Jelenlegi hely

Hirdetés

Zsírmáj, alkoholos májelfajulás: így kezeljük diétával

Sok alkoholt fogyaszt? Már kialakult a zsírmáj vagy valamilyen alkohol okozta májbetegség? A diétás, étrendi kezelés a májbetegségekben fontos szerepet tölt be. Nézze meg a részleteket!

Hirdetés

A zsírmáj (szteatózis) a túlzott zsírlerakódást jelenti, a májsejtek belsejében felszaporodnak a lipidek. Oka nem mindig ismert, lehet a háttérben:

• Cukorbetegség
• Terhesség
• Gyógyszerek, vegyszerek
• Alkoholfogyasztás
• Egészségtelen táplálkozás
• Fehérjehiányos étrend

Jellemző a mértéktelen alkoholfogyasztás miatt kialakuló ártalom, a májelváltozás függ az alkohol mennyiségétől, gyakoriságától. Általánosan mondható, hogy a nők mája érzékenyebb minderre.

máj
A májbetegségek egy része visszafordítható

Alkoholos májelváltozások

• Zsírmáj – ez visszafordítható
• Akut/krónikus alkoholos májgyulladás (hepatitisz) – szintén visszafordítható
Májzsugor, hegesedés – nem visszafordítható, de stabilan tartható

Az első két pont is természetesen csak akkor igaz – mármint a visszafordíthatóság – ha a beteg a diagnózist követően teljes alkoholtilalmat tart, és "örökre", valamint a megfelelő diétát betartja.

Az étrend lényege

Az alkoholos májgyulladás étrendjében fokozott figyelem szükséges a zsírszegénység figyelembevételére.

Fontos szempont még:
• B1-vitamin pótlása (gyári készítményekkel)
• Komplex vitaminpótlás
• Ásványi anyagok pótlása (cink, magnézium, vas, kálium, kálcium, foszfor)

A májbetegség pontos diagnózisa segíti a gyógyulást. Kattintson!

Krónikus (alkoholos) májgyulladás – mintaétlapok

• Reggeli: 2,5 dl tejeskávé, 2 db lágytojás, pirított félbarna kenyér, metélőhagyma
• Tízórai: 4 dkg baromfi párizsi, 1 db korpás kifli, 2 dl tej
• Ebéd: karalábéleves, natúr pulykamell szelet, rizi-bizi, narancs
• Uzsonna: sült tök, 2 dl limonádé
• Vacsora: 5 dkg gépsonka, 2 dkg vitaminozott margarin, zsemle, 2,5 dl meggylé
• Utóvacsora: 2,5 dl tejes almaturmix

Ez a 7 jel mutatja, hogy alkoholproblémákkal küzdesz - nézze meg videónkat!

• Reggeli: 2,5 dl tejszínhabos tejeskávé, 2 db párizsi kosárka, barna kenyér
• Tízórai: 1 db krumplis pogácsa, 2 dl tejes grapefruit turmix
• Ebéd: daragaluska leves, 12 dkg sovány sertéssült, finomfőzelék, alma, ásványvíz
• Uzsonna: 1 szelet piskóta, 2 dl narancslé
• Vacsora: 10 dkg frankfurti saláta, korpás zsemle, mézes-citromos tea
• Utóvacsora: búzacsírás almapüré

Következő cikkünk: májzsugor, cirrózis étrendi kezelése



Hirdetés