Ezeket látta már?

Alkoholos májkárosodás

2010.02.01. Módosítva: 2015.11.04.

A nyugati világban a májbetegségeknek a túlzott alkoholfogyasztás a leggyakoribb oka. A túlzott mértékű alkoholfogyasztás hatására a máj szerkezete kórosan átalakul, funkciói romlanak. Az alkohol okozta májkárosodásnak három stádiuma van. Ezekben a szakaszokban eltérőek a tünetek, a kezelés és a kórlefolyás is.

Alkoholos májkárosodás

Alkoholos májkárosodás

A nyugati világban a májbetegségeknek a túlzott alkoholfogyasztás a leggyakoribb oka. A túlzott mértékű alkoholfogyasztás hatására a máj szerkezete kórosan átalakul, funkciói romlanak. Az alkohol okozta májkárosodásnak három stádiuma van. Ezekben a szakaszokban eltérőek a tünetek, a kezelés és a kórlefolyás is.

Az alkoholos májkárosodás okai

Az alkohol többféle mechanizmus útján vezet májkárosodáshoz, ezek nem egyértelműen tisztázottak, azonban az alkohol lebontása során képződött acetaldehid nevű vegyület közvetlenül májkárosító lehet. Az alkohol májkárosító hatásában nagy egyéni különbségek figyelhetőek meg.

Férfiaknál napi 40-60 g alkohol rendszeres fogyasztása (1 l sör kb. 15-20 g alkoholt tartalmaz) 10-15 év múlva vezet alkoholos májzsugor kialakulásához, míg nők esetében már kevesebb alkohol rendszeres fogyasztása is májbetegséget okoz. Az alultápláltság fokozhatja az alkohol toxikus hatását, és genetikai faktorok is befolyásolhatják az egyéni érzékenységet.

Az alkoholos májkárosodás tünetei

A betegség súlyosságától függően három stádiumra osztható.

1. stádium – alkoholos zsírmáj

Tüneteket általában nem okoz, véletlenül kerül felfedezésre hasi ultrahangvizsgálat kapcsán. A máj megnagyobbodott, zsíros átalakulás jelei figyelhetőek meg szerkezetében gyulladás nélkül. Laborértékekben a májenzimek enyhén emelkedettek lehetnek. Alkohol megvonására a folyamat visszafordítható, kezelést nem igényel.

2. stádium – alkoholos májgyulladás

Enyhe formában májmegnagyobbodás, kisfokú sárgaság észlelhető. Súlyosabb esetben a beteg rosszul érzi magát, jobb bordaív alatti fájdalomról panaszkodik, étvágytalan, hányingere van, esetleg hány, a sárgaság fokozottabb, gyakori a láz. A betegség felismerésében a laborvizsgálatok a legfontosabbak, a fehérvérsejt-szám emelkedett, a vérlemezkék száma csökkent, vérszegénység állhat fenn. A májfunkcióra utaló májenzimek (GOT, GPT, GGT) értéke, valamint a szérum bilirubin szintje emelkedett, az albumin szintje csökkent.

3. stádium – májzsugor (cirrózis)

Ebben az állapotban a máj szerkezete kötőszövetesen átalakul, a folyamat visszafordíthatatlan. Kifejezett tünete nincs, az alkoholizmus egyéb tünetei, szövődményei uralják a kórképet: étvágytalanság, fogyás, rossz közérzet, a bőrön megfigyelhető pókhálószerű értágulatok, a tenyerek vöröses elszíneződése. A hormonháztartás zavara miatt az emlők megnagyobbodhatnak, a szőrzet csökkenhet, potenciazavar alakulhat ki, nőknél menstruációs problémák léphetnek fel. Enyhe sárgaság észlelhető, mely főleg a szem fehérjén szembetűnő. A májkárosodás miatti heges átalakulás folytán a májkapu-vénában megnő a nyomás, ennek következtében vénatágulatok alakulnak ki a nyelőcső alsó szakaszában és a hasfalon. A nyelőcső vénák repedése életveszélyes vérzéses szövődményt okozhat. Ugyancsak a véráramlás zavara miatt alakul ki a hasűri folyadékgyülem, amely az idült alkoholisták elődomborodó hasát okozza. Ebben az állapotban akár 10 l is lehet a folyadék mennyisége. Késői szövődményként májdaganat alakulhat ki.

Az alkoholos májkárosodás lefolyása

Az alkoholfogyasztás abbahagyása után az 1. és 2. stádium visszafordítható. Azonban, ha ez nem következik be, a kialakult májzsugor esetén már a máj szerkezete végérvényesen átalakul. Ha a páciens ekkor dönt a végleges alkoholelhagyás mellett, a kialakult állapot fenntartható, a további rosszabbodás megállítható. Ellenben ha a 3. stádiumú májkárosodás mellett a beteg nem hagyja abba az ivást, szövődmények alakulhatnak ki (nyelőcsővénák repedéséből kialakuló vérzések, a máj méregtelenítő funkciójának elégtelenségéből adódó agyi károsodás, májkóma, májrák).

Az alkoholos májkárosodás diagnózisa

A diagnózis felállítása a fizikális vizsgálat után a laborértékekből és az ultrahangos kép alapján a gyakorlatban nem okoz nehézséget. Nem egyértelmű esetekben szövettani mintavétellel adható pontos diagnózis.

Az alkoholos májkárosodás terápiája

A legfontosabb az alkohol teljes elhagyása. A 2. és 3. stádiumban a szövődmények kialakulásának megelőzése, illetve a már kialakultak kezelése a cél. Az általános terápia része a vízhajtók szedése, a gyomorsav termelődését csökkentő gyógyszerek adása, a véráramlás megváltozásának előrehaladását gátló szerek (propranolol típusú vérnyomáscsökkentők) alkalmazása. Vízhajtó terápiával nem csökkenthető hasűri folyadékgyülem esetén annak lecsapolása válhat szükségessé a has bőrén át bevezetett tűn keresztül.

Az alkoholos májkárosodás megelőzése

Az alkoholos májkárosodás a túlzott alkoholfogyasztás miatt alakul ki. Az étkezésekhez fogyasztott alkalomszerű alkoholfogyasztás nem fog májkárosodást okozni, napi 1 dl minőségi vörösbor fogyasztásának ismerten jótékony hatása van a szervezetre. Probléma akkor jelentkezik, ha alkoholfüggőség alakul ki, testi- lelki- és szociális tünetekkel, és ezek súlyos egészségkárosító szövődményeivel.

Forrás

Cecil: A belgyógyászat lényege1999. Medicina Kiadó

G. Herold: Belgyógyászat 2000. B+V Kiadó

Forrás: EgészségKalauz