Jelenlegi hely

Hirdetés!

Diabétesz: a legfontosabb kérdések

Mi pontosan a diabétesz? Miért kell inzulin injektálni magába sok cukorbetegnek? Olvasson tovább, választ kaphat a legfontosabb kérdésekre!

Hirdetés

Mi a cukorbetegség (diabétesz)?

A diabétesz anyagcserezavar által okozott betegség. Az emberi szervezet megfelelő működéséhez a táplálékból származó cukrot energiává kell átalakítanunk. Ebben a folyamatban fontos szereplő az inzulin nevű hormon. Diabétesz esetén nem termelődik elég inzulin a szervezetben, vagy a keletkező inzulin felhasználása nem megfelelő.

vércukor mérés
A végtagok zsibbadása is utalhat cukorbetegségre, ezért ellenőrizni kell a vércukor szintet

El lehet kapni a cukorbetegséget?

Nem, a diabéteszt nem lehet másik embertől elkapni. Túl sok cukor fogyasztása sem okoz cukorbetegséget.

Milyen életkorban jellemző a cukorbetegség előfordulása?

Diabétesz bármelyik életkorban előfordulhat. Két fő típusa létezik.

  • 1-es típusú, vagy inzulinfüggő diabétesz, ami rendszerint fiatalabb korban jelentkezik és naponta inzulininjekciót igényel.
  • 2-es típusú, vagy nem inzulinfüggő diabétesz, ami általában 45 év felett jelentkezik, és egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással kezelhető. Esetenként szükséges lehet tablettával vagy inzulininjekcióval történő kezelésre. Ez a típus a diabétesz gyakoribb formája.

Honnan tudom, hogy cukorbetegségem van?

A tünetek a következők:

A tünetek néha gyorsan kialakulnak, máskor lassabban. A fenti panaszok bármelyike esetén keresse fel kezelőorvosát, aki diabétesz ellenőrző vizsgálatot végez. 2-es típusú diabéteszben szenvedő emberek gyakran hosszú ideig érzik rosszul magukat anélkül, hogy az okát ismernék.

Tudta? Ezek lehetnek a cukorbetegség esetleges komlikációi! Kattintson!

Gyógyítható a cukorbetegség?

A diabétesz nem gyógyítható, de megfelelő életmóddal, gyógyszeres kezeléssel és tanácsadással a tünetek csökkenthetők és a szövődmények kialakulása megelőzhető.

 

 

 Hirdetés