Hirdetés

Mit tehet a kismama, ha megjelenik a barnás váladék?

A barnás váladék a legtöbb kismama, vagy babára vágyó nő szemében maga az ördög megtestesülése, pedig nem feltétlenül jelent gondot. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne nehezíthetné, vagy lehetetlenítené el a babavárást.

Nem feltétlen baj?

A barnás váladékozás igen kis mennyiségű vér ürülését jelenti. Ez akár természetes jelenség is lehet egyes esetekben. Ilyen például, ha középidőben jelentkezik, vagy ha a menzesz kezdetén, illetve végén tapasztaljuk.

A kismamák számára is jó hír, hogy a barnás váladék a várandósság alatt sem jelent feltétlenül gondot, hiszen jelezheti az éppen kimaradó menzeszt is. ez azonban egyetlen esetben sem jelenti azt, hogy ne kellene szakorvoshoz fordulni, mivel a barna váladék sajnos komoly gondot is jelezhet.

babát vár
Ne hanyagoljuk el a barnás váladékozást, bajt is jelezhet

Most akkor kell félni, vagy nem?

Az ilyen jellegű, kis mennyiségű vérzések a szervezetben jelenthetnek hormoneltolódást is. Ezt kiválthatja a fogamzásgátló tabletta is, mely esetben érdemes felülvizsgálni a használt változatot.

Azonban a hormoneltolódás a szervezet sajátja is lehet. Ebben az esetben a szakorvos segítsége elengedhetetlen, hiszen amíg az endokrin rendszer működése nem megfelelő, addig a gyermekáldás, a baba kihordása sajnos sokszor lehetetlen, illetve folyamatos veszélyt jelent a korai vetélés.

A barnás váladékozást kiválthatja a sárgatest hormon hiánya. A meddő párok egy jelentős részénél ilyen hormonális eltolódással lehet számolni, mely azonban szerencsére viszonylag egyszerűen korrigálható, szájon át szedhető tablettákkal, életmódváltással.

Fertőzés a háttérben

A barnás váladékozás hátterében sok esetben hüvelyi fertőzés áll. Ez abban az esetben nem jelent nagy veszélyt, ha éppen nem várandós a nő, de természetesen ilyenkor is kezelést igényel.

Várandósság esetében azonban a felszálló hüvelyi fertőzések felelnek a vetélések egy jelentős százalékáért – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Ahhoz, hogy ezeknek a fertőzéseknek a valószínűségét minimálisra lehessen csökkenteni, az immunrendszer, illetve a tápanyagraktárak feltöltése a feladat.

A várandósság egyébként is komoly kihívás a szervezetnek, így a magzat kihordásának esélye nagyban nő azzal, ha az anya szervezete a lehető legjobb állapotban van. Ez az oka annak, hogy nagyon sok szakember javasolja a várandós vitaminok szedését, a tervezéstől egészen a szoptatásig.

Minden kismama rémálma a vetélés. Hogyan kerülhető el?

A vitaminok között érdemes komplex készítményeket keresni, olyanokat, melyekben a tápanyagok szerves kötéssel szerepelnek. A komplexitásuk biztosítja, hogy az egyes anyagok felszívódását segítő más anyagok is jelen legyenek a készítményben, a szerves kötések pedig akár 80%-kal jobb felszívódási aránnyal rendelkeznek szervetlen társaiknál.

Mindezek mellett nagyon előnyös, ha a készítmény cinket és rezet is tartalmaz. Ez a két anyag a szervezetben antibakteriális hatással rendelkezik, vagyis segít megelőzni az esetleges fertőzések kialakulását.

Forrás: ratkotunde.hu

További tartalmak hüvelyváladék témában

További tartalmak vetélés témában

További tartalmak hormonok témában

További tartalmak terhesség témában

Aktuális hírek

Izomfájdalom - lazítsunk gyógynövényekkel!

Még egy könnyű mozdulat is pokolian fáj - ugye ismerős? Az izomfájdalom kellemetlen tud lenni, de gyógynövény krémekkel, fürdőkkel is segíthetünk magunkon.

Dobd fel a szürke őszt különleges masszázsélményekkel! (X)

Képzeld el, hogy minden fárasztó, stresszes nap után egy profi masszőr vár az otthonodban, hogy különböző masszázsélményekkel kényeztessen. Fáradt izmaid felfrissülnek, a feszültséged elillan,...

Ezek a szén-monoxid mérgezés tünetei

Miért veszélyes a szén-monoxid és honnan ismerhetjük fel a szén-monoxid-mérgezés tüneteit? Íme!

Igazgatónak lenni káros az egészségre?

Steve Tappin, a "The Secrets of CEOs" című könyv szerzője szerint a felsőszintű vezetők nagy többségének életét a stressz, frusztráció, csalódottság, ingerültség és túlhajszoltság érzései uralják...

Női betegség a gyulladásos bélbetegség?

Összefügghet a Crohn-betegség és a vastagbélgyulladás megnövekedett kockázatával az endometriózis. Az endometriózisban szenvedő nőkben akár 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki...

Szexuális zavarokat okozhat a cukorbetegség

A legtöbb ember a cukorbetegséget a látásromlással, az érszűkülettel és a lábfekéllyel kapcsolja össze, azonban kutatások szerint a szexuális életre és a nemzőképességre is hatással van a...

további cikkek >>