Hirdetés

Mit ehet a kismama?

Meglepően sokszor vetődik fel egy kérdés a kismamában, egészen pontosan az, hogy vajon megeheti-e az adott finomságot, vagy nem. Az oka, hogy ennyire bizonytalanok a várandós nők az, hogy az interneten számos, egymásnak ellentmondó információ kering. Tegyük hát tisztába a dolgokat!

A kérdés megválaszolásában dr. Angyal Géza szülés nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Mit, és miért ne?

A várandósság során nagyon oda kell figyelni arra is, hogy mik a baba igényei. Ez vezet az első, és talán legnagyobb tévedéshez: kettő helyett kell enni! Ez nem igaz, ne is tegye senki! A kismama étvágyának növekedése természetes, de nem fog kétszereződni az ételmennyiség, amit magához vesz, hiszen a babának nincs szüksége annyi kalóriára naponta, 9 hónapig, mint egy felnőtt embernek.

Egyes élelmiszereket a várandósság alatt kerülni érdemes. Ezek között van néhány, amit inkább csak javaslat, vagy mértékkel fogyasztandó, és vannak olyanok is, melyek teljesen tiltólistásak. Pánikolni azért nem kell, ha esetleg véletlenül fogyasztunk valamelyikből, de azért tegyünk meg mindent, hogy ezt elkerülhessük!

mit egyen a kismama
A nyers ételeket, pasztörizáltalan tejet kerülje a kismama

- Gyorsételek – a gyorséttermek kínálata finom ugyan, de rettenetes mennyiségű tartósítószert, ízfokozót és más olyan anyagot tartalmaz, amire a szervezetnek semmi szüksége. Ha nagyon kívánja a kismama, akkor egyszer-egyszer belefér, de ha lehet, inkább kerüljük ezeket az ételeket, még akkor is, ha éppen nem várunk babát.

- Gyógyteák, gyógyfüvek – semmi baj velük, ha az ember éppen nem várandós. Ha azonban igen, ekkor csak akkor vegyünk magunkhoz ilyesmit, ha arról előzetesen beszéltünk a szakorvossal. A gyógyteák és füvek ugyanis könnyen keresztreakciókat okozhatnak a gyógyszerekkel, és alap hatásuk sem mindig kedvező a magzatra nézve!

- Nyers hús – a nyers hús tabu. Ennek oka, hogy egyes kórokozók viszonylag gyakran jelen lehetnek a húsokban, de nem találkozunk velük, mivel a sütés, főzés hatására elpusztulnak. A nyers húsban azonban jelen lehetnek, így ezeket kerülni kell. Sajnos, a várandósság idejére a nem teljesen átsütött steak is tabu.

- Nyers tojás – igazából ugyan az a helyzet ezzel is, mint a hússal. A szalmonella, mely sokszor jelen lehet a tojásban hányással, hasmenéssel jár, amit azért a legtöbben orvosi segítséggel átvészelnek. De ez a magzatra nagyon rossz hatással lehet, könnyen vezethet vetéléshez, vagy koraszüléshez is!

- Hőkezelés nélküli ételek – dr. Angyal Géza, szülés nőgyógyász főorvos a ratkotunde.hu-n keresztül mindenki figyelmét felhívja arra, hogy szintén a nyers részhez sorolandóak, azok a felvágottak, melyek nem estek át hőkezelésen, csak például füstölésen, bár ínycsiklandók, de veszélyesek lehetnek a babára a bennük megbúvó esetleges kórokozók miatt. Ez igaz a pasztörizáltalan tejre is! Sokan nem gondolnak rá, de egyes kedvelt, főleg lágy sajtok hőkezelés nélküli tejből készülnek. Olvassunk utána a hátodalon, és csak akkor fogyasszuk, ha nincs benne ez a nyers összetevő.

- Halak, tengeri herkentyűk – bizony a tiltólista egyik legismertebb eleme a hal és a tengeri finomságok. A baj az, hogy a halakban lévő omega3 zsírsav viszont nagyon is kell a babának. A megoldás: halat fogyasztani lehet, de csak mértékkel, és akkor is inkább a konzerves változatot, ebben ugyanis kissebb eséllyel lehet magas higanytartalom. Ez a fém sajnos különösen veszélyes a magzatra (az anyára is), agykárosodást okozhat.

A kismama ne egyen kettő helyett! Olvasson tovább!

- Máj – a máj ajánlott, de csak mértékkel. Ennek oka, hogy igen magas az A-vitamin tartalma, mely egy zsírban oldódó vitamin, így pedig túladagolható, főleg, ha várandós vitamint is szed a kismama. 

Valószínűleg az a legegyszerűbb, ha megkérdezzük a kezelőorvos. Ő ugyanis naprakész információkat tud nekünk adni, így például elmondhatja, hogy a mai gyakorlatban sem a koffein, sem pedig az alkohol nem tiltólistás, de csak nagyon kis mennyiségben szabad a szervezetbe juttatni.

Forrás: ratkotunde.hu

További tartalmak terhesség témában

További tartalmak szalmonella témában

További tartalmak várandós vitamin témában

Aktuális hírek

Leégett a napon? Itt a top 5 házi gyógymód!

Az egészséges barnaság elérésekor sajnos néha elfeledkezünk bőrünk megfelelő védelméről. Összeszedtünk néhány házi praktikát, amelyekkel enyhíthetőek a kellemetlen fájdalmak.

Derékfájás vagy lumbágó: ez a különbség

A lakosság négyötöde találkozik a derékfájdalommal élete során legalább egyszer, mégsem tudja pontosan, hogy lumbágója van, vagy csak krónikus fájdalma. Hogyan tudjuk megkülönböztetni a fájdalmat...

Rézhiány is okozhatja a vastagbélrákot?

Viszonylag ritkán fordul elő a súlyos rézhiány a többi hiánybetegséghez képest, ugyanakkor mégis érdemes figyelni rá, hiszen megannyi betegség rizikófaktorát növelheti. Mi a jelentősége...

Egészségesebbek az idősebbek?

Egy jelenleg is folyó kutatás arra keresi a választ, hogy mennyire élnek egészségesen a különböző generációk tagjai? Töltse ki Ön is a rövid kérdőívet, most menedzserszűrést is nyerhet!

Elkerülhető a spontán vetélés?

Minden terhes nő rémálma a vetélés. Sajnos, sokaknak ez nem is csak egy rettegett, de soha be nem következő dolog, mivel ma, hazánkban minden negyedik terhesség vetéléssel ér véget. Az okok között...

Ősztől jön az e-recept: kisebb lesz a sor a patikákban?

November 1-től már az összes patikában leváltja a papír alapú receptet az elektronikus recept. Gyorsabban kerülünk majd sorra? Van esély rá, hogy...

további cikkek >>