Hirdetés

Mennyire fertőző az övsömör?

Az övsömör egy meglepően gyakori, igen fájdalmas fertőző betegség, mely az idegeket, illetve a bőrt érinti, és jellegzetes kiütésekkel jár.  Hátterében ugyanaz a vírus áll, mely a bárányhimlőt is okozza – ez azt jelenti, hogy az övsömör is igen fertőző?

Az övsömör okozója a varicella-zoster vírus, mely az emberre is veszélyes herpeszvírusok egyike. Ez a vírus áll egy jól ismert fertőző gyermekbetegség, a bárányhimlő hátterében; a bárányhimlő főleg a gyermekeket, kamaszokat támadhatja meg, míg az övsömör inkább az idősebbek betegsége.

Az övsömör tulajdonképpen a bárányhimlő vírusának „fellángolása”: a vírussal való első kapcsolat eredménye a bárányhimlő, ám a vírus megmarad a szervezetünkben, még a gyógyulás után is.

A varicella-zoster vírus néhány idegdúcban inaktívan megbújhat, és évek, évtizedek után újabb betegséget okozhat: ez az övsömör. Más herpeszvírusokra is jellemző ez az inaktív lappangás: az ajakherpesz például néhány embernél többé-kevésbé rendszeresen megjelenhet, stresszesebb időszakokban vagy akkor, ha az immunrendszer legyengül.

övsömör
Az övsömör az idősebbek betegsége

Megfertőződhetünk övsömörrel?

A válasz erre a kérdésre nem egészen egyértelmű. Az övsömört okozó vírussal általában gyermekkorban találkozunk, ráadásul a vírus igen fertőző: a már fertőzött személyekkel való kontaktus az esetek 90 százalékában megbetegedéssel jár együtt. Az övsömör pedig tulajdonképpen azoknál jelentkezhet, akik egyszer már átestek a bárányhimlőn. Ezért tartják a bárányhimlőt a gyermekek, az övsömört pedig a felnőttek, idősebbek betegségének, a felmérések szerint az övsömörös esetek nagy része az ötven év felülieket érinti. 

Az övsömör „önmagában” nem fertőz, nem adhatjuk át azt másoknak. Ám azt, aki még nem találkozott a vírussal, megfertőzhetjük, azonban a betegség nem övsömörként, hanem bárányhimlőként jelentkezik majd nála. A bárányhimlőből való kigyógyulás után pedig a vírus megmarad a szervezetében, és ez természetesen azzal is együtt jár, hogy az övsömör is kialakulhat nála.

A varicella-zoster vírusa elsősorban a bőrön megjelenő kiütésekből, hólyagokból származó folyadékkal terjed; de az övsömör kevésbé fertőző, mint a bárányhimlő, és nem adhatjuk át a vírust másoknak a bőrtünetek megjelenése előtt, illetve, ha a kiütéseken már kialakult a keményebb var.

Ha tehát övsömörünk van, elsősorban arra kell ügyelnünk, hogy olyan embert, gyereket ne fertőzzünk meg, aki még nem volt bárányhimlős. Aki már átesett ezen a betegségen, nincs „veszélyben”: az, hogy megjelenik-e nála az övsömör, nem egy övsömörös beteggel való kontaktusától függ. 

Kiket veszélyeztet az övsömör?

Tulajdonképpen mindenkinél kialakulhat övsömör, aki átesett a bárányhimlőn. A betegség fellángolása általában az immunrendszer legyengülésével van kapcsolatban, vagyis aki egyébként is betegebb, stresszesebb életet él, esetleg olyan krónikus betegséggel küzd, mely az immunrendszer működésének zavarával jár együtt. Bizonyos gyógyszerek (pl. az úgynevezett immunoszupresszív szerek) is növelhetik az övsömör kialakulásának rizikóját.  

Az övsömör ellen védőoltással is lehet védekezni. Olvasson tovább!

Minél idősebb valaki, annál nagyobb nála az övsömör esélye, ez azonban nem jelenti, hogy gyermekeknél nem alakulhat ki. A gyerekek akkor lehetnek érintettek, ha korán, 18 hónapos koruk előtt voltak bárányhimlősek, vagy ha magzati korban találkoztak a vírussal (vagyis, ha az édesanyjuk a várandósság későbbi szakaszában lett beteg).

Szerencsére, nagyon ritka, hogy valakinél kétszer (esetleg háromszor) is kialakuljon az övsömör, vagyis ha egyszer már „átestünk” rajta, akkor valószínűleg nem veszélyeztet minket többet ez a betegség. 

További tartalmak övsömör témában

További tartalmak bárányhimlő témában

További tartalmak kiütés témában

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>