Ezeket látta már?

Elég az egészséges táplálkozás a várandósság alatt?

2015.01.29. Módosítva: 2015.11.04.

Sokat hallani az elmúlt években arról, hogy a baba és az anyuka egészsége érdekében már a várandósság előtt érdemes várandósok számára készített vitaminokat szedni. Ennek ellenére sokan szkeptikusak a témával kapcsolatban és úgy gondolják, bőven elég, ha a kismama odafigyel a táplálkozására. Megkérdeztük Csősz Katalin védőnőt, neki mi a véleménye.

Pár évtizeddel ezelőtt még semmit nem lehetett hallani a várandós vitaminokról, majd később többféle, kismamáknak való készítmény jelent meg a piacon, mondván, hogy segítségükkel elkerülhetőek bizonyos betegségek, fejlődési rendellenességek, ennek ellenére sok vélemény-ellenvélemény él a témával kapcsolatban. Hogy miért?

Elég az egészséges táplálkozás a várandósság alatt?

Régebben elég volt, ha a kismama odafigyelt az kerülte a káros szenvedélyeket. Mára azonban sajnos változott a helyzet, hiszen az emberi szervezetre veszélyes anyagok lehetnek az élelmiszerekben. Például a nehézfémek közül az ólom, mint erősen mérgező hatású szennyezőanyag elsősorban az ipari létesítmények, és nagy forgalmú utak közelében termesztett növényekben fordul elő, valamint a vizekben.

Ráadásul a túlzott műtrágyázás miatt a talaj és a talajvíz is szennyezett lehet nitrátokkal, ami azért baj, mert a nitrát- és nitrittartalmú élelmiszerek, víz fogyasztása a csecsemőkre nézve különösen veszélyes. A növényvédő szerek a szervezetben felhalmozódva anyagcsere-zavarokat okozhatnak. Az igaz, hogy élelmiszerek hormon- és antibiotikum tartalmát szigorúan szabályozzák az EU-ban, de még így is egészségügyi kétségek merülnek fel ezzel kapcsolatban.

Csökkent vitamin- és ásványi anyag tartalom

A Világ Antidopping Szövetségének felmérése alapján az elmúlt 20 évben 70%-kal csökkent a zöldségek és gyümölcsök vitamin- és ásványianyag-tartalma, és a hosszú szállítási idő és eltarthatóság érdekében vegyszerrel kezelik azokat- mondja Csősz Katalin.

Ez pedig összefüggésben lehet a vetélésekkel is, és statisztikák szerint a megfogant terhességek 20, a felismert terhességek 10 százaléka végződik spontán vetéléssel. Az ismétlődő vetélések gyakorisága a népességben 1-2 százalék, a harmadik után az ismétlődés kockázata több mint 55 százalék.

A spontán vetélés egyik oka lehet az alultápláltság vagy vitamin,- ásványi anyaghiány, illetve bizonyos fertőzések. Természetes élelmiszerekből a várandós nem képes fedezni a szükséges anyagokat, ezért javasolt pótlásuk várandós vitamin formájában. Fontos szerepük van egyes fejlődési rendellenességek kialakulásának megakadályozásában is. A legjobb, ha olyan szerves formában előállított készítményt választ a kismama, ugyanis ezek jobb lényegesen jobb felszívódásúak.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy napjainkban az emberek egyre későbbi életkorban alapítanak családot, ezért a megnövekedett vitamin, és ásványi anyag igényt pótolni szükséges!

Már a terhesség előtt érdemes

Már a fogamzás előtt legalább egy, de inkább három hónappal érdemes elkezdeni a vitaminok szedését, hiszen a várandósság kezdeti időszakában, amikor még nem is tudjuk, hogy kisbabát várunk, mennek végbe a létfontosságú fejlődési folyamatok. Így tehát a megfelelő táplálkozás mellett vitaminok/ásványi anyagok/nyomelemek pótlásával biztosíthatjuk magunk számára az egészség megőrzését, és a kisbabánk egészséges fejlődését.

Forrás: Trimeszter

Forrás: Sajtóközlemény