Ezeket látta már?

Májbetegségek: zsírmáj, májzsugor, alkoholos májártalom

2018.06.14. Módosítva: 2018.06.14.
majbetegsegek

A máj egy nagy rejtély? Mindenesetre a szervezet legnagyobb – és néhány szempontból talán legösszetettebb szerve is egyben. Számos feladata közül legfontosabb az ártalmas anyagok lebontása, átalakítása, majd azok kiválasztása. A máj nagy koleszteringyár is egyben… Lássuk a májat érintő betegségeket több fejezetben, itt a zsírmáj, az alkoholos májkárosodás és májzsugor kerül bemutatásra.

Bevezető – egy kis májdiagnosztika

Hogyan diagnosztizálhatóak a máj betegségei? Tekintsünk bele ebbe is egy pillanatra.

 • Laboratóriumi vizsgálatok
 • Képalkotó eljárások
 • Májbiopszia

A laboratóriumi vizsgálatokban májfunkciós vizsgálatoknak nevezett "csoport", néhány fontosabb:

A túlzott alkoholfogyasztás károsíthatja a májunkat és a szerveinket A túlzott alkoholfogyasztás károsíthatja a májunkat és a szerveinket Forrás: MSD Orvosi Kézikönyv a Családban

Képalkotó eljárások

ERCP: endoszkópos retrográd lolangio-pankreatográfia, azaz a fentről levezetett endoszkóppal kontrasztanyag bejuttatását követő felvétel készítése, (máj-hasnyálmirigy területe) két más eljárás is van, egyik műtét közben is alkalmazható. A CT és MR is kiváló felvételek készítésére alkalmas (pl. májdaganat, zsírmáj).

Májbiopszia

A májból való szövetminta vétele, amely akár műtét közben is lehetséges. Általában azonban a bőrön keresztüli beszúrásos mintavétel a gyakoribb, esetleg ultrahang v. CT segítségével. A májbiopszia nem veszélytelen eljárás, több órán át meg kell figyelni utána a beteget, felmerülhet esetleg hasüregi vérzés ugyanis, epecsorgás, hashártyagyulladás. Kb. két hétig célszerű "kórházközelben" maradni, épp az esetleges szövődmények miatt.

Zsírmáj, alkoholos májkárosodás, májzsugor

A máj károsodása következtében alakulnak ki, sok ilyen májkárosító tényező lehet, több esetben azonban nem ismeretes, hogy konkrétan mi is károsítja a májat.

A zsírmáj

Lényege, hogy a májsejtek belsejében túl sok zsírnemű anyag halmozódik fel. Általában nem okoz panaszt, esetleg felléphet sárgaság, hányinger, fájdalom, a has nyomásérzékenysége.

Mi utalhat zsírmájra? Általános fizikális vizsgálat során, ha a máj nagyobb, és egyéb tünetek nem észlelhetőek. Biopszia (fentebb) ezt megerősítheti. Önmagában a sejtek több zsírtartalma még nem okoz komoly problémát. Itt nem magát a májat, hanem a kiváltó alapbetegséget (pl. elhízás, túlsúly) célszerű kezelni, megoldani. Amennyiben ehhez fokozott, rendszeres alkoholfogyasztás társul a kórkép "átmegy" alkoholos májkárosodásba...

Tudta? A májkárosodásnak ilyen súlyosak a tünetei! Kattintson!

Alkoholos májkárosodás

Itt a lényeg önmaga – a rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás. Hol vannak a határok?

A nők mája általában is érzékenyebb: 20 g tiszta szesznek megfelelő alkohol (pl. 2 dl bor, 4 dl sör, 5 cent tömény) rendszeres fogyasztása már májkárosító, míg férfiaknál ugyanez 60 g tiszta szesznél jelentkezik (6 dl bor, 12 dl sör, 15 cent tömény).

Milyen az alkoholos májártalom? Zsírlerakódás tehát zsírmáj, gyulladás (alkoholos hepatitisz) és hegesedés, ez az ún. cirrózis.

A rendszeres alkoholizálás táplálkozási hiánybetegséget is okoz, mivel "üres kalória".

Tünetek, diagnózis: a rendszeres nagyivók első tünetei a 30-as éveikben, súlyosabb következményeik kb. 10 év múlva várhatóak. Férfiakon pl. másodlagos nemi jellegüket módosíthatja (kevés tesztoszteron, emlőnövekedés).

A zsírmáj mint írtuk, tünetmentes. Az alkoholos májgyulladás viszont jellemző: láz, sárgaság, fájdalom, magas fehérvérsejtszám kíséri, a bőrön póklábvénák. A hegesedéses károsodás (a májzsugor v. cirrózis) tünete kevés, szövődménye jellemző: májkapuvéna (portális) eredetű magas vérnyomás, később hasüregi folyadékgyülem, még későbben veseelégtelenség, kóma...

A túlzott alkoholfogyasztás károsíthatja a májunkat és a szerveinket A túlzott alkoholfogyasztás károsíthatja a májunkat és a szerveinket Forrás: MSD Orvosi Kézikönyv a Családban

A kezelés lényege: az alkoholfogyasztást azonnal és teljesen abba kell hagyni! Ezt könnyű kimondani – nehéz megtenni, de egy bizonyos, ha megteszi, az elfajulás lassan rendeződhet, ha nem hosszú távon halálhoz vezet.

Májzsugor, azaz cirrózisNemcsak az alkohol lehet az oka, hanem számos egyéb:

 • Mértéktelen alkoholfogyasztás
 • Gyógyszermérgezés
 • Vegyszerek okozta mérgezés
 • Hepatitisz B, C
 • Autoimmun betegség
 • Epeúti elzáródás
 • Szív- érrendszeri zavarok
 • Enzim- és tárolási betegségek
 • Cukorbetegség
 • Hiányos táplálkozás
 • Vastúltengés (hemokromatózis)

Tünetek, diagnosztika: nem mindig jár tünetekkel! jellemző lehet a hányinger, étvágytalanság, epeműködési zavar esetén bőrviszketés, sárga csomók a bőrön, szemhéjkörnyéken. Vér felköhögése is jelentkezhet (nyelőcső elfajulás miatt), a többi tünetet az alkoholnál már leírtuk. Legjobb diagnosztikája az ultrahang, esetleg izotópdiagnosztika, végső szót a a biopszia mondja ki.

Kezelés: a cirrózis fokozatosan romló betegség, az ivás abbahagyása megállítja a romlást – de a meglévő hegek megmaradnak. Az ártalmas egyéb anyagokat (vegyszerek, gyógyszerek) ki kell iktatni! Teljesértékű táplálkozás és vitaminpótlás hasznos lehet.

Forrás: MSD Orvosi Kézikönyv a Családban