Hirdetés

Ezért ne szokjon rá az altatóra

„Nem tudok aludni!” - ez az egyik leggyakoribb panasz, amellyel orvoshoz vagy épp az interneten forgalmazott illegális szerek forgalmazóihoz fordulnak a betegek. De vajon tudjuk-e, milyen altatót, hogyan szedjünk és meddig? 

Megoldás az altató?

Az alvászavar valójában rengeteg betegség, probléma összefoglaló neve. Az álmatlanság (inszomnia) oka kereshető például más betegségekben, pszichés problémákban, a megváltozott munkarendben, szokásokban egyaránt. 
Éppen ezért az alvászavar kezelése sem egyszerű, vagyis nem „elegendő”, ha a beteg felirat egy erős, altató gyógyszert az orvosával – a legtöbbször ez ráadásul szükségtelen is. 

Érdemes először tehát a körülményeket, szokásokat, az ismert vagy gyanított betegségeket megvizsgálni, hiszen lehet, hogy altatók nélkül is sikeresen kezelhetjük az alvászavart, például bizonyos ételek, italok elhagyásával, az egészségesebb alváshigiénia szokások kialakításával, relaxációs technikák elsajátításával, vagy melatonin szedésével.

Nyereményjáték! Vigye haza az értékes ajándékcsomagok egyikét - Kattintson!

Hogyan hatnak ránk az altatók?

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor az altató megfelelő segítséget nyújthat, ezt azonban alaposan mérlegelni kell. Bizonyos altatók elaludni segítenek, mások azt biztosítják, hogy hosszabb ideig tudjunk éjszakánként aludni, de vannak kombinált szerek is, és olyan is, melyek nyugtató hatásukkal segítik a pihenésünket.

Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy az altatók csak átmeneti segítséget jelenthetnek. Annyiban hasonlítanak a fájdalomcsillapítókra, hogy rövid idő alatt sikeresen kezelhetnek egy tünetet, de az alapproblémát nem szüntetik meg.

Az altatóknak, akárcsak más gyógyszereknek, lehetnek mellékhatásai, többek között a nappali nyomottság, a fejfájások, a gyomorpanaszok, a szájszárazság és a szédülés. 


Az altatószedés hosszútávon nem megoldás

Altató szedés mellékhatásai

Mint említettük, egy-egy szem altató időnként indokolt lehet, sokan vannak azonban, akik „rutinszerűen” szedik ezeket. Ennek azonban komoly mellékhatásai és következményei lehetnek. 

Egyrészt, könnyen kialakulhat a dependencia, vagyis egy idő után csak az altatóval tud valaki elaludni. Ezzel egyidőben a gyógyszerrel szembeni tolerancia is kialakulhat, vagyis fokozatosan egyre nagyobb adagra van szükség ahhoz, hogy ugyanazt a hatást elérjük (a nagyobb adaggal pedig több kellemetlen mellékhatás is járhat).

A melatonin gyógyszerrel pótolható, az altató elhagyható.  Olvasson tovább!

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy az is súlyos problémákat okozhat, amikor abbahagyjuk a régóta szedett altatók alkalmazását. Az „azonnali” hatások között megtalálhatjuk a hányingert, az izzadást, az ingerlékenységet és a kézremegést is. Emellett pedig úgynevezett rebound inszomnia is jelentkezhet, vagyis az álmatlanság még súlyosabban térhet vissza, mint korábban, és előfordulhat, hogy egész éjszaka nem tudunk elaludni. 

Sokan próbálják ezt a kellemetlen hatást azzal ellensúlyozni, hogy egy újabb altató gyógyszert kezdenek el szedni, ez azonban nem megoldás, hiszen hamarosan az új gyógyszerhez is ugyanúgy hozzászokhat a szervezetünk, és ha leállunk vele, ugyanolyan kellemetlen hatásokat tapasztalhatunk, mint korábban.

Nem tud elaludni? Alvászavara van? Segíthet a melatonin, nézze meg, hogyan kell szedni!

További tartalmak alvászavar témában

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>