Hirdetés

Menstruáció, elmaradó vérzés

A menstruációs ciklus hiánya természetes jelenség a kamaszkor előtt, a terhesség és a szoptatás alatt, ill. a menopauza után. Esetenként előfordul, hogy egy-egy család nőtagjainál (anya és leánya) az első menstruáció időpontja az átlagosnál később következik be.

Az első menstruációs vérzés (menarche) megjelenése után kb. 2 évig a menstruáció rendszertelen lehet. A menstruációs ciklus érthető módon akkkor is megszűnik, ha az anyaméhet sebészetileg eltávolították. A fenti kategóriákon kívüli hölgyek esetében a menstuációs vérzés nagyjából egyhavonta jelentkezik a pubertástól a klimaxig és kimaradása egészségügyi zavarra vagy betegségre utaló tünet. Mindazonáltal a mestruációs ciklus elmaradása önmagában csak a megtermékenyíthetőséget szünteti meg, de az egészségi állapotra nem gyakorol hatást.

A menstruáció, elmaradó vérzés tünetei

A menstruációs vérzés a korábbi szabályos jelentkezés után hirtelen elmarad.
A menstruációs vérzések sorozata el sem kezdődik.

A menstruáció, elmaradó vérzés esetleges komplikációi

Szövődmények
Terméketlenség.

A menstruáció, elmaradó vérzés kiváltó okai

A vérzés hirtelen elmaradása.
Bizonyos gyógyszerek esetében, pl. a fogamzásgátló tabletták szedésének abbahagyása után átmenetileg szünetelhet vagy szabálytalanná válhat a ciklus jelentkezése.
Érzelmi stressz (pl. szeretett személy elvesztése, kóros étvágytalanság (anorexia nervosa)).
Súlyos betegségek, pl. krónikus vesebetegség.
A petefészek /méh betegségei.
Hormonális rendellenességek.
El sem kezdődő menstruáció.
Súlyos gyermekbetegségek késleltethetik az első menstruáció jelentkezését.
Hormonális rendellenességek.
Zárt (imperforált) szűzhártya (ritka rendellenesség, mely esetben a szűzhártyán lévő nyílás hiányzik vagy túl kicsi).

Mit tehet Ön menstruáció, elmaradó vérzés esetén

Menjen el orvosához, ha már elmúlt 16 éves és még nem menstruált, vagy ha a menstruáció hirtelen, minden nyilvánvaló ok nélkül elmaradt!

Mit tehet az orvos menstruáció, elmaradó vérzés esetén

Kizárja a terhesség lehetőségét.
Felállítja a diagnózist, és elkezdi az oki kezelést.
Ha terhesség vagy más szervi elváltozás nem állapítható meg, várakozást tanácsol a menstruáció újbóli természetes megjelenéséig.
Szükség esetén pszichológushoz/pszichiáterhez küldi Önt.
Gyógyszereket ír fel, melyek serkentik a peteérést, ha a fogamzóképesség visszaállítása a cél.

Aktuális hírek

Új szívgyógyszereket fejlesztenek Debrecenben

Ironheart: ez a projekt neve, amelynek keretében új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó központjában...

Mi a tüdőfibrózis?

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon. Melyek a betegség tünetei és hogyan ismerhetjük fel?

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

Mit tegyünk, hogy fiatal maradjon a szívünk?

Minden embernek a szíve egyedi, leutánozhatatlan – és ami a legfontosabb, pótolhatatlan. Testünk motorja folyamatosan dolgozik életünk végéig, ezért vigyáznunk kell rá. Tanácsok a Szív Világnapján...

Mitől jó élni? A boldogság kémiája

Vannak olyan emberek, akik nem termelnek boldogsághormont és ezt pótolniuk kell. Íme, néhány tipp és trükk, amivel emelhetjük boldogságérzetünket a mindennapokban. 

további cikkek >>