Ezeket látta már?

"Bárány és farkas" - a gyermek- és felnőttkori bárányhimlő

A bárányhimlő egy igen gyakori gyermekkori betegség, amelyet a Herpes varicella zoster nevű vírus okoz. A betegség cseppfertőzéssel terjed, és bár a súlyos szövődmények igen ritkák, akár teljesen egészséges gyermekeknél is kialakulhatnak. Felnőttkori változata igen veszélyes lehet.

A bárányhimlő általában a tíz éven aluli gyermekek betegsége. Idősebb gyerekeknél és felnőtteknél a tünetek és a komplikációk sokkal súlyosabbak lehetnek.

"Bárány és farkas" - a gyermek- és felnőttkori bárányhimlő

A betegség sokkal gyakoribb télen és kora tavasszal. A legyengült immunrendszer fokozza a betegség szövődményeinek kialakulását. A bárányhimlő lappangási ideje 14-24 nap. Az első tünetek a láz és a fejfájás. Ezt követi a betegségre jellemző kiütések megjelenése. A kiütések igen nagy számban jelennek meg és kellemetlen viszketéssel járnak.

A bárányhimlős kiütések bárhol megjelenhetnek a testen, akár a szájüregben és a fejbőrön is. A kiütések pár nap alatt kifakadnak és leszáradnak, de gyorsan újratermelődnek.

A betegség ritka, de súlyos szövődményei a vírusos tüdőgyulladás, a másodlagos bakteriális felülfertőződések és az encephalitis.

A betegség vírusos jellege miatt csak tüneti kezeléssel enyhíthető: fájdalomcsillapító sziruppal, sok folyadékkal és antihisztaminos krémmel segíthetjük elő a gyógyulási folyamatokat.

A bárányhimlő csak igen súlyos szövődmények esetén igényel antivirális gyógyszeres kezelést, leggyakrabban ugyanis tünet és problémamentesen gyógyul.

(Kommentár: a felnőttkori varicella zoster fertőzésről röviden. Az övsömör néven ismert betegség a bárányhimlő vírusa (VZV) által okozott "felnőttkori változat". Nevének megfelelően, övszerűnek látszó kiütésekkel jelentkezik, ez fájdalommal, viszketéssel is jár. A VZV "alattomos" vírus, megbújhat az idegsejteken, gerincvelői ideggyökökban hosszú ideig tünetmentesen is. Maga a betegség néhány hét alatt általában lezajlik, tüneti szerekkel, szteroidokkal kezelhető, hiszen vírusfertőzés - erre nem hatnak az antibiotikumok. Fennmaradhat utána azonban egy igen kellemetlen fájdalom, az ún. posztherpeszes neuralgia, amelyet hosszabb ideig kell kezelni (speciális) fájdalomcsillapító szerekkel. Létezik egy szemre terjedő változata a felnőttkori betegségnek is, a herpes zoster ophthalmicus. Kimenetele: általában 3-5 héten belül gyógyul, de a fájdalom fennmaradhat. Ritkán okozhat ideg- és izomkárosodást, agyhártyagyulladást, esetleg részleges bénulást. A szerk: Dr. Székely G.)

Forrás: Medipress