznak a betegeknél.

A pszichiátriai betegségeknél általában jellemző, hogy a gyógyszerhatás több hét/esetleg 1-2 hónap alatt alakul ki a maga teljességében.
Az orbáncfű készítményt célszerű lenne elhagyni, mert a két szer között kölcsönhatás áll fenn, azaz csökkenti a sertralin mennyiségét (az kevésbé hat).

Elképzelhetőnek tartom, hogy a depresszióra ható szer mellett kellene szorongásgátlót is kapnia a nyugtalanság csökkentésére. Ezen túl célszerű lenne a gyógyszeres kezelés mellett pszichoterápia, mert a mentális betegségeknél sosem elég kizárólag a gyógyszeres kezelésre támaszkodni.

Mindezt kérem, beszélje meg kezelőorvosával is!

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Én több mint ... éve szedek a bipoláris depressziómra Lamolepet és Olanzapint. A pszichiáteremmel megbeszélve ezeket a gyógyszereket e két hónap alatt elhagyom. Az orvosom ütemterve a következő: a mindössze 2,5 mg Olanzapint hagyjam el, várjak három hétig és csak utána kezdjem el csökkenteni a 100mg Lamolepet, amit ezután felezzek el, várjak vele szintén három hetet, majd az 50 mg-ot felezzem el, s mikor újra találkozom vele augusztus végén, akkor még szedjem a 25 mg-ot. Nekem kétségeim vannak az ütemterv felől. Miért várjak három hetet a 2,5 mg elhagyásával? Már egy hete nem szedem és semmi tünetet nem észleltem magamon. Nem kezdhetném már most csökkenteni a Lamolepet, ami sokkal nagyobb mennyiség és biztos nehezebb lesz leállni vele?Másrészt valóban biztonságos, ha rögtön felezem? Ne iktassak be egy 75 mg-os időszakot is? Én szeptemberig már szeretném teljesen elhagyni a gyógyszert, hogyha esetleg negatív tünetek jelentkeznek, az addigra kiderüljön. Válaszát előre is köszönöm!

Megjegyzések:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Ha jól értem, tehát bipoláris zavarról van szó, amelyben mániás és depressziós epizódok is előfordulnak/tak. Általában mondható, hogy a pszichiátriai gyógyszerek esetén a lassú fokozatos dóziscsökkentés, "kivezetés" taktikáját kell alkalmazni, pontosan azért, hogy a tünetek ne okozzanak "reboundot" azaz váratlan állapotromlást.

A Lamolep e tekintetben valóban különlegesnek számít, hiszen a leírás szerint nem várható jelentősebb mellékhatás, és a Lamolep nem tipikusan pszichiátriai szer, hiszen fő javallata az epilepszia.

Magam részéről mégis javaslom a fokozatos - ez esetben az "ütemterv" szerint előírt dózisleépítést. Pontosan azért, mert minden ember, minden egyén más, mindenki minden gyógyszerre - főleg a pszichés zavarok esetén - másképpen reagál, tehát itt a személyre szabásnak sokkal nagyobb lehet a jelentősége, mint pl. egy vérnyomáscsökkentő esetén. Bármikor felbukkanhat nemvárt, veszélyes mellékhatás, lelki zavar, tehát célszerű betartani a szakorvosi javaslatot, és bármilyen szokatlan jelenség észlelése esetén azt jelezni számára, illetve felkeresni őt.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!


Körülbelül 4-5 hete minden nap szédülök. Van úgy,hogy már reggel ébredés után, vagy napközben , vagy estére. Nem tudom igazán mihez kötni. Voltam belgyógyászaton, ahol vérvétel, pajzsmirigy UH., nyaki gerincröntgen, szemészet, fül-orr-gégészet vizsgálatokat végigcsinálták, de semmilyen eltérést nem találtak.A vérnyomásom kicsit alacsony, az EKG is rendben volt. Rendszeresen gyógyszert nem szedek. Most nagyon tanácstalan vagyok, mert a tüneteim: erős szédülés, gyengeség, néha enyhe remegés, hányinger, bizonytalan járás, fülzúgás... napi szinten fennállnak és nem tudták megmondani mi a probléma. Milyen orvost kellene felkeresnem, vagy vizsgálatokat végeztetnem még, hogy kiderüljön mi bajom van?

Segítségét előre is köszönöm!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Próbáljunk sorban haladni:
1. Belgyógyászat (EKG, vérnyomás, vérkép).
2. Pajzsmirigy vizsgálat
3. Nyaki eltérés vizsgálata
4. Szemészet és fül-orr-gégészet
Tehát ha jól értem, ezen eredetű problémák így kizárhatóak.
Két javaslatom van:
Először érdemes lenne még egy neurológiai (ideggyógyászati) vizsgálatot végezni, ha itt sem tapasztalható konkrét eltérés, akkor célszerű lenne pszichiátert felkeresni, és a pánikzavar irányában tájékozódni.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Cím!

Az lenne a kérdésem hogy 5éve szedek már antidepreszánst ,de már fél éve csak a Miagen 10mg szedem este. És meghíztam e tőle mert 25kg híztam 3hónap alatt. És a Miagen okozhatta-e.

Megjegyzések:

2014-06-11 15:56:31
Dr. Székely Gábor 2014-06-12 14:38:21:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Megnéztem a Miagen (mianserin) orvosi előírását, abban nem szerepel utalás a hízásra.

Történt-e az elmúlt időszakban esetleg egyéb változás? Érdemes lenne éhomi vércukrot is megnézetni. Táplálkozása egyébként rendezett, és a mozgás, fizikai aktivitás?

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot! Depressziós és pánikbeteg vagyok ... éves korom óta. Antidepresszánst nem merek szedni, mert gyógyszerváltás közben átestem egy szerotonin szindrómán (sertralinról coaxilra) brutális volt, kórházba is kerültem!! Azóta nem merek gyógyszert bevenni. Hosszas keresgélés után rátaláltam a triptofánra. Azóta csak triptofán aminósavat szedek,csak kissé gyengének találom, ezért szeretném hozzá napközben beiktatni az orbáncfűteát. Reggel egy csésze orbáncfűtea, este 3db 500mg-s triptofánkapszula. Kérdésem esttől a kombótól is kaphatok szerotonin szindrómát, vagy szedhetem nyugodtan a két készítményt együtt. Előre is köszönöm válaszát!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A szerotonin-szindróma valóban igen veszélyessé válhat, ezek szerint Önnél szerencsésen zárult. A triptofán alkalmazást ilyen értelemben azért nem tudom támogatni, mert a depresszió /és pánikbetegség klinikai hátterét ahhoz ismerni kellene pontosan. Felteszem a diagnózist akkor még gyermekpszichiáter állította fel, a terápiával együttesen.

Az orbáncfű (hypericin) is alkalmazott e kezelések során, és valóban számos szerrel adhat interakciót, konkrétan a triptofánnal nem láttam, de a felsorolások elsősorban gyógyszeres interakciókra vonatkoznak.

Azt javaslom Önnek, háziorvosán keresztül keresse fel a (felnőtt) pszichiátert és ezeket a kérdéseket vele konzultálja meg.

További meglátásom, hogy pusztán gyógyszeres terápiával ez a kérdés, tehát akár a pánikzavar, akár a depresszió nem oldható meg. Akár a pszichiáter, akár klinikai pszichológus tud ebben segíteni különböző típusú pszichoterápiák alkalmazása révén. Ez fontos szempont, kérem figyeljenek erre is.

üdvözlettel: