Ezeket látta már?

Herpes varicella zoster (övsömör)

A herpes zostert (övsömört) a bárányhimlő kórokozójával, a varicella-zoster vírussal azonos fertőző ágens okozza, így az övsömörben szenvedőtől bárányhimlő és a bárányhimlőstől övsömör kapható. Leggyakrabban a törzsön és az arcon jelentkezik apró hólyagok formájában, melyeket fájdalom és bőrpír kísér. Rendszerint az időseket és a legyengült állapotban lévőket támadja meg.

A herpes varicella zoster (övsömör) tünetei

Láz, általános rossz közérzet.

Zsibbadás, heves fájdalom, bőrpír és kis hólyagok egy-egy idegdúc közelében, melyek 2-3 hét múlva kis heget hátrahagyva eltűnnek, de a fájdalom még hetekig, hónapokig, sőt évekig jelentkezhet.

Viszketés is felléphet.

A herpes varicella zoster (övsömör) esetleges komplikációi

Depresszió.

Vakság, ha a fertőzés a szemgolyóhoz vezető V. agyideget érinti.

Ramsay-Hunt szindróma ( az ízérzet részleges elvesztésével és arcbénulással járó idegrendszeri eredetű kórkép, ha a fertőzés eléri a VII.-VIII. agyideget).

A herpes varicella zoster (övsömör) kiváltó okai

Varicella-herpes zoster fertőzés. A bárányhimlőből való kilábalás után ugyanez a vírus évekig tünetmentesen húzódhat meg a szervezetben, hogy az immunrendszer meggyengülése esetén újra előjöjjön övsömör formájában. A kiütések a fertőzött ideg által beidegzett területen jelennek meg.

Mit tehet Ön herpes varicella zoster (övsömör) esetén

Menjen el orvosához!

Szükség esetén vegyen be egyszerű fájdalomcsillapítót!

Használjon kálium permanganátos borogatást, hogy a hólyagok gyorsabban száradjanak le (Öntsön kálium permanganát oldatot egy gézlapra és helyezze rá a hólyagokra)!

Mit tehet az orvos herpes varicella zoster (övsömör) esetén

Erős fájdalomcsillapítót ír fel.

Szükség esetén vírusellenes krémet/tablettát rendel.

Forrás: EgészségKalauz