Mindenki ezt nézi most!

A D-vitamin mindenre jó lehet (?!)

2010.12.04. Módosítva: 2016.02.29.

Következetlenségek a D-vitaminnal kapcsolatos kutatásokban. A D-vitamint és a kalciumot a rák, a szívbetegség és más betegségek lehetséges ellenszereként tartják számon, az amerikai és kanadai orvosokból álló testület szerint azonban a duó biztosan csak a csontok egészségét javítja. Az alacsony D-vitamin szint és a súlyos betegségek megnövekedett kockázata közötti esetleges összefüggéseket vizsgáló körülbelül ezer tanulmány áttekintését követően a testület arra a következtetésre jutott, hogy az eredmények következetlenek, amit időnként a rossz kutatási módszerek magyaráztak.

A szakértők 1997 óta először új irányelveket is megjelentettek az észak-amerikai lakosságnak, amelyben leírják, hogy a kalcium javasolt napi bevitele 700-1300 mg, a D-vitamin napi mennyisége pedig 6-800 nemzetközi egység.

A D-vitamin mindenre jó lehet (?!)

Glenville Jones, a 14 tagú testület kanadai tagja szerint az emberek többségének nincs D-vitamin hiánya. "Úgy véljük, a közvélemény érdeklődése túlzó a D-vitamin hiánnyal kapcsolatban. Az embereknek tudniuk kell, hogy a D-vitamin hiány jelenleg elég ritka az észak-amerikai népességben." A szakértő szerint télen kiegyensúlyozott étrenddel, ezen kívül esetleg valamilyen vitaminkészítménnyel az észak-amerikaiak többsége gond nélkül tartani tudja a javasolt beviteli mennyiséget.

A testület ezúttal konkrétabb napi adagokat jelölt meg, mint az 1997-es kiadvány, amely csupán megfelelő bevitel (AI – adequate intake) adatokat közölt. A korábbi javasolt mennyiség a kalcium esetében napi 210-270 mg volt csecsemők esetében, 500-1300 mg 1-18 éves gyermekek esetében, 1000 mg a 19-50 éves felnőtteknek, és 1200 mg az 50 éven felülieknek.

A D-vitamin bevitellel kapcsolatos régi ajánlás 200 nemzetközi egységet írt elő az 50 éven aluliak számára, 400 NE-t az 51-70 éveseknek, és 600 NE-t a 71 éven felülieknek. Jones nem kívánta összehasonlítani a régi és az új irányelveket, mert szerinte ez olyan, mintha az almát és a körtét hasonlítanánk össze.

Az embereknek a véralvadáshoz, az izmok és idegek megfelelő működéséhez van szükségük kalciumra, a D-vitamin pedig a kalcium felszívódásához szükséges. A nem megfelelő kalciumszint a kutatások szerint csonttöréshez és csontritkuláshoz vezethet. A szakértők hozzátették, hogy bizonyos populációknak másoknál több D-vitaminra van szükségük; ide tartoznak az anyatejjel táplált csecsemők, a sötét bőrű emberek, valamint az északi országokban élők, ahol korlátozott a napfény behatása.

A testület nem zárta ki a D-vitamin összes előnyös hatását, illetve a jótékony hatást mutató valamennyi kutatást. "A D-vitamin felmerül a szívbetegséggel, a rákkal, az autoimmun betegségekkel kapcsolatban, és vannak olyan állítások, amelyeket nem támasztják alá elégséges kutatások" – nyilatkozta Jones. "A fő gond az, hogy vegyesek a beszámolók, és az eredmények nem egybehangzók."

"Némelyik kutatás nem megfelelően kontrollált. Nem szeretnénk közegészségügyi ajánlásokat vegyes eredmények alapján kidolgozni, melyek közül néhány azt állítja, hogy előnyös hatással jár a rák ellen, míg mások azt, hogy nem."

Jones nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a további kutatások esetleg alaposabb bizonyítékkal szolgálnak a rák illetve más betegségek elleni pozitív hatásokról, de egyelőre "az egyetlen következetes információ, amely a kutatásokból kiderült az, hogy jót tesznek a csont egészségének".

A testület a maximális napi bevitelt is meghatározta a kalcium (2000 mg/nap) és a D-vitamin (4000 NE/nap) esetében, amely felett a vese és a szövetkárosodás kockázata emelkedni kezd.

Forrás: Medipress