Hirdetés

Mindennapi kellemetlenségeink egyike - az ajakherpesz

A herpesz gyakori, élethosszig tartó, a bőrt és a nyálkahártyát érintő fertőzés, melyet a herpes simplex vírus okoz. Apró, fájdalmas hólyagok megjelenésével jár az ajkakon, a nemi szerveken, ritkán a test egyéb részein. Míg az ajakherpesz megjelenéséért a herpes vírus 1-es típusa (HSV-1) felelős, a nemi szerveken jelentkező genitális herpeszt általában a 2-es típus (HSV-2) okozza.

Mindennapi kellemetlenségeink egyike - az ajakherpeszMit érdemes tudni a herpeszvírusról?

A herpes simplex vírus gyakori és roppant fertőzőképes, bőrkontaktus, nyál és egyéb testnedvek útján terjed. A vírust a fertőzött egyén átadhatja közös törölköző, borotva, evőeszköz és pohár használatakor is, amennyiben azokat nem mossuk el használat előtt. A HSV-1 fertőzés általában fiatal korban következik be.

A tünetek a megfertőződést követően 4-5 nappal jelentkeznek. Ezek kezdetben enyhék; általános rossz közérzet, étvágytalanság, nyirokcsomó duzzanat az állon és a nyakon esetleg hőemelkedés, hólyagok nem minden esetben jelennek meg.

A vírus ezt követően nem tűnik el a szervezetből, hanem az érzőidegdúcokban "rejtőzködik" nyugvó állapotban. Ezután időről időre aktiválódik, az idegek mentén eljut a bőr felszínre előidézve a kellemetlen hólyagokkal járó, fájdalmas herpeszes fellángolásokat.

A vírus aktiválódhat környezeti hatásokra (erős napsütés, hideg, szél), illetve olyan esetekben, amikor a szervezet védekezőképessége lecsökken (stressz, alkohol, menstruáció, más betegségek, fogászati kezelés, a fejet érintő beavatkozások, sérülések).

Egyeseknél csak egyszer okoz a vírus hólyagos állapotot, míg mások időről időre herpesz fellángolásokon mennek keresztül. A hólyagok megjelenése előtti első figyelmeztető tünet a bizsergés, vagy viszketés az ajkakon, esetleg a száj, vagy az orr körül, ritkább esetben pedig a nyelv, az íny, az arc belső fele, vagy a szem környéke érintett. Ezen helyeken előbb apró piros foltok, majd folyadékkal teli hólyagok jelennek meg. Majd ezek leszáradnak, kisebesednek, de maradandó heget nem hagynak maguk után.

Mi segíthet herpesz esetén?

  • Ha ellenállunk a kísértésnek, hogy nyomkodjuk, piszkáljuk, kiszúrjuk, vagy harapdáljuk az hólyagokat.
  • Tartsuk tisztán és szárazon az adott területet, hogy elkerüljük a felülfertőződést. Az alkoholos áttörölgetés segíthet.
  • Már az első figyelmeztető tünetek megjelenésekor kezdjük el kezelni az érintett területet antivirális készítményekkel (krémek, sprayk, tapaszok), így akár a hólyagok megjelenése is elkerülhető.
  • A készítmények használata előtt és után is mossunk alaposan kezet. Ne használjuk ugyanazt a tubust többen.
  • A duzzanatra tehetünk jeget, a sebre pedig tiszta ruhát.
  • Ajánlott napvédő krém használata, ha úgy tapasztaljuk, hogy az erős napfény váltja ki a fellángolásokat.
  • Aktív herpesz fertőzés esetén kerüljük a fizikai érintkezést, ne puszilgassuk a kisgyerekeket, mert őket súlyosabban érinti a vírusfertőzés.
  • A hólyagok maguktól is elmúlnak 2 héten belül, kezelés nélkül azonban hamarabb következik be az újabb fellángolás.

Kezelés, herpesz elleni készítmények

Vírusellenes gyógyszerek, pl. az aciclovir és rokon vegyületei bizonyítottan hatásosak; lerövidítik a gyógyulási időt, sőt megfelelően korán megkezdett használatuk esetén a hólyagok megjelenése is elkerülhető. A legelső viszkető, bizsergető érzés megjelenésekor rögtön meg kell kezdeni a kezelést.

Az alfa-interferon tartalmú helyi kezelés (krém, gél) is hatásos vírusellenes terápia.

Povidon-jód és idoxuridin tartalmú fertőtlenítő hatású készítmények is segíthetnek a herpesz kezelésében, bár ezek kevésbé hatékonyak, mint az aciclovir.

A természetes módszerek közül pedig többek között helyi kezelésben a fokhagyma és a méz segíthet a hólyagok minél gyorsabb eltüntetésében, illetve

is hatásosak lehetnek. Gyakori herpesz esetén ajánlott az általános immunerősítés, az idegek karbantartására pedig B-vitamin komplex szedése.

Ha valaki egyszer megfertőződött a herpesz vírussal, hordozóvá válik. Amit tehetünk, hogy a fellángolások okozta kellemetlenségeket megpróbáljuk csökkenteni, illetve lerövidíteni ezek időtartamát. Ritkán szükséges lehet a bakteriális felülfertőződés elkerülésére antibiotikumokat is szedni. Nagyon gyakran jelentkező, vagy igen súlyos tünetekkel járó herpesz fellángolások esetén az orvos szájon át szedhető antivirális készítmények szedését is elrendelheti. Ezek hatékonyak, de mellékhatásaik sem csekélyek.

A HSV-1 vírus olykor a szem szaruhártyáját támadja meg, ez pedig homályos látáshoz, látásromláshoz vezethet. Nagyon legyengült immunrendszerű egyének esetén igen ritkán a herpesz agyvelőgyulladást okozhat, amely igen súlyos, nem ritkán halálos kimenetelű.

Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban, mydr. com.

További tartalmak terápia témában

További tartalmak fertőző betegség témában

További tartalmak vírusfertőzés témában

További tartalmak életmód témában

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>