Jelenlegi hely

Hirdetés

Itt a paradicsomszezon: ezeket a recepteket próbálja ki!

Tombol a paradicsomszezon, ami nem csak azoknak kedvez akiknek saját veteményesük, konyhakertjük van. Összeszedtünk 8 változatos paradicsomos receptet, amelyekkel a nyári napsütést akár télire is elraktározhatjuk.

Hirdetés

1. Nyers paradicsomszósz

Úgy gondolja, hogy a tökéletes paradicsommártást egész nap főzni kell, esetleg sütni órákig héjában, a tűzforró sütőben?

Szerencsére, kánikulában sem kell nélkülöznünk a házi paradicsomszószt, amely akár pizzához, melegszendvicshez is tökéletes alap lehet. Az elkészítés módja nagyjából olyan, mintha bármilyen pestot készítenénk: helyezzük egy késes aprítógépbe a hozzávalókat, és dolgozzuk össze homogén masszává.


Végtelen különböző fajtája létezik, mindegyik más ételhez tökéletes: ez a paradicsom

Ízlés szerint hagyhatjuk a paradicsomot nagyobb darabokban is. Kiválóan passzol hozzá egy csipet reszelt parmezán, friss bazsalikom, oregánó és fenyőmag. Ha kísérleteznénk, érdemes kipróbálni a koriandert és a mozsárban durvára tört római köményt is. Hozzáadhatunk egy teáskanálnyi natúr sajtkrémet, fokhagymát, karamellizált hagymát is. Kísérletezzünk bátran, biztosan nem fogunk csalódni! 

2. Paradicsomlekvár

Elsőre furcsának tűnhet, hogyan készíthetünk lekvárt a paradicsomból, de ez manapság már egyáltalán nem ötlet. Akár pirítósra kenve is tökéletes választás, de húsételekhez, halakhoz is tehetjük, akár közvetlenül a páchoz is. Felhasználhatjuk nyers zöldségekhez (pl. avokádóhoz) 

A paradicsomlekvár elkészítése

Mossuk meg alaposan a paradicsomokat, majd vágjuk fel apró darabokra. Ügyeljünk arra, hogy a közepét is vágjuk ki, majd adjunk az aprított paradicsomokhoz reszelt gyömbért. Forraljuk össze egy csipet cukorral, sóval és zöld fűszerrel ameddig nem lesz sűrű és ragacsos. Töltsük megtisztított befőttesüvegbe a kész lekvárt, majd helyezzük őket egy meleg vizes edénybe, ahol majdnem ellepi őket a folyadék. 

3. Grillezett paradicsom

Édes, sült paradicsomot már szinte bármelyik hipermarketben vásárolhatunk, ugyanakkor természetesen ez az étel is sokkal finomabb és frissebb, ha magunknak készítjük. Eltartható hűtőben akár egy hétig is, így tökéletes lehet tésztaételekhez, salátákhoz. 

Tudta, hogy egészségesebb a főtt paradicsom, mint a nyers? Olvassa el, hogy miért!

Grillezett paradicsom készítése

Melegítsük elő a sütőt 400 Celsius fokra, majd tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe a hozzávalókat: a tetszés szerinti cseresznye- vagy datolyaparadicsomot, amelyhez adjunk ¼ csészényi őrült bazsalikomot, 2-2 teáskanál őrölt oregánót és petrezselymet, 4 gerezd aprított fokhagymát, ¼ csésze olívaolajat és egy 1 teáskanál balzsamecetet vagy ugyanennyi citromlevet.

Vegyük figyelembe, hogy a kisebb méretű paradicsomok hamarabb készre sülnek. Akkor érdemes a kész ételt sütését befejeznünk, amikor a paradicsomok látszólag puhává és fakóbbá válnak, illetve szétnyílnak több helyen. 

4. Paradicsomos salsa mártás 

Frissen és fagyasztóbiztos üvegben tárolva is tökéletesen tartósítható finomság, amely nem csak burgonyasziromhoz, passzol, akár panini szendvicsekbe is kipróbálhatjuk, csípősen is.

Elkészítése úgy a legegyszerűbb, ha a korábban már leírt módon késes aprítógépbe adagoljuk az általunk választott hozzávalókat, de előtte még forró vízben leszedjük a paradicsomok héját, amit ezután aprítsunk fel.

A késes aprítógép szerencsére elvégzi helyettünk a munka nehéz részét, ugyanakkor ne engedjük, hogy teljesen pürés állagú legyen. 3 teáskanál hozzáadott vízzel forraljuk fel a még hideg szószt, vegyük le a lángot takarékra, majd adjunk hozzá hagymát és fokhagymát, és egy kevés fűszert. Főzzük fel újra a szószt, majd adagoljuk tárolóedényekbe.

Forrás: care2.com



Hirdetés