Ezeket látta már?

A kalcium csökkenti a zsírfelszívódást

Dietetika
2009. január 01. 00:00
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

A tejtermékekben található kalcium az étkezést követően csökkenti a vér zsírszintjét - állítja egy dán tanulmány.

A kalcium csökkenti a zsírfelszívódást

A tejtermékekben található kalcium az étkezést követően csökkenti a vér zsírszintjét - állítja egy dán tanulmány.

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a vér triacylglicerol szintje (a zsír felszívódást követő fő formája a vérben) tizenöt-tizenkilenc százalékkal alacsonyabb azoknál, akik a kalciumot tejtermékekkel viszik be a szervezetükbe azokhoz képest, akik kalcium-karbonát táplálékkiegészítő formájában teszik ezt meg.

"Ha jól tudjuk, ez az első olyan tanulmány, ami kimutatta, hogy a tejtermékekből nyert, fokozott kalciumbevitel csökkenti az étkezés utáni zsírfelszívódást." - írja a tanulmány első szerzője, Janne Kunchel Lorenzen, aKoppenhágai Egyetem kutatója.

Lorenzen és kollégái tizennyolc, 25,7 év átlagéletkorú és átlagosan 27,1 kg/m2 BMI-vel rendelkező (az enyhe elhízásnak megfelelő testtömegindex) személyt vontak be vizsgálataikba. A résztvevők véletlenszerű sorrendben magas (172 mg/MJ), közepes (84 mg/MJ), és alacsony (15 mg/MJ ) kalciumtartalmú tesztételeket (tejtermékeket) illetve nagy mennyiségű kalciumot tartalmazó táplálékkiegészítőt (183 mg/MJ) fogyasztottak.

A kutatók úgy találták, hogy a közepes kálciumbevitel tizenhét százalékkal, a magas kálciumbevitel pedig tizenkilenc százalékkal csökkentette az étkezést követő vérzsír (lipid) szint-emelkedést az alacsony kálciumtartalmú ételekhez képest. A csökkenés a kalciumtartalmú kiegészítőkhöz képest is tizenöt illetve tizenhét százalék volt - azaz úgy tűnik, a tejtermék formájában bevitt kalcium hatásosabb lehet. A kutatók nem tapasztaltak statisztikailag szignifikáns eltérést a kalciumforrások között az éhségérzet vagy az étkezés alatti energiabevitelét tekintetében.

"A tejtermékekből származó fokozott kalciumbevitel enyhíti a posztprandiális lipidémiát (étkezés után vérzsír-szint emelkedést), valószínűleg azért, mert csökkentik a zsírfelszívódást. A kiegészítőként adott kalcium-karbonátnak nincs ilyen hatása" - írják a kutatók az eredményeket bemutató közleményben.

A szakemberek szerint a megfigyelt hatások nagyrészt attól is függenek, hogy a kalcium mely formáját visszük be a szervezetbe. A tejtermékekben található kalcium többnyire kalcium-foszfát formájában van jelen. Korábbi tanulmányok felvetették, hogy a kalcium-foszfát az epesavhoz kötődve részben megakadályozza az ún. micellák kialakulását, melyek a zsírt a bélből a véráramba juttatják.

medipress

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# egészség

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés