Hirdetés

Női betegség a gyulladásos bélbetegség?

Összefügghet a Crohn-betegség és a vastagbélgyulladás megnövekedett kockázatával az endometriózis. Az endometriózisban szenvedő nőkben akár 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki olyan gyulladásos bélbetegségek, mint a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás.

Endometriózis akkor alakul ki, amikor a méhnyálkahártya-szövet, az endometrium, a méh üregén kívül is megtalálható. Tünetei közé tartozik a hasi fájdalom, az erős vérzéssel járó menstruáció és a meddőség.

A rendellenességeknek talán ugyanaz az oka, vagy talán az endometriózis kezelésében alkalmazott fogamzásgátló tabletták növelhetik a gyulladásos bélbetegségek kockázatát.

A gyulladásos bélbetegség kialakulásának gyakorisága megnőtt endometrózis esetén

Egy kutatás során közel 38 000 dán nőt vizsgáltak, akik 1997 és 2007 között szorultak kórházi kezelésre endometriózis következtében. 13 éves utánkövetés után közülük 320 nőben alakult ki gyulladásos bélbetegség, ebből 228 esetben fekélyes vastagbélgyulladás, 92 esetben pedig Crohn-betegség.

Az endometriózisban szenvedő nőkben összességében 50 százalékkal volt magasabb a gyulladásos bélbetegség kialakulásának kockázata az általános népességbe tartozó nőkhöz képest. A megnövekedett kockázat az endometriózis diagnózisától számítva akár 20 évig is fennállhat – számolt be a kutatást vezető Dr. Tine Jess, a koppenhágai Statens Serum Intézet kutatója.


Endrometrózis során a méhnyálkahártya-szövet a méh üregén kívül is megtalálható.

A kockázat még ennél is magasabbnak mutatkozott azokban a nőkben, akikben az endometriózist műtéti úton igazolták. Az ő esetükben a gyulladásos bélbetegség kockázata 80 százalékra ugrott az általános népességhez viszonyítva.

Nem tudni, miért függ össze az endrometrózis és a gyulladásos bélbetegség

A gyulladásos bélbetegség gyűjtőfogalom, amelybe a fekélyes vastagbélgyulladás, a Crohn-betegség és más rokon betegségek tartoznak. A fekélyes vastagbélgyulladás a vastagbél belső nyálkahártyáját érinti, ezzel szemben a Crohn-betegség a bél összes rétegét érinti, és a vékony- és vastagbélben egyaránt kialakulhat. Tüneteik közé tartozik a makacs hasmenés, a hasi fájdalom és görcs, a vérzés, a láz és a fogyás.

Bár a kutatás összefüggést mutatott ki az endometriózis és a gyulladásos bélbetegség között, az ok-okozati összefüggésre egyelőre nem talált bizonyítékot.

 

További tartalmak bélbetegség témában

További tartalmak női betegségek témában

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>