Hirdetés

Kalciumhiány: súlyos, mégis sokáig tünetmentes

A kalcium számos fontos biokémiai folyamatban vesz részt a szervezetünkben, de a vérünkben „szabadon” keringő kalcium mennyisége szigorúan szabályozott, ugyanis nemcsak a túl kevés, de a túl sok kalcium is súlyos gondokat okozhat. A kalciumhiány, még ha enyhe mértékű is, azonban igen gyakori probléma, mely az elterjedt vélekedéssel ellentétben nemcsak az idősebb hölgyeket érintheti.

A kalcium fontos szerepet játszik például az izom- és emésztőrendszer megfelelő működésében, a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében. Nélkülözhetetlen a csontfejlődéshez, illetve ahhoz, hogy a csontjaink erősek, ellenállóak maradjanak. A csontjaink emellett kalciumraktárként is működnek: a szervezetünkben található kalcium mintegy 99 százaléka a csontokban található, és bonyolult biokémiai, illetve hormonális folyamatok szükségesek ahhoz, hogy a kalcium a véráramba, majd onnan a rendeltetési helyére kerüljön. Hasonló folyamatok segítségével „szívódik vissza” a kalcium a vesékben, ha a kalciumszintek túlságosan alacsonynak bizonyulnak.

A kalciumhiány tünetei

Az enyhe mértékű kalciumhiány hosszú ideig tünetmentes lehet, vagy olyan általános tünetekkel járhat, melyek miatt nem is gondolunk a kalciumhiányra. Azonban ha nem foglalkoznak a kalciumhiánnyal, az azzal összefüggő kellemetlen tünetek idővel rendkívül súlyos problémákká nőhetnek, szélsőséges esetben pedig halálos következményekkel is járhatnak. Szerencsére, a kalciumhiányt könnyű kideríteni, hiszen csak egy egyszerű vérvizsgálat szükséges hozzá.

A kalciumhiány első tünetei között találhatjuk az izomfájdalmakat és izomgörcsöket, a végtagok gyakori zsibbadását vagy a kezekben, lábakban tapasztalható bizsergő érzéseket. A kalcium hiánya növeli a fogbetegségek, a fogszuvasodás rizikóját is. Mivel a kalcium mennyisége az immunrendszer működését is befolyásolja, akinek nincs elegendő a szervezetében ebből az ásványi anyagból, gyakrabban betegszik meg.

osteoporosis
Az osteoporosis nemcsak időseknél okoz tüneteket

Mivel a szervezetünk a csontjainkból vonja ki a sejtek működéséhez szükséges kalciumot, ez idővel a csontok elgyengülésével járhat, ami megnöveli a csonttörések kockázatát, lassítja és nehezíti a törések gyógyulását. Idővel a csontritkulás az általános testi erőre is kihathat, sőt a tartásunkat is befolyásolhatja. Rendkívül fontos ezért például az elegendő kalcium a kis- és nagyobb gyerekek számára, mert a túl kevés kalcium akár visszafordíthatatlan fejlődési zavarokat is okozhat.

A legsúlyosabb esetekben a kalciumhiánynak akár életveszélyes szövődményei is lehetnek, például szívritmuszavarok vagy a szívverés lassulása. A korábban már említett izomgörcsök pedig nemcsak a vázizomzatot érinthetik, hanem a gégénél, hangszálaknál található izmokat is. Ez pedig akár fulladást is okozhat, hiszen a görcsösen összeránduló izmok elzárhatják a levegő útját.

Alvászavarok a kalciumhiánytól?

Az alvászavarok meglehetősen gyakoriak, a felnőttek (és sajnos a gyermekek) jó része túl keveset alszik, vagy éppen nehezen alszik el, gyakrabban felriad éjjel. Az alváshiánynak számos oka lehet, többek között a túl sok stressz vagy a pszichés zavarok, de például az is befolyásolhatja az alvásunkat, hogy milyen a hálószoba hőmérséklete. A kalcium hozzájárul, hogy a melatonin nevű hormonból (mely az alvás-ébrenlét ciklusait szabályozza) elegendő termelődjön. Ha túl kevés a kalcium, melatoninból is kevesebb termelődik, ennek pedig az a következménye, hogy nem tudunk elég mély álomba merülni. A kalcium hiánya emellett növelheti az elhízás rizikóját, illetve nehezítheti, lassíthatja a fogyást. 

Az étkezési zavaroktól egyenes út vezet a csontritkuláshoz. Olvasson tovább!

Mi állhat a kalciumhiány hátterében?

A betegség oka a legtöbb esetben elég egyszerű: az érintettek nem fogyasztanak elegendő kalciumot, illetve kalciumban gazdag ételt. Gyakoribb lehet a kalciumhiány az egyoldalú táplálkozást folytatóknál, az étkezési zavarokkal küzdőknél, vagy azoknál, akik hosszabb ideig hányásos-hasmenéses betegségben szenvedtek. Ritkábban előfordulhat, hogy a kalciumhiány hátterében hormonális vagy felszívódási zavar áll, de a vesebetegségeknek, a veseelégtelenségnek vagy a hasnyálmirigy-gyulladásnak is lehet velejárója a kalciumhiány.

Mivel a szervezetünk elektrolit-egyensúlyát nemcsak a kalcium mennyisége befolyásolja, hanem más ásványi anyagok is, ha ezekből túl sokat fogyasztunk, az a kalciummennyiség csökkenését okozhatja. A túl sok magnézium vagy a túl sok cink egyaránt növeli a kalciumhiány rizikóját. A kalcium hasznosulásához D-vitaminra is szükségünk van, így a vitaminhiány következménye kalciumhiány lehet.

További tartalmak csontritkulás témában

További tartalmak kalciumhiány témában

További tartalmak csonttörés témában

Aktuális hírek

Fájó ízületek, emésztési gondok: ez is cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség gyakran lappangva, tünetek nélkül alakul ki, ám ahogy egyre több ideig esnek a referencia tartományon kívül a glükóz értékek, annál több panasz jelentkezhet. Milyenek...

Természetes dopping: a céklalé!

A cékla jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni, nemrég az is kuderült, hogy sportolóknak is tökéletes természetes teljesítményfokozó.

Anyajegye miatt jár orvoshoz a Barátok közt sztárja

 Mára ez lett a védjegye, ugyanakkor orvosnak is legalább évente megmutatja. Miért aggódik R. Kárpáti Péter?

Trombózis vagy embólia: melyik a veszélyesebb?

A rossz keringéssel és a vénás betegségekkel kapcsolatban gyakran lehet hallani a trombózis, illetve az embólia fogalmakat. Melyik mit jelent? Mi a különbség közöttük? Melyik a veszélyesebb? 

Új szívgyógyszereket fejlesztenek Debrecenben

Ironheart: ez a projekt neve, amelynek keretében új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó központjában...

Mi a tüdőfibrózis?

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon. Melyek a betegség tünetei és hogyan ismerhetjük fel?

további cikkek >>